بازار تبریز اولین پیشنهاد لست سکند به شما در سفر به این شهر و بازدید از تبریز است. بازار تبریز در سال 2010 میلادی به عنوان بزرگترین بازار مسقف جهان در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
در بازدید از بازار تبریز علاوهبر آشنایی با اصناف مختلف سنتی و البته مدرن، میتوانید از فضاهای مختلف این مجموعه تاریخی با کاربریهای متنوع هم دیدن کنید. شکمگردی و لذت بردن از خوراکیهای خوشمزه شهر تبریز هم بخش دیگری از گشتوگذار شما در این بازار جهانی است. در ادامه، مفصل از بازار تبریز میگوییم.
بازار تبریز در داخل حصار قدیمی یا همان دارالسلطنه و در مرکز شهر تبریز قرار دارد و از مهمترین جاهای دیدنی تبریز است. رودخانه قوری چای (مهران رود) به موازات خیابان آزادگان در شمال بازار در جریان است و بازار از سمت جنوب به خیابان جمهوری میرسد.
گرچه مراکز خرید جدید دو دهه ای است قلب تجارت ایرانیان را از بازارهای سنتی فاصله داده اند اما هنوز هر ایرانی عاشق قدم زدن در راسته ها، سراها و تیمچه های بازارهای قدیمی است. بوی ادویه ها و رنگ دست بافته ها را نمی توان جز در فضاهای سنتی بازارها به درستی حس کرد و قابل بازسازی در بازارهای جدید نیست.
بازار تبریز بزرگ ترین بازار مسقف ایران و جهان گفته می شود که در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است. این بازار صدها سال مرکزی در مسیر تجارت شرق و غرب عالم بوده و هم اکنون بیش از خرید، به محلی برای سیاحت بدل شده گرچه قلب حضور گردشگران خارجی در مناطق مرکزی و کویری این سرزمین است.
روزی که به قصد بازدید از بازار راهی مرکز تبریز شدیم، ترافیک سنگین و سر و صدای رفت و آمدهای انبوه آزارمان داد. حس کردیم کاش دور و بر چنین بنایی پیاده راه شود تا زیبایی معماری و قدمت بازار با آرامش به جان انسان نفوذ کند.
بازار به قدری گسترده است که ساعت ها زمان برای بازدید می برد. در بازدیدی که به ناگزیر می باید محدود می بود، تیمچه مظفریه را انتخاب کردیم در حالی که در اوایل بعد از ظهر، درب آن به روی بازدیدکندگان بسته می شد. دیدار معماری زیبای آجری سقف و فرش های نفیسی که در کف تیمچه پهن بودند، لذتی غیرقابل وصف داشت. پس از این تیمچه، قدم برداشتنی سرخوشانه و بی هدف در سراها و راسته هایی که مغازه های تعطیل بسیاری داشت، تجربه ای جالب بود. تفاوت این بازار با بازار تهران در همین جمعیت کمی بود که در این ساعت، در بازار تبریز دیده می شد.
در پایان باید از «یرالما یومورتا» نیز گفت که چرخ دستی ها به بازدیدکنندگان ارائه می کردند و به نماد خوراکی ساده، ارزان و خوشمزه برای تبریز تبدیل شده است. برخی قهوه خانه و رستوران های قدیمی داخل بازار نیز بساط پخت جغور بغور را راه انداخته بودند گرچه این غذای گوشتی بیشتر اصالتی زنجانی دارد.
بازارتبریز، بزرگترین و مهمترین بازار سرپوشیده در جهان به شمار میرود. این بازار از بازارچه ها و سراهای مختلفی تشکیل شده است که معمولا با نام سازنده آنها شهرت دارند. در گذشته تبریز بر سر چهارراه جاده ابریشم قرار داشته و بازار تبریز از رونق خاصی برخوردار بوده است. در دوره هایی از تاریخ این بازار حتی از بازار تهران هم رونق بیشتری داشته و تاثیر بیشتری بر روی صنعت و اقتصاد کشور داشته. ترجیحا بهتره قبل از ساعت ۲ به بازار مراجعه کنید چون بعدش کم کم مغازه ها رو میبندند. در نزدیکی بازار تبریز پیاده راه تربیت قرار داره که مردم با هدف پیاده روی سری به بازار هم میزنند. این بازار در اردیبهشت ۹۸ ( یکی دوماه قبل از حضور ما) دچار آتش سوزی غیر عمد شد و بخشی از آن سوخت و کاملا از بین رفت. ما از قسمت محصولات چرمش خرید کردیم که راضی بودیم و تنوع زیادی داشت.
