ترسانکترین و بزرگترین شهرزیرزمینی نوش اباد کاشان یکی از حیرت انگیزترین شهرهای زیرزمینی جهان رادارد.که سالیانه میزبان تعدادزیادی ازبازدیدکنندها داخل و خارج ازکشور است.این شهرزیرزمینی بین1500تا1800سال قدمت تاریخی دارد.نام اصلی این شهر اوی میباشد.شهرسرزمینی اوی ساختارمتراکم و پیچیده ی دارد که بادالان های باریک و تودرتو و اتاق های کوچک درزیربافت قدیم شهرشکل گرفته است.اوی واژی است درگویش کاشانی که معادل آهای درفارسی است.به لحاظ ساختار تو درتو وتاریک شهر افراد برای صدازدن یکدیگر از کلمه اوی استفاده میکردن.این شهر گویا درزمان ساسانیان ساخته شده است.و در سال 85 کاملااتفاقی توسط یک نفر پیداشده است.
#گلفام_سفر#لست_گرام#
اب انبار نوش اباد در شهر اران و بيدگل واقع شده است.
اين اب انبار و شهر زيرزميني نوش اباد با يك ورودي مشترك هستند كه علت ان را توضيح خواهم داد. هر انچه مينويسم توضيحاتي هست كه كارشناس و ليدر حاضر و مقيم در اين مجموعه توضيح داد و من با كسب اجازه صداشونو ضبط كردم كه با جزئيات كامل بنويسم. البته در عكس هم توضيحات كامل رو مشاهده ميكنيد كه در داخل اب انبار به ديوار نصب شده و ميتونيد مطالعه كنيد.
در ابتدا از چهل و پنج پله ي سنگي پايين رفتيم كه در قديم مردم اين پله ها رو چندين بار در روز با كوزه هاي اب بالا و پايين ميرفتند.
قطر ديوار اب انبار يك و نيم متر است كه هشت روز طول كشيده با وسايل امروزي راه كوچكي رو براي ورود به محوطه ي ان باز كنند چون جنس ديوار از ساروج است كه از آهك، خاك رس، خاكستر، سفيده تخم مرغ، ماسه بادي و الياف گياهي به نام لويي درست شده و استحكام بسيار بالايي دارد. حجم و گنجايش ان حدود هزار و پونصد مترمكعب اب است ارتفاع تا زير سقف حدود ١٤/٥ متر و ارتفاع اب گير ١١ متر است.
چون اينجا از اب قناتها پر ميشده يك مسير ورودي اب و يك مسير برداشت اب رو داشته، در مسير ورودي اب قنات از طريق لوله ي سفالي زير سقف وارد ميشده و از طريق پاشير كه لوله اي در بيرون داشته اب رو برداشت ميكردند. يك لوله هم براي تخليه ي رسوبات وجود داشته كه در عكس مشاهده ميكنيد و ٣٠ سانت بالاتر لوله ي پاشير بوده كه الان موجود نيست. در بالاي سقف بادگيرهايي تعبيه شده بوده كه هوا در جريان باشد چون اين اب در حقيقت اب اشاميدني اهالي شهر بوده و بايد تهويه در ان انجام ميگرفته، يك مثلث كنار بادگير وجود دارد كه براي اينكه ببينند چقدر اب در اب انبار جمع شده به عنوان سرريز اب از ان استفاده ميكردند. داخل اين اب انبار براي اينكه بوي بدي نگيرد از كيسه هاي زغال استفاده ميكردند و انها را بالاي سقف اويزان ميكردند. و به جاي كلري كه امروزه براي ضدعفوني به اب ميزنند در قديم قبل از اينكه مجموعه را ابگيري كنند در سطح اب انبار اهك و نمك ميريختند و بعد ابگيري ميكردند. اب انبار داري چهار تا ستون براي استحكام است و تا ٤٠ سال پيش استفاده ميشده. اب انبار و شهر زيرزميني با اختلاف قدمت ١٠٠٠ سال اما با يك ورودي هستند فقط به دليل هم سطح بودن طبقه ي منهاي دوم شهر زير زميني با اين اب انبار راه ورودي براي بازديد به اين شهر را از كنار اب انبار باز كردند. اب انبار مربوط به دوره ي صفوي است.
