در بلوار جنب رودخانه کارون در خرمشهر،موزه ای وجود دارد که یادآور رشادتها، جانبازیهاو ایثارگریهای رزمندگان اسلام ازدوران ۸ ساله دفاع مقدس است.ما عصر روز ۲۱بهمن۹۸ از این موزه دیدن کردیم.در بدو ورود شاهد یک تابلوئی شدیم که بارها در زمان جنگ تحمیلی و بعد از آزادسازی خرمشهر در سوم خرداد ۶۱ از تلویزیون می دیدیم.این تابلو که توسط هنرمندشهید بهروزمرادی در ظهر روز سوم خرداد۶۱ ترسیم و در ورودی شهر خرمشهر نصب شده بود،بعد ازاتمام جنگ تجمیلی و در سال ۷۵ که این مکان به موزه تبدیل شده، به این محل منتقل و در ابتدای ورودی موزه قرارداده شده است.سپس در سمت راست محوطه شاهد ۸ دستگاه خودرو سوخته در زمان جنگ هستیم که بطور عمودی کاشته شده اند.در ادامه شاهد کانالهای سنگر، کمین رزمندگان،پیشروی آنها، عکسهائی از آن دوران از رزمندگان اسلام شدیم.خاکریزها، سنگرها، توپها، تانکها و نخلهای سوخته بی سر از دیگر دیدنیهای محوطه موزه می باشد.در وسط محوطه ساختمانی وجود دارد که به ساختمان موزه مرکز فرهنگی دفاع مقدس خرمشهر معروف است.این ساختمان دو طبقه(همکف و طبقه بالا) که اکنون هم حتی بعد از بازسازی در قسمتهائی از آن شاهد آثار گلوله ها و تیربارهای دشمن به آن هستیم، در سال ۱۳۰۹ ساخته شده است.تا پایان جنگ تحمیلی بعنوان بخش اداری شرکت نفت کاربرد داشت.دردوران دفاع مقدس بعنوان محل دیده بانی نیروهای عراقی مورد استفاده بود.بعد از جنگ(درسال۱۳۷۵) این مکان بازسازی شد و هم اکنون بعنوان مرکز فرهنگی دفاع مقدس خرمشهر در دو طبقه شامل ۴ سالن مقاومت، اشغال، آزادسازی و بازسازی خرمشهر درخدمت بازدید علاقمندان است.درهربخش، گوشه هائی از حماسه آن دوران به نمایش درآمده است.آثار بجا مانده از شهید جهان آرا و بدالرضا موسوی از فرماندهان سپاه خرمشهر ودیگر شهدای ارتش ، سپاه و نیز ادوات نظامی آن دوران از دیگر دیدنیهای این موزه می باشد.
جنگ هشت ساله ایران و عراق دوره مهمی از تاریخ ماست و خرمشهر یکی از شهرهای درگیر در این جنگ بوده است. خیلی دوست داشتم که این موزه را ببینم. ساختمان موزه نیز قدیمی است و ابتدا بعنوان ساختمان اداری شرکت نفت استفاده میشده اما در زمان جنگ توسط عراقی ها اشغال و ساختمان دیدبانی انها بود. در حیاط موزه نمونه ای از سنگرها شبیه سازی شده است و همچنین تعدادی از سلاحهای جنگی. جالب ترین بخش ان خودروهای وارونه ای هستند که از دوران جنگ به همین شکل در این محل باقی مانده اند. داخل موزه تصاویر بسیاری از جنگ و لوازم و یادبودهای شهداست. در مجموع موزه جالبی است اما در مقایسه با سایر موزه های جنگی که در کشورهای دیگر دیده ام خیلی قوی و تاثیرگذار نیست. با توجه به پتانسیلی که در این زمینه وجود دارد این موزه میتواند بسیار جذابتر و سازمان یافته تر باشد. در بازدید از خرمشهر به این محل سر بزنید. بازدید از این موزه رایگان است و تا ساعت شش عصر ممکن است.
نام خرمشهر با جنگ تحمیلی عراق علیه ایران گره خورده و موزه دفاع مقدس خرمشهر یکی از بهترین جاها برای یادآوری خاطرات اشغال و آزادسازی این شهر است. موزه دفاع مقدس در ساختمانی برپا شده است که قدمت زیادی دارد و در سال ۱۳۰۹ به عنوان ساختمان شرکت نفت بنا شده است. این ساختمان که در خیابان ساحلی و رو به رودخانه کارون قرار دارد پس از اشغال خرمشهر به مرکز دیده بانی عراقی ها تبدیل شده بود و از سال ۱۳۷۵ به موزه تبدیل شده است. موزه دارای تالارهایی با موضوع مقاومت ۴۵ روزه، اشغال خرمشهر، آزادسازی و بازسازی است و آثار به نمایش درآمده در این موزه شامل عکس ها، ادوات نظامی، لوازم شخصی شهدا و ... است. یکی از بخش های جالب موزه، دیوارنوشته های عراقی هاست و جمله معروف “آمده ایم تا بمانیم “روی یکی از دیوارهای خرمشهر در اینجا به نمایش درآمده است. همچنین در فضای باز موزه نیز می توان صحنه بازسازی شده ماشین هایی را دید که بعثی ها به صورت ایستاده روی زمین کاشته بودند تا از عملیات هلی بورن نیروهای ایرانی جلوگیری کنند. ما اینجا را در قالب کاروان راهیان نور بازدید کردیم.