ارگ انار که در مرکز شهر و بر فراز تپه ای قرار گرفته ،متعلق به دوره ساسانیان است و نشانگر این است که این ارگ یک مرکز حکومتی محلی در زمان ساسانیان و حتی پیش از آن بوده است.ارگ انار از ساختمان های یک طبقه و دو طبقه تشکیل شده است .فضاهای یک طبقه عمدتا در حاشیه قرار گرفته و دارای کاربری خدماتی مسکونی بوده اند.این ساختمانها که در واقع بخش عامه نشین ارگ محسوب میشوند شامل فضااهای خدماتی نظیر اصطبل ،طویله و...و همچنین محل سکونت طبقات خاص اجتماعی و خدم و حشم بوده است.بناهای دوطبقه نیز مقر حکومتی و مرکز سیاسی بوده است.ارگ انار در زمان ساسانیان مورد بازسازی قرار گرفت و همینطور در دوره صفوی ولی اوایل انقلاب بخشی از ساختمان داخلی توسط فردی خراب شد .این ارگ در ۱۱ بهمن ۱۳۸۹ در فهرست آثار ملی قرار گرفت.
شهرستان انار در شمال استان کرمان قرار دارد. در مرکز این شهر کهن یک ارگ تاریخی قرار دارد. مساحت این ارگ ۱۱هزار و ۱۷۹ متر مربع است.
علیرضا جعفری زند، باستانشناس و استاد دانشگاه دربارهٔ پیشینه ارگ انار به روزنامه شرق (۱۷ دی ۱۳۹۰) گفتهاست: «این بنا در دوره ساسانی شکل گرفته و در دوره اسلامی تکمیل شده است، یعنی مجموعهای از دورانهای مختلف را در خودش دارد، دقیقاً مثل همان حالتی که ارگ بم داشت.
این باستانشناس میگوید ممکن است در کاوشها و لایهنگاریها، لایههای اشکانی یا قدیمیتر نیز در این ارگ یافت شود.
بناهای داخلی این ارگ حدود ۲۵ سال پیش سالم بوده، به خصوص اتاقهای دو طبقه آن که کاملاً قابل استفاده بودهاند، اما یک نفر ... در نخستین سالهای پس از انقلاب سال ۱۳۵۷ ایران با ورود به این ارگ بخش زیادی از ساختمانهای داخلی آن را به این دلیل که «محل فساد» بودهاند، تخریب کردهاست.
پلان ارگ به شکل مستطیل میباشد که در جهت شرق به غرب کشیده شدهاست. این پلان مستطیل شکل بر روی تپهای واقع شده که توسط شش برج و بارو، محصور گردیده است.
این ارگ متشکل از فضاهای یک طبقه و دو طبقهای است که فضاهای یک طبقه عمدتاً در حاشیه ارگ قرار گرفتهاند و دارای کاربری خدماتی، مسکونی بودهاند و در واقع بخش عامهنشین آن محسوب میشود که شامل فضاهای خدماتی نظیر اصطبلها، طویلهها و … و همچنین محل سکونت مردم عادی و خدم و حشم میباشد.
بناهای دو طبقه که در مرکز ارگ واقع شدهاند مقر حکومتی و مرکز سیاسی ارگ میباشند که کاوشهای باستانشناسی میتواند در بررسی دقیق نوع نقشه، معرفی فضاها، عناصر تشکیل دهنده و نحوه استقرار آنها در مجموعه کمک شایانی کنند.
شهر انار تا پیش از حمله عربها به ایران، آبان نام داشته است. این شهر در دوران باستان بخشی از «ولایت استخر» فارس بوده اما از حدود ۱۵۰۰ سال پیش در قلمرو کرمان قرار گرفت. آبان یشت یکی از یشتهای اوستاست و با توجه به اینکه مردم کهن این شهر، زرتشتی بودهاند؛ احتمال داده شده که نام آبان از اوستا گرفته شده باشد.
قلعه یا ارگ انار در شهر انار و استان کرمان هستش.قلعه برای دوره ساسانیه و چند بار هم بازسازی شده.ولی انقدر بهش نرسیدن که داخلش کلا خرابس و چیزی برای دیدن نداره.توو عکس هم مشخصه که دیوارش ریخته.اگر بهش میرسیدن جای خیلی قشنگی میشد ولی الان جای جالبی برای دیدن نیست