تبریز از قشنگ ترین شهرهاییه که من در مسافرتهام دیدم و خاطرات زیادی دارم از بازار بزرگش که اتفاقا بزرگترین بازار سرپوشیده ی دنیا هم هست.
از قسمتهای حال خوب کن سفر به تبریز بازدید از همین بازار هست و بقدری رنگارنگ و زیباست و بقدری بو های خوب و دوست داشتنی در فضا پُره كه وقتى داخلش شدم ديگه دلم نميخواست بيام بيرون.
راسته ى عطارها و راسته فرش فروشيهاى اينجا رو خيلى دوست دارم كه همه رنگ و بو و زيبايى خالصه و ديدار ازشون بس لذت بخشه. فرشهاى نفيس و زيبا و ادويه هاى معطر هوش از سر ميبره كه اگر گذرتون به اين بازار افتاد حتما حتما خريد ادويه ى پلويى تبريز رو فراموش نكنيد كه طعمى بينظير و متفاوت به غذا ميده.
تبريز شهر سليقه س و اين بازار خودش گوياى همه چيز هست در اين مورد.
بازار تبریز یکی از بازارهای سرپوشیدهی معروف هست که ثبت جهانی شده. برای دیدن بازار تبریز خیلی مهمه که یه آشنایی کلی از اون داشته باشید و بدونید که از کدوم ورودیش وارد بشید. برای دیدن بازار تبریز باید خودتون رو برای پیاده روی دو سه ساعته آماده کنید اگه تموم قسمت هاش رو میخواید ببینید. اگه از ورودی های سمت چایکنار وارد بشید به نظرم برای بازدید بهتره چون شلوغی بیش از اندازه ی سمت خیابان جمهوری ممکن تو ذوقتون بزنه. اگه دنبال دیدن معماری خاص بازار هستید و البته عکاسی تیمچه های میرزا شفیع، میرزا جلیل و صفر علی و مظفریه رو از دست ندید. البته من با راهنمایی همسرم به این تیمچه ها رفتم و شاید به تنهایی پیدا کردنشون برام سخت بود و اگه بار اول تون باشه احتمال این که نتونید مسیر درست رو پیدا کنید هست و باید هی از کسبه سوال کنید. بازار علاوه بر تیمچه هاش چندین مسجد قدیمی هم داره که مسجد جامع مهم ترین اونهاست. اخیرا رستوران های زیادی تو بازار افتتاح شده و دیگه فقط حاج علی و حسینی و شازده نیست. چندتا کافه هم تو راستهی اصلی دیدیم. خلاصه برای بازدید از بازار تبریز یه نیم روزی وقت بذارید. #گلفام_سفر
برای گشتن در بازار تاریخی تبریز باید یک روز کامل به آن اختصاص بدین،بازززز هم سیر نخواهید شد.
همه چی بازار میتونه شمارو به خودشون جذب کنن از مغازه های آجیل فروشی و خواروبار فروشی و ادویه جات که بوی آنها تا چند قدمی مغازه می آید تا تیمچه مظفریه که فرش های رنگین و اعلایی دارد?.فرشهایی ابریشمی تیمچه مظفریه مانند چلچراغ میدرخشند و آدم میتونه ساعت ها محو تماشای آنها بشه.معمولا جلوی مغازه هم به کارهای خرده فرش ها رسیدگی میکنند مانند شیرازه زنی
محوطه کاروانسراها که حیاط بزرگی دارن ،برای استراحت و لذت بردن از معماری وزیبایی و آرامش بازار
گربه های زیادی در محوطه بازار به چشم میاد که ی محبت کوچولو ازت ببینن ،دیگه آروم آروم پشت سرت را میافتن و میان?
