همیشه دوست داشتم آنو بانی نی را از نزدیک ببینم.ولی فکرش را نمیکردم امسال میسر شود و در سفرمان به غرب کشور و سرپل ذهاب تاریخی و قدیمی از این مکان تاریخی بازدید کنیم.در داخل شهر سر پل ذهاب بر روی کوهی که داخل شهر و در کنار مدرسه ای قرار گرفته بود که بر اثر زلزله شکاف عمیقی در دیوار مدرسه ایجاد شده بود این اثر تاریخی قرار گرفته بود که بر روی کوه هم نقش برجسته آنو با نی نی و هم نقش برجسته گودرز شاه قرار داشت.چیزیکه در توضیحات تابلوی نصب شده از طرف میراث فرهنگی در مورد آنوبا نی نی جالب مینمود این بود که وقتی این نقش برجسته را خلق کردند در سنگ نوشته ای پادشاه نوشته که کسی که این نقش برجسته راتخریب یا محو کند به نفرین خدایان گرفتار شده و نسلش بر باد میرود و این نشاندهنده اهمیت بالای این نقوش در زمان ایجاد آن بوده است. #گلفام_سفر.
نقش برجسته های آنوبانی نی پادشاه لولوبی که مربوطه به ۲۰۰۰ سال پیش از میلاد میباشد در سرپل ذهاب قرار داره که اولین در مدرسه ای پسرانه قرار داره ودررسمت چپ رودخانه ی حلوان قرار داره.دومین نقش برجسته در کوه دیگری بعد از رود حلوان و در کوه کل گارا قراررداره که به سختی میتونید نقش برجسته رو ببینید .این نقش برجسته شامل شخصی است که بسیار شبیه آنوبانی نی میباشد وحالت ایستادهو نیمرخ داره و در دست راستش تیر هست و در دست چپش هم کمانی دیده میشود.در بالا و سمت راستش هم هلال ماه و خورشید ودر زیرش هم متنی با خط اکدی بوده که متاسفانه بدلیل فرسایش و مراقبت نشدن از بین رفته.میتونید این کوه رو دور بزنید و در سمتی که مشرفه به رودخونه هم نقش برجسته های دیگه رو ببینید ک به سختی پیدامیشه.نکته ناراحت کننده اینه که ما به فرهنگ چند هزار ساله مون مینازیم ولی دقیقا زیر همین