پل خواجو یا پل بابا رکن الدین ، روی رودخونه زاینده رود در شرق سی وسه پل قرار داره و از بناهای شاه عباس دوم صفویه است.پل خواجو به دلیل معماری، تزئینات و کاشیکاری های منحصر به فردش از بقیه پل های زاینده رود مشهورتره. به نوشته تاریخدانان ، هدف شاه عباس دوم از ساختن پل خواجو متصل کردن دو محله خواجو و دروازه حسن آباد به تخت فولاد و راه شیراز بوده . در بین دو ضلع شرقی و غربی پل ساختمانی بنا شده که شامل چند اتاق پر از نقاشی به اسم شاه نشینه که در اون دوره جایگاه بزرگان و امیرانی بوده که برای تماشای مسابقات شنا و قایقرانی بر روی دریاچه مصنوعی به اینجا دعوت می شدن.
اگه به اصفهان سفر کنید و دیدن پل خواجو رو از دست بدید انگار که به اصفهان نرفتید!
البته این موضوع دربارهی تمامی آثار تاریخی و هنری اصفهان صدق میکنه اما در مورد پل خواجو بیشتر صادقه!
خلاصه که این پل صرفا وسیلهای برای رفت و آمد و وصل کردن دو نقطه از شهر نبوده بلکه با هنرهای به کار رفته در اون قصد داشتن تکنولوژی و هنر معماری رو به رخ بازدیدکنندهها بکشن، چه بسا برای ما که بعد از صدها سال به دیدنش میریم همچنان جذابه.
پل خواجو چه در روز و چه در شب مثل نگینی بر زندهرود میدرخشه، پس در هر دو زمان به تماشا بنشینید که غرق لذت خواهید شد مخصوصا در ایامی که زایندهرود پر آبه اما قطعا در مواقع بیآبی جز فغان و افسوس چیزی عایدتون نخواهد شد!
پل خواجوی یکی از دیدنی های اصفهان هست که در شرق سی و سه پل بر روی زاینده رود واقع شده است. این پل مربوط به دوره صفویه بوده و طول آن ۱۳۰ و عرض آن ۱۲ متر هست، و از سی و سه پل کوچکتر است. در وسط پل یه بنای کوچکی هست که گفته میشه برای اسکان خوانواده سلطنتی احداث شده است و درواقع شاه نشین بوده است،عده ای معتقدند پادشاهان صفویه برای پیوند دادن دو محله این پل راه احداث کرده، معماری این پل بسیار منحصر به فرد هست و بسیاری ازکارشناسان معتقد هستند نقطه اوج صنعت پل سازی ایران هست. و سنگ کاری و کاشی داری های زیبایی روی دیواره پل به چشم میخوره، ساختار این پل شبیه به سد هست و ۱۶ دریچه تخلیه آب دارد، پل خواجو ۲۴ دهانه دارد و یک سمت آن ۲ شیر سنگی دیده میشود که گویا سالیان زیادیست از اصفهان و زاینده رود مراقبت میکنند، مردم زیادی برای تفریح و استراحت به آنجا مراجعه میکنند. و علت نامگذاریش هم نزدیکی به محله خواجو هست.
پلی تاریخی که می توانی از پله های سنگی پل تا لب آب پایین بروی و بنشینی و به صدای آب گوش دهی و پرندگان مهاجر را تماشا کنی .
پلی را که می توان صدای خواندن و نواختن اصفهانی های با ذوق را زیر دهانه های آن شنید و مدتها توقف کرد برای بودن در یک جمع دوست داشتنی
پلی که به رویا بیشتر می ماند .