تنها خاطره بدی که از بازار تاریخی تبریز دارم صبحانه ی بی کیفیتی بود که بعد از یک ساعت منتظر بودن از یک مغازه با طراحی قدیمی و زیبا خوردیم،اصلا انتظارشو نداشتیم و کلا تو ذوقمون خورد.
#گلفام_سفر
با سلام ما امروز جمعه ۲۷دیماه ۹۸تصمیم گرفتیم جهت خرید به بازار تبریز بریم بازاری که قدمت آن به بیش از نیم قرن میرسه بازاری که طبق ثبت جهانی بزرگترین بازار سرپوشیده جهان است که شما هر چیزی نیاز داشته باشید میتونید از این بازار تهیه کنید از فرش و کفش و لباس گرفته تا طلا و ادویه و اسباب بازی و... یکی از محاسن این بازار اینه که شما تو تابستون داخل بازار از محیطی خنک لذت میبرید در زمستون از محیطی گرم شما هم چنین بعد از خرید میتونید ناهار را در رستورانهای سنتی میل کنید بازار تبریز بازارهای مختلفی داره از جمله بازار کفش بازار طلای امیر بازار فرش باز کلاهدوزان و.... مسجد جامع تبریز موزه مشروطه و خیلی از مکانهای دیدنی تبریز در مجاورت بازار بزرگ تبریز است من به شما پیشنهاد می کنم تبریز گردی را از دیدن بزرگترین بازار سرپوشیده جهان شروع کنید هم خرید کنید هم از دیدن آثار باستانی زیبا به صورت رایگان لذت ببرید#گلفام_سفر
بازار تبریز بزرگترین بازار سرپوشیده جهان. این بازار با مساحتی حدود یک کیلومتر مربع ، بزرگترین بازار سرپوشیدهٔ جهان است. این بازار از بازارچهها دالان ها ، تیمچهها و کاروانسرا های متعددی تشکیل یافتهاست. این بازار همچنان از رونق بسیار خوبی برخوردار است و همه روزه تعداد بسیار زیادی از این بازار خرید و فروش می کنند ، تقریبا می شه گفت هرچیزی به ذهن برسه تو این بازار هست و هر راسته عطر و بوی خودشو داره ، حتما یه سر بزنید و موقع ناهار از غذا خوری های داخل بازار لذت ببرید چون هیچ جای دیگه همچین غذا هایی گیرتون نمی یاد . یا علی #گلفام_سفر
بزرگترین بازار سرپوشیده جهان با بیش از ۵ هزار مغازه ! مطمئنا وقتی وارد بازار بشین ساعت ها مجذوب میشید؛ شهر تبریز به علت قرارگذفتن در مسیر جاده ابریشم خیلی مهمبوده و از قدیم کسب و کار رونق داشته . کسبه های بازار در قدیم ارمنی هم زیاد بودن . بازار متشکل از تیمچه ها و راسته هاو کاروان سرا برای استراحت تجاری که از کشورهای دیگه میومدن و سرا هایی هست که شامل حیاط روباز مبشن با مغازه هایی که دورش رو احاطه کردن ؛ نشستن و قدم زدن در سراها هم خیلی ارامشبخشه . یکی از نکات خیلی مثبت برخورد صمیمی و گرم مغازه داران این بازار با مردم و توریست هاست .
بازار تبریز بزرگترین و بازار سرپوشیده ی جهان است و در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده .
این بازار جزو قدیمی ترین بازار های ایران محسوب میشود و چیزی حدود هزار سال از تاسیس آن میگذرد . مسجد جامع تبریز و چندین مسجد دیگر و حمام و مدرسه و موزه ی مشروطه در نزدیکی این بازار قرار دارند .
از جمله مهم ترین بخشهای بازار میتوان به بازار فرش ،کاروانسرای امیر و تیمچه امیر بازار کفاشان و... است
صنایع دستی ، فرش دست باف ، آجیل و محصولات چرمی و ادویه از چیزهاییست که میتوان در این بازار تهیه کرد .
اجناسی که در این بازار برای فروش وجود دارند رنگ و بوی سنتی خود را حفظ کرده اند و حال و هوای زمان های گذشته و رونق این بازار را به یاد انسان می اورد .
