این قلعه یک بنای سنگی باشکوه است که توسط پادشاهی اورارتو در بین قرون 7 تا 9 قبل از میلاد ساخته شده است. قلعه وان بزرگترین نمونه در خود محسوب می شود.
مجموعه قلعه وان بی شک یکی از مهمترین جاذبه های توریستی شهر وان میباشد که در فاصله حدودا 5 کیلومتری از مرکز شهر وان واقع شده و به راحتی قابل دسترسی است. این مجموعه که در مجاورت یک پارک زیبا و در نزدیکی دریاچه وان قرار گرفته شامل خود قلعه وان، شهر قدیمی وان و همینطور کتیبه خشایار شاه میباشد که در ادامه به توصیف هریک از آنها خواهم پرداخت.
1- قلعه وان: سنگ بنای اولیه این قلعه که بر فراز کوه مرتفعی قرار گرفته توسط قوم اورارتو گذاشته شده که بین قرون نهم تا هفتم میلادی در این محل سکونت داشته و در آن حکومت میکرده اند. پس از آن اقوام مختلفی شامل ایرانیان (از سلسله های مختلف)، ارامنه، رومیان، اعراب، ترک های سلجوقی و عثمانی و بالاخره روسها هر یک برای مدتی بر آن تسلط داشته و از آن به عنوان مقر حکومت محلی خود استفاده میکرده اند.
برای صعود به بالای کوه و بازدید از قلعه وان راه سنگفرش شده ای وجود دارد که میتوان از آن به راحتی استفاده نمود و منظره بسیار زیبائی هم از فراز کوه بر روی شهر و دریاچه وان وجود دارد.
2- شهر قدیمی وان: بقایای شهر قدیمی وان در پشت کوهی که قلعه وان بر فراز آن قرار دارد واقع شده و در ادوار مختلف محل سکونت اقوام مختلف بوده تا اینکه در جریان جنگ جهانی اول تقریبا بطور کامل تخریب شده و تنها بقایای برخی از ساختمان های آن باقی مانده است. شما اگر از پشت کوه عازم صعود به سمت قلعه وان شوید، میتوانید ابتدا از شهر قدیمی وان و کتیبه خشایار شاه بازدید نموده و سپس جهت صعود به سمت جلوی کوه حرکت کنید.
3- کتیبه خشایار شاه: و اما مهمترین جاذبه دیدنی مجموعه قلعه وان (حداقل از نظر بنده) کتیبه خشایار شاه میباشد که در ارتفاع 20 متری از سطح زمین و بر روی سینه کوهی که قلعه وان بر فراز آن قرار دارد واقع شده و تماشای آن شما را بر جای خود میخکوب خواهد نمود به نحوی که حتی یک لحظه هم نمیتوانید چشم از آن بردارید!
شما اگر همین امروز تهران را به قصد شهر وان ترکیه ترک نموده و نزدیک به 1000 کیلومتر راه را طی کنید فقط برای دیدن همین کتیبه خشایار شاه، مطمئن باشید که ضرر نخواهید کرد!
این کتیبه که نزدیک به 2500 سال پیش به دستور خشایار شاه به خط میخی و به سه زبان پارسی باستان، اکدی (بابلی) و عیلامی حک شده است بدون شک مایه مباهات ایران و ایرانی است چرا که کتیبه های ماقبل آن که توسط سایر اقوام حک شده اند همگی نشان از توحش دارند و دم از خشونت و کشتار میزنند، در حالیکه کتیبه خشایار شاه کاملا برعکس، نشان از بزرگی و تمدن دارد!
در این کتیبه خشایار شاه اعلام میکند که او دستور ساخت این کتیبه را به نیابت از طرف پدر خود، داریوش بزرگ صادر نموده است که در زمان حیات خود موفق به انجام این کار نشده است و سپس به مدح خدای بزرگ اهورامزدا میپردازد که زمین و آسمان و همینطور خوشبختی را برای مردم آفریده است و او را شاه گردانیده و سپس به مدح پدر خود، داریوش بزرگ میپردازد که کارهای نیک بسیاری انجام داده است و در پایان هم از اهورامزدا میخواهد که او و پادشاهیش را محفوظ بدارد.