براستی کدام پل تاریخی را در جهان می توانید آدرس دهید که ویژگی های معماری و عرفانی پل های خواجو و سی و سه پل اصفهان را همزمان داشته باشد ؟
پل خواجو یکی ازپل های شهر اصفهان است وبخاطر معماری و تزئینات کاشی کاری مشهور است و در دوران صفوی یکی از زیباترین پل های جهان بوده است.این پل ۲۳ستون و۱۳۳متر درازا و۱۲متر پهنا دارد.در میان هریک از دو ضلع شرقی و غربی پل ساختمانی بنا شده که شامل چند اتاق مزین به نقاشی است و به این ساختمان شاه نشین می گویندوامیران و بزرگان برای دیدن مسابقات قایقرانی وشنا به آنجا میرفتند.این پل در تنظیم جریان آب در رودخانه به دلیل وجود دروازه بند یا دریچه در زیر قوس هایش نقش داشته است
سلام. این پل حدود 2 کیلومتر با سی و سه پل فاصله داره و پل آرام و ساکت(بر خلاف سی و سه پل) با معماری زیبا هستش که هر بیننده ای رو مجذوب خودش میکنه. این پل با اینکه معماری خاص و جذابی داره اما چون زیاد توی دهن ها نبوده همه فقط از سی و سه پل بازدید می کنن و این پل زیبا (مخصوصا در شبها که نورپردازی میشه) رو از دست میدن. بر اساس تحقیق که کردم، پل خواجو به خاطر معماری و تزئینات کاشیکاری آن از دیگر پلهای زاینده رود مشهورتر است. این پل که در دوران صفوی یکی از زیباترین پلهای جهان بهشمار میرفت، بیشتر به منزله سد و بند بودهاست. در میان هریک از دو ضلع شرقی و غربی پل ساختمانی بنا شده که شامل چند اتاق مزین به نقاشی است. این ساختمان که -شاه نشین- نامیده میشود در آن دوره جایگاه بزرگان و امیرانی بوده که برای تماشای مسابقات شنا و قایقرانی بر روی دریاچه مصنوعی به این مکان فراخوانده میشدند. یک نیمکت سنگی تمام چیزی است که از صندلی پادشاه باقیماندهاست. به سخن پروفسور اپهام پوپ و ژان شاردن، پل خواجو «یک اثر تاریخی اوج معماری پل فارسی و یکی از جالبترین پلهایی است که وجود دارند … که در کل آن ضرباهنگ و شرافت و عزت و ترکیب شادترین قوام، ابزار، زیبایی، و تفریح و سرگرمی وجود دارد». این پل دارای ۲۴ دهانهاست که از مکعبهای به دقت تراشخورده ساخته شده و در بخش میانی، با سدهای چوبی برای گرفتن جلو رودخانه مسدود گردیدهاست. خواجو یکی از پلهایی است که در تنظیم جریان آب در رودخانه به دلیل وجود دروازه بند یا دریچه در زیر قوسهایش نقش داشتهاست. هنگامی که دریچههای سد بسته میشدهاست، سطح آب در پشت پل بالا آمده سبب تسهیل آبیاری باغهای بسیاری در طول بالادست این پل میشدهاست.اگر به اصفهان اومدید حتما این پل رو هم در برنامه هاتون بزارید.
پل خواجو رو باید عروس پلهای اصفهان بدونیم. این پل انقدر داستان و روایت داره که هر چی ازش بنویسیم باز مطلب وجود داره. یک سمت پل خواجو در میدان خواجو قرار داره.
این پل که امروزه سه طبقه هست و طبقه سوم شاه نشین هست که دسترسی برای عموم وجود نداره. قسمتی اول پل از سمت میدان خواجو غسلخانه شاهی بوده. در واقع گفته میشه این قسمت که از دهنه اول قابل دسترسی هست (اگه آب بسته باشه) بزرگان و اشراف و نزدیکان دربار بعد از مرگ غسل میشدند و از اینجا به تخت فولاد منتقل میشدند.
بر بالای طاقهای پل نقش های با کاشی دیده میشه این طرح ها در واقع طرح قالی ها و گلیم های بوده که در اون زمان در ایران بافته میشدند. پل خواجو بسیار رمز و راز داره. یکی از این رازها به دو سمت پل بر میگرده. یک سمت پل بسیار آرام و ساکت هست جوری که اگر به اون سمت نگاه کنید ارامش عجیبی بهتون منتقل میشه و سمت دیگه که همون سمت هست که پله ها قرار دارن آب به طرز عجیبی وحشی و با صدا در جریان هست و نوعی هیجان رو منتقل میکنه.
کف پل سنگ فرش هست و پیاده میتونید رد بشید. دهنه های پل خواجو هنوز کابل بندی نشده و میتونید از بالای پل آب رو ببینید. در پایین پل دو تا شمع وجود داره که روی یکی از شمع ها یه سری علائم هست که اینها وسایلی هست که پل با اون ساخته شده. و اون شیرهای معروف پل خواجو که چشمهای درخشان دارند.
پل خواجو نیز از آثار صفویان در اصفهان و دوره فرمانروایی شاه عباس دوم است. طول این پل حدود ۱۳۰ متر و دارای ۲۴ دهنه است و در وسط پل، ساختمانی به نام بیگلربیگی وجود دارد که محل اقامت و توقف شاه بوده است. به جز زیبایی، ویژگی ممتاز این پل نسبت به ۳۳ پل وجود سکوهایی بین دهانه های پل است که می شود روی آنها نشست و به صدای آب گوش داد! زیر پل هم بخصوص شب ها بساط آواز برپاست!
پل خواجو بیشتر از اینکه مثل یک پل محل گذر باشد مثل یک میدان عمل می کند و محل توقف و تجمع است. به خاطر سایه دائمی زیر پل حتی در فصلهای گرم و حتی در دورانهای خشکی زاینده رود و حتی در ساعات ظهر هم همیشه جمعیتی را در حال وقت گذرانی و استراحت زیر پل میبینید. باید خیلی بد اقبال باشید که وقت عبورتان از این پل به کسی یا گروهی در حال آواز خواندن برخورد نکنید. انگار خواندن زیر پل خواجو هم بخشی ازشناسنامه آن باشد! در فصلهای جاری بودن زاینده رود هیچ نقطه ای از اصفهان کیفیت پله های پل خواجو را ندارد؛ خودتان روی این پله ها بنشینید و عبور آب را ببینید و صدایش را بشنوید تا تایید کنید!