در این بازار میتوان ساعت ها زمان گذراند و از معماری و زیبایی آن لذت برد
سلام. این بازار از خیابان امام شروع میشه و تردد خودرو هم درش ممنوعه. سنگفرش شده هستش و در دو طرف اون مغازه های اکثرا پوشاکی هستند که هم تنوع خوبی دارند و هم قیمت خوب. مغازه ها نهایتا دو طبقه هستند و به همین دلیل جریان هوای خوبی در این منطقه حاکمه. انتهای این قسمت بازار به بلواری بزرگ می خوره که با عبور از پل هوایی به قسمت سنتی بازار وارد خواهید شد. مطمئنا یکی از جاذبه های هر شهری از جمله تبریز بازارش هست و از گشت زدن در آن لذت خواهید برد.
در مورد بازار تبریز مطالب زیادی هست که به تاریخچه و ... آن پرداخته اند. بطور کلی اینجا مرکز دادو ستد تبریز در دوران های گذشته بوده که امروزه با تاسیس مراکز خرید بزرگ و مدرن تا حدی رونق خود را از دست داده (مثل همه بازارهای تاریخی و قدیمی) است. بهرحال اینجا برای همه علاقه مندان به تاریخ و عکاسی جذابیت های خود را دارد و هر کدام از سراها و راسته ها حکایت و داستانی برای خود دارد.
بهترین زمان بازدید بین ساعت ۱۰ تا ۲ بعدظهر است که همه مغازه ها تقریبا باز هستند. چندین مسجد تاریخی داخل این بازار هست و البته چندین رستوران. برای خود من سرای میرزاشفیع که مختص فرش هست بهترین جای این بازار بود حتی زیباتر از سرای مظفزیه.
بزرگترین بازار سرپوشیده جهان واقعا بزرگه!! راسته های متعددی داره ، از قدم زدن تو این بازار خسته نمیشید. فقط سعی کنید تو ساعات قبل از 2 ظهر برید چون بعد از اون بیشترش بسته میشه و نمیتونید لذت ببرید رستوران های سنتی خیلی خوبی هم تو بازار وجود داره.
یکی از جاهایی که توی تبریز حتما باید دید بازار بزرگ و قدیمی تبریز. بازاری بزرگ سرپوشیده با معماری قدیمی و راسته های تو در تو و مختلف. البته که دیدن کل آن در یک روز غیر ممکن است . من از بازار پوشاک بچه و بازار آجیل و خشکبار دیدن کردم که خالی از لطف نبود.
بازار زنده و زیبا ولی معمولی !! مشابه آن در خیلی شهرهای ایران وجود دارد . شاخصه معماری خاصی من ندیدم و بازارهای قاهره و استانبول و خیلی جاهای دیگه به مراتب زیباتر و باشکوه تر بودند . در مورد بزرگترین بودن در جهان من هیچ مطلب و مرجع قابل استناد پیدا نکردم . در سایتهای معتبر جهانی در بین حتی ۲۰ بازار معروف و بزرگ جهان نیامده . کلا فکر میکنم کمی غلو شده در مورد این بازار
بازار تبریز بزرگترین و مهمترین بازار سرپوشیده در سطح جهان بهشمار میرود که در شهر تبریز در ایران واقع شدهاست. این بازار با مساحتی حدود یک کیلومتر مربع، بزرگترین بازار سرپوشیدهٔ جهان است. بازار تبریز در مردادماه سال ۱۳۸۹ خورشیدی در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیدهاست. این بازار از بازارچهها دالانها، تیمچهها، سراها و کاروانسراهای متعددی تشکیل شده است.اکثر تیمچهها و سرایها بازار دارای سه طبقهمیباشند که طبقهٔ زیرین برای انبار کالا، طبقهٔ دوم تجارتخانه و محل کسب و طبقهٔ سوم جهت استراحت و آسایش طراحی شدهاست. راستههای اصلی توسط راستههای فرعی به هم متصل شدهاند و در فضاهای بین آنها تیمچهها و سراها بنا شدهاست. تقاطع راستهها در سه راهیها و چهار راهیها را طاقهای آجری گنبدی پوشانده است که بزرگترین گنبد بازار، گنبد تیمچه امیر و زیباترین نوع معماری آن تیمچهٔ مظفریه است. از مهمترین راستههای بازار تبریز عبارتند از راسته بازار جدید، راسته بازار قدیم، بازار کفاشان، بازار صفی، بازار جمعه مسجد، قیزبستی بازار، و بورکچی بازار (کلاهدوزان)، بازار صادقیه، بازار یمنی دوز، سراجان، پنبهچی بازار، بازار ابوالحسن، شیشهگرخانه، پشت بازار امیر (بازار بیگلربیگی)و... میباشد.متاسفانه در اردیبهشت ماه ۹۸ این بازار دچار آتش سوزی شد و قسمتهایی از آن فروریخت.