من به شخصه توصیه میکنم که اگر گذارتان به شهر وان افتاد، دیدن این کیبه را به هیچوجه از دست ندهید چرا که پس از دیدن آن حس بسیار خوبی به شما دست خواهد داد. برای رفتن به مجموعه قلعه وان و دیدن این کتیبه نیز میتوانید از دلموش هایی که ایستگاه آنها در میدان بش یول شهر وان قرار دارد استفاده کنید و با پرداخت تنها 2.5 لیر خود را به مقصد برسانید و با همین دلموش ها هم به شهر برگردید و البته بازدید از خود قلعه و کتیبه و غیره هم کاملا رایگان است.
در زمان بازدید من از قلعه و این کتیبه که اواخر فصل پائیز بود، نه تنها هیچیک از هموطنان ایرانی در آنجا حضور نداشتند، بلکه تقریبا هیچ بازدید کننده دیگری هم در آن محل دیده نمیشد و در نتیجه هیچ راهنمایی هم وجود نداشت و من بطور خیلی اتفاقی با یکی از اهالی نوجوان محلی در آنجا آشنا شدم که مسیر صعود به قلعه وان را به من نشان داد و سپس در حالیکه موقع پائین آمدن از کوه، در حال رفتن به بیراهه بودم، خوشبختانه با یکی از پرسنل پارک مجاور قلعه آشنا شدم که تمام جاذبه های قلعه که شامل گور دخمه های قدیمی و غیره هم میشود، شهر قدیمی وان و همینطور کتیبه خشایار شاه را به من نشان داد و بدون کمک او بازدید من تقریبا بی ثمر میماند!
این را هم اضافه کنم که در پارک مجاور قلعه هم یک رستوران با سرویس بهداشتی وجود دارد که پس از بازدید میتوانید در آنجا استراحتی نموده و گلویی تازه کنید!
قلعه وان در گشت یک روزه شهر وان یکی از نقاطی که برای بازدید رفتیم قلعه وان بود. قلعه قدیمی وان که قلعه ای باستانی و متعلق به قرن نهم میلادی است و در تپه های مجاور دریاچه وان بنا نهاده شده است. با تور به پای قلعه که رسیدیم گفتند نیم ساعت فرصت داریم تا این منطقه را ببینیم. نمیدانم بر چه مبنایی این تایم را در نظر گرفته بودند ولی آنچه که دیدیم در پایین قلعه برکه کوچکی که روی آن پل زیبایی داشت و چند رستوران و در فرصت کمی که برایمان باقی مانده بود به سمت بالای تپه ها و بخشی از باقی مانده قلعه قدیمی رفتیم. از آن بالا منظره زیبایی از دریاچه هم دیده میشد. در هر صورت اگر فرصتش باشد تا بتوانید یک ساعتی را در محوطه قلعه وقت بگذارید میتوانید از بخشهای مختلف آن بازدید کنید.
سلام به همه دوستان
شهر وان ترکیه که این سال ها رشد فزاینده ایی را تجربه کرده است، توانسته است به یکی از مقاصد اصلی گردشگری ، برای هموطنان ساکن شمالغرب ایران بدل شود. یکی از جاذبه های اصلی شهر وان، قلعه تاریخی آن است که در ساحل شرقی دریاچه وان قرار گرفته است و قدمت آن به قرن 9 قبل از میلاد باز می گردد. در زمان امپراطوری اورارتو، شهر وان پایتخت کشور ترکیه بوده و کل جمعیت این شهر در این قلعه زندگی می کردند.
برای رفتن به قلعه در طول مسیر از پارک وان نیز گذر می کنید که در صورت تمایل می توانید لحظاتی را در این پارک سپری کنید. در پایین قلعه کافه رستوران های قشنگی در محوطه سرسبز آن قرار دارند که می توانید از آنها در صورت نیاز استفاده کنید. برای رفتن به بالای قلعه نیز باید مسیرمربوطه را به صورت پیاده طی کنید. در طول مسیرنیز نمای زیبایی از دریاچه و شهر وان قابل مشاهده است