پل خواجو را همچنین پل شاه، پل بابا رکنالدین (مسیر رفتن به خانقاه و آرامگاه بابا رکنالدین و تخت فولاد) و پل حسنبیگ (نام پل قبلی که در زمان شاهعباس تخریب شد و این پل به جای آن ساخته شد) هم نامیدهاند و از بناهای شاه عباس دوم صفوی است که در سال ۱۰۶۰ هجری قمری بنا شدهاست. در میانه پل خواجو، ساختمانی مخصوص، که به بیگلربیگی شهرت دارد بنا شدهاست که برای اقامت موقتی شاه صفوی و خانواده او ایجاد شده بود و هماکنون نیز وجود دارد و طاقهای آن دارای تزئینات نقاشی بسیار زیبایی است و در واقع پل خواجو به خاطر معماری و تزئینات کاشیکاری آن از دیگر پلهای زاینده رود مشهورتر است.خواجو یکی از پلهایی است که در تنظیم جریان آب در رودخانه به دلیل وجود دروازه بند یا دریچه در زیر قوسهایش نقش داشتهاست. هنگامی که دریچههای سد بسته میشدهاست، سطح آب در پشت پل بالا آمده سبب تسهیل آبیاری باغهای بسیاری در طول بالادست این پل میشدهاست. این پل زیبا در انتهاى خیابان کمال اسماعیل اصفهانى و انتهاى خیابان خواجو، واقع شده است. البته این پل در روزهای تعطیل و مخصوصا زمانی که آب جریان دارد مملو از جمعیت است و اغلب در زیر طاقها گروهی یا فردی در حال آواز خواندن است
بالاخره بعد چند وقت و چند بار اصفهان آمدن قسمتم شد ک این صحنه رو ببینم
بله زاینده رود پر آب
راستش هر دفعه ک اصفهان میومدم سریع میخواستم برم به شهر بعدی چون شهر واقعا بی انرژی و سنگین بود
ولی این دفعه با پر آب بودن کل شهر زنده بود از ورودی شهر میشد حس کرد
واقعا اصفهان بدون زاینده رود ناقصه?
من عاشق اینجا هستم شبش رو ترجیح میدم هرگوشه ای یکی ساز میزنه یا اواز میخونه جوش خیلی خوبه.... معماري و تزئينات كاشيكاري این پل را از سایر پلهای رودخانه زاینده رود متمایز ساخته.
آدرس :اصفهان، میدان خواجو
پل خواجو حدوداً به فاصله ی 1800 متری از پل الله وردی خان و در انتهای شرقی خیابان کمال الدین اسماعیل اصفهانی و در انتهای جنوبی چهارباغ خواجو به طرف گورستان بزرگ و تاریخی تخت پولاد اصفهان قرار گرفته است.
یکی از پاتوق های مردان سالخورده اصفهانی این پل هست که یادگار دوران صفوی هست. وقتی به اینجا رسیدیم صدای آواز از ابتدای پل بگوش میرسید. دوست داشتیم ساعتها بنشینیم و به صدای آواز گوش بدیم و به زیبایی این پل بنگریم. نمیدونم زاینده رود کی مثل گذشته پر آب میشه و جان دوباره ای میگیره تا این پل هم صفای قدیم رو بدست بیاره.
از جاذبه های اطراف اینجا میشه به باغ گلها و سی و سه پل اشاره کرد.
#تایسیز
یکی از قشنگ ترین پل های زاینده رود هست مخصوصا این که شب برای بازدید برید، البته نمیدونم الان چه حالی داره زاینده رود و پل هاش ولی خب احتمالا هنوز جذاب و دوست داشتنی...
نکته جالب این که در زمان قدیم شاه عباس بزرگ دو تا خونه داشته در دو طرف این پل و از این طریق رفت و آمد میکرده...
نميشود به اصفهان رفت و اين پل زيبا و باصفا را نديد. هر چند اين روزها اب زاينده رود خشك شده و زير پل شبيه به كوير شده است اما همچنان اين پل زيبايي خودش را دارد. مخصوصا شبها پل خواجو انقدر باصفاست كه ميشود ده ها بار بر رويش قدم زد. پيشنهاد ميكنم حتما شبها به پل خواجو سر بزنيد چون اصفهاني هاي خوش صدا و با ذوق انجا كلي اهنگ و ترانه نوشتالژيك و زيبا ميخوانند و دلتان ميخواهد زمان همانجا متوقف شود.
اين جاذبه هاي ديگري مثل پيچيدن صدا و چشم شيرهاي دوطرف پل دارد كه بهتر است همانجا از يك فرد اصفهاني بپرسيد تا شما را راهنمايي كند.
#تايسيز