بازار تبریز نه تنها بزرگترین بازار سرپوشیده و مسقف جهان است بلکه زیباترین و یکپارچه ترین بازار جهان نیز به شمار می رود که هنوز هم رونق تجاری و اجتماعی خود را همچون سابق حفظ کرده است. تاریخچه این بازار به ۱۰۰۰ سال قبل بر می گردد ولی متاسفانه با زلزله ۱۱۹۳ هجری قمری آسیب شدیدی به خود دید ولی با همت بازاریان تبریز و حاکمان وقت بازسازی و مرمت شد. بازار تبریز دارای ۲۰ راسته٬ ۳۵ سرا٬ ۲۵ تیمچه٬ ۱۱ دالان٬ ۲۴ کاروانسرا٬ ۵۵۰۰ حجره٬ ۴۰ صنف گوناگون٬ ۱۹ مسجد و ۱ مسجد جامع و ۹ مدرسه دینی می باشد. بازار سرپوشیده تبریز در سال ۲۰۱۰ در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
بسیاری از گردشگران و جهانگردان نظیر ابن بطوطه، مارکو پولو، جاکسن، اولیای چلبی، یاقوت حموی، گاسپار دروویل، الکسیس سوکتیکف، ژان شاردن، اوژن فلاندن، جان کارترایت، جملی کاردی، کلاویخو، رابرت گرنت واتسن، حمدالله مستوفی و مقدسی از رونق و شکوه بازار تبریز تمجید کردهاند.
عنوان دالان میرزا جلیل برگرفته از نام یکی از بازاریان بوده است.این دالان در نیمه شمالی بازار تبریز و تقریبا در نواحی مرکزی آن قراردارد.سرای میرزا جلیل، توسط این دالان ، به بازار صادقیه یا راسته بازار قدیم مرتبط است.راه رسیدن به این دالان به این ترتیب است که از خیابان جمهوری اسلامی، وارد خیابان فردوسی شمالی شده و از راسته بازار قیز بستی، راسته بازار قدیم، راسته بازار آئینه فروشان به این دالان میرسیم.
البته راههای دیگری هم جهت رسیدن به این دالان وجود دارد.این دالان از شمال به راسته بازار دلاله زن باریک، از غرب به راسته بازار آئینه فروشان، از جنوب به تیمچه ملک و سرای جعفریه و از شرق به سرای میرزا جلیل محدود می شود.این دالان با عرض ثابت و طولی بالغ بر ۵۰ متر ، در راستای شرقی-غربی امتداد یافته است.ورودی غربی دالان،به اندازه ۴ پله از معبر راسته بازار آئینه فروشان فروتر نشسته است.
ورودی شرقی که به صحن سرای میرزا جلیل محدود است،هم اکنون فاقد در است.قسمت طولی دالان دارای حجره هائی در دو طبقه است که برخی دارای زیرزمین نیز هستند.طبقه همکف دارای ۱۶ حجره است که نیمی در بدنه جنوبی و نیم دیگر در بدنه شمالی دالان قراردارد.بیشتر حجره ها به اندازه یک تا دو پله از سطح معبر دالان بالاتر است.نمای حجره ها به نحو زیبائی قاب بندی شده و با طاق نما تزئین شده است.
دیوارها دارای ازاره سنگی بوده و انواع آجرچینی در آن بکاررفته است.دالان میرزاجلیل،کاربری تک صنفی داشته و به فروش فرش، گلیم ، ورنی و خدمات جانبی آن از جمله رفوگری، اختصاص دارد.امروزه این دالان به صورت نیمه متروکه در آمده و اغلب مغازه های آن اجاره ای یا دارای کاربری انباری است.مالکیت در این دالان خصوصی بوده و به خانواده جورابچی ها تعلق دارد.