توضيحات شهر زير زميني در پست بعدي
#گلفام_سفر
شهرزیرزمینی اویی در نزدیکی شهر کاشان قرار دارد و جاذبه ای بی نظیر است . این شهر دارای دو ورودی میباشد که به یکدیگر ارتباطی ندارند. ما ابتدا به ورودی اول رفتیم. این ورودی تنها آخر هفته قابل بازدید است. در ابتدا از پله های آب انبار پایین رفته و وارد آب انبار شدیم. این مسیر در گذشته باز نبوده و برای ورود گردشگران بداخل آب انبار باز شده است. حجم این آب انبار در حدود 800 لیتر بود. آب از بالا وارد مخزن میشده و توسط لوله ای خارج میشده است. برای ضدعفونی کردن آب نیز از آویختن زغال و ... استفاده میشده است. راهنما توضیحات مفصل و مفیدی در این باره ارائه کرد. سپس از راهرویی وارد شهر زیرزمینی شدیم. در گذشته این مسیر وجود نداشته و ارتباط با این شهر از طریق چاه هایی بوده که در محلهای مختلف مانند آتشکده، قلعه و خانه های مردم محلی قرار داشته است. ابتدا در سال 1381 یکی از اهالی محلی چاهی درون خانه حفر کرده است که منجر به ریختن کف چاه و ورود به شهر زیرزمینی شده است. سپس با تکرار این موضوع در سال 1384 در بخش دیگری از شهر، اکتشاف برای پاکسازی این شهر زیرزمینی آغاز شده است. ورودی اول 100 مترمربع مساحت دارد و شامل اتاق پناهگاه، سرویس بهداشتی، انبار آذوقه است. سپس به ورودی دوم رفتیم که مساحت این فضا 400 مترمربع بود. در این محل نیز ابتدا آب انبار را دیدن کردیم که بزرگتر از قبلی بود و سپس وارد شهر شدیم. این بخش علاوه بر بخش های قبل، دارای یک اتاق بزرگ که اتاق مشورت نامیده میشد و یک اتاق اکسیژن بود که چاهی بود وظیفه تامین اکسیژن شهر را برعهده داشت و روی چاه با سنگ آسیاب بزرگی پوشانده شده بود و جریان هوا محسوس بود. این محل بسیار جذاب و عجیب بود و بیانگر علم و دانش پیشینان ماست.
#شهر_زیرزمینی_نوش_آباد در #استان_اصفهان و در شهر #نوش_آباد ( نزدیکی #کاشان و در خیابان امام خمینی و کوچه مائلیان ) واقع شده که برای بازدید از آن شما میتوانید با پرداخت مبلغ 8.000 تومان در ازای بلیط ورودی وارد مجموعه شوید.
در ابتدا از درب بزرگی وارد میشوید و از چندین پلکان باریک به سمت پایین میروید که در روبه رو آب انبار قرار گرفته و در سمت چپ هم درب اصلی شهر زیرزمینی که باید از سر در کوچکی وارد مجموعه اصلی شوید که تاریک و کم هوا میباشد از راهروها و کوچه پس کوچه های بسیار تنگ و باریک و بسیار کم نور و در برخی از جاها تماما بدون نور میگذرید و چیزهای عجیبی را در مسیر میبینید مثل چاه و گودالی بسیار عمیق که حس وحشت و ترسی عظیم را به همراه دارد همینطور هم سیستم های تهویه و خنک کننده محیط که با اینکه در عمق زیادی از زیر زمین قرار دارد ولی تنفس در آن به راحتی انجام میگیرد..
هدف از ساخت این شهر زیرزمینی نظامی و دفاعی بوده است که واقعا مکانی بسیار امن و غیر قابل نفوذ بوده است. راهروهای بسیار تو در تو و پیچ در پیچ که واقعا هر انسانی را مات و مبهوت و سردرگم میکند، واقعا به جا و مناسب بود نامیده این شهر به عنوان بزرگترین شهر زیرزمینی دنیا و همچنین برترین و بزرگترین نمونه شهر دست کند جهان ، چون هر چه پیشتر میرفتی انگار تازه اولش بود و ما فقط بخش کمی از آن را دیدیم که قابل بازدید بود و همینطور هم معماری عجیب و غریبش را که اصلا نمیشد سر در آورد این راه ها به کجا ختم میشوند.
این مکان در زمان هایی مثل گلاب گیری در کاشان و ایام نوروز و تعطیلات رسمی و فصل تابستان بسیار شلوغ و پر از بازدید کننده میباشد.
نکته جالب هم اینجاست که این شهر تاریخی در سال 1385 توسط یک شهروند نوش آبادی کشف شد.
به گفته لیدر شهر اویی بزرگترین شهر زیرزمینی ایران برای دیدن این شهر باید کلی پله برید پایین و اول به آبگیر بزرگی میرسید که قبل از کشف این شهر بوده این آبگیر سقف بسیار بلندی داره قبل از اینکه وارد اب انبار بشید سمت چپ ورودی دست کندی وجود داره که به شهر اویی میرسد سقف آن خیلی بلند نیست و به گفته تور لیدر ما در 3 طبقه حفر شده این شهر بخاطر در امان ماندن از حمله دشمن ایجاد شده و حتی دستشویی و اتاق هم داشت که بسیار جالب بود من پیشنهاد می کنم حتما به این شهر رو از نزدیک ببینید
شهر زیرزمینی نوش آباد(oeei) در واقع زیر زمین شهر نوش آباد در ۶ کیلومتری شمالغربی شهر کاشان است که در سال ۸۲ بر اثر یک اتفاق و حفر یک چاه توسط یکی از اهالی شهر ،کشف شد.این شهر زیر زمینی که ۴ کیلومتر آن کاوش شده فعلا دارای دو ورودی است که ورودی دوم طولانی تر از ورودی اول می باشد.کل طول قابل بازدید حدود ۴۰۰ متر می باشد.این شهر زیر زمینی ، قدمت ۱۵۰۰ ساله دارد .در زمانهای ساسانیان،سلجوقیان،صفویان و قاجار نوش آبادبخاطر قرارگرفتن در مسیر شهر ری به اصفهان، بارها مورد هجوم دشمنان قرار داشت.مردم غیور نوش آباد برای حفظ جان خود و ناموسشان دست به کار شدند و چون در دشتی که هیچ پناهگاهی نبود، مجبور به حفر شهری در زیر زمین شدند.این شهر زیر زمینی یا شهر اووی، سه طبقه در زیر زمین دارد.طبقه اول ۶ متر در زیر زمین واقع شده، طبقه دوم ۱۲ متر و طبقه سوم ۱۸ متر در داخل زمین قرار دارد.طبقه اول کوره راههائی برای سردر گم کردن دشمنان و طبقات دوم و سوم جان پناه مردم شهر بود . این طبقات که دارای اتاقهای کوچک و بزرگ، دستشوئی، انبار و محل های نگهبانی هست برای زندگی موقت اهالی کنده شده بود.چاههای عمودی نقش راههای ارتباطی رو داشت و چاههای یو شکل برای تهویه هوا تعبیه شده بود.کلمه اووی در واقع معنی خاصی داشت: هم بعنوان سلام و هم اسم رمز ورود به داخل تونل بود تا نگهبانان افراد خودی و راهزن را تشخیص دهند.
شهر زیر زمینی نوش آباد یا "اویی" جزو عجایبی هست که به تازگی کشف شده و در شهر نوش آباد در فاصله حدوداً ۲۰ کیلومتری کاشان قرار گرفته. این شهر زیرزمینی در حال حاضر دو ورودی دارد.
ما برای بازدید از ورودی شماره ۲ وارد شدیم. پله های به نسبت زیادی رو پایین رفتیم تا به پذیرش رسیدیم، مبلغ ورودی به ازای هر نفر 6 هزار تومان رو پرداخت کردیم و به سمت آب انبار هدایت شدیم. بازدید کننده ها به گروه های ۲۰ نفری تقسیم شده و همراه با یک لیدر از مجموعه بازدید میکردند و امکان بازدید به صورت انفرادی وجود نداشت.
در طول مسیر لیدر توضیحاتی رو در مورد مجموعه می داد. این آب انبار در گذشته به خود شهر زیر زمینی اتصالی نداشته اما امروزه برای رفاه حال بازدید کننده ها مسیری به قسمت زیرین آب انبار از خود شهر زیر زمینی باز شده.
بعد از بازدید از آب انبار به دیدن شهر زیرزمینی رفتیم. این شهر در ۳ طبقه ساخته شده و تماما توسط دست و ابزار های ساده حفاری شده. هدف ایجاد این شهر در امان ماندن ساکنین از حملات دشمن بوده.
یکی از جالبترین نکاتی که در اینجا دیدیم، ساخت تله هایی برای به دام انداختن دشمن در شهر زیر زمینی بوده. عمق این شهر بین ۴ تا ۲۳ متر هست و وسعتی حدود ۴ کیلومتر مربع داره.
دلیل پنهان ماندن این شهر آمدن سیلی بزرگ بوده که که شهر زیرزمینی رو زیر لایه هایی از خاک مدفون کرد و بعد از اون هم کسی بدنبال لایروبی از اون نرفت تا اینکه در سالهای اخیر شخصی مشغول حفر چاه در حیاط خانه خود بود که متوجه وجود شهر زیر زمینی شد. در صورتی که به کاشان سفر میکنید حتما از این شهر زیرزمینی دیدن کنید و مطمئن باشید از دیدن اون به هیجان میاید.
#تایسیز
شهر زيرزميني نوش آباد داستاني نهفته در دل زمين دارد.. اين شهر اولين بار توسط شخصي كه به صورت اتفاقي قصد حفر چاه در خانه خود را داشت، كشف شد قديم به دليل حملات متعدد از طرف دشمنان ، مردم به اين شهر پناه مي آوردند درواقع كاربرد دفاعي داشته است ورود و خروج مردم از طريق آب انبار ها صورت
مي گرفت .لحظه ي ورود فكر نمي كردم اين شهر به اين وسعت باشه بعد از كمي گذر ، راه ها و اتاق هاي تودرتو به چشم مي خورد كه داخل هر اتاق چراغ هايي تعبيه و مسير به راحتي پيدا بود سيستم تهويه هوا هم از طريق كانال هاي قرار گرفته در سطح زمين ميسر مي شد ولي با وجود اين به دليل فضاي بسته و نبودن هواي كافي به سختي مي شد تنفس كرد اين شهر هنوز در حال بررسي است تا مابقي آن را كشف كنند.
در كل تجربه جالبي بود و به كساني كه به كاشان سفر مي كنند رفتن به نوش آباد و ديدن اين شهر زيرزميني رو پيشنهاد مي كنم.
#تايسيز