بانی سرای صاحب دیوان، میرزا فتحعلی خان صاحب دیوان است.این سرا در منتهی الیه جنوب شرقی بازار بزرگ تبریز و داخل راسته بازار حرمخانه قرار گرفته است.سرای صاحب دیوان، یکی از سراهای وسیع و پرترددبازار تبریز است.ورودی سرا،در محل انشعاب از راسته بازار حرمخانه، به اندازه سه پله از تراز معبر آن پائینتر است.این سرا یکی از مجموعه های کاملا منظم و متقارن از لحاظ ساختار معماری و عملکرد عناصر ارتباطی و تزئینی در بدنه آن به شمار می رود.در وسط صحن سرا،دو باغچه نسبتا بزرگ که در بین آنها حوض پیش ساخته کوچکی با شیر آب ساخته شده است.در حال حاضر بیشتر حجره های این سرا، جنبه کارگاهی و تولیدی داشته ودر زمینه تولید کفش و امور جانبی آن فعالیت می کنند.
بانی سرای آلمانیها و صاحب دیوان،میرزا فتحعلی خان صاحب دیوان، فرزند حاج میرزاعلی اکبرقوام الملک شیرازی و داماد فتحعلی شاه قاجار و نیز نوه ابراهیم خان اعتمادالدوله شیرازی(وزیر آقامحمدخان قاجار)بوده است.دلیل شهرت سرای آلمانیها،مربوط به کارخانه قالیبافی بزرگی می دانند که یک شرکت تجاری آلمانی، پیش از جنگ جهانی اول،در این سرا تاسیس کرده بود.این مکان در واقع انبار کارخانه آلمانی بوده و کارگاه فرشبافی آن در محوطه کنونی بانک کارگشائی قرار داشته است.این سرا در داخل راسته بازار حرمخانه قرار دارد.سرای آلمانیها بدون زیرزمین بوده و تنها یک حجره به اندازه سه پله پائینتر از کف صحن هم ترازند.سرا دارای چهار دستگاه راه پله هست که در ۴ گوشه صحن واقع شده اند.پس از بسته شدن کارخانه فرشبافی آلمانی،این سرا به دلیل مجاورت با بازار چرم فروشان و کفاشان،در اختیار صنف کفاشان و صنایع وابسته به آن قرار گرفت.امروزه بیشتر حجره ها و مغازه ها در این سرا کارکرد کارگاهی و تولیدی در زمینه تولید کفش را دارند.
بازار سرپوشیده تبریز حدودا یک کیلومتر مساحت دارد و به ثبت جهانی رسیده و از بزرگترین بازارهای سرپوشیده جهان بشمار میاید همچنین در یونسکو هم ثبت شده است. در پیشین بدلیل قرارگرفتن این بازار در مسیر جاده ابریشم خیلی فعال و پر رونق بوده است از قسمتهای مختلف مثل سرا ها تیمچه ها و دالانهای متفاوت تشکیل شده از فرش و طلا و پوشاک و خوارو بار گرفته تا هر آنچه که به ذهن انسان خطور میکند در این بازار خرید و فروش و یافت میشود و هم اکنون هم رونق زیادی دارد زمانهایمخصوصا هنگام ظهر با ازدحام زیادی مواجه میشوید گردش در این بازار ساعتها میتواند شما را سرگرم تماشا کند و هنگام ظهر در رستورانهای متنوع و با کیفیت این بازار میتونین ناهار خوشمزه ای میل کنید.
از قسمتهای خیلی قشنگ این بازار مظفریه هست که مغازه های فرش و تابلو فرشهای خیلی زیبایی را میتوانید تماشا و یا خریداری کنید تماشاکردن کار رفوگران فرش خیلی برای من جذابیت داشت بدون توجه به رفت و آمدها مشغول کار هستند و نهایتا برای زدودن گرد خستگی یه چایی دبش و خوشرنگ در ورودی بازار مظفریه نوش جان کنید که این چاییها خوردن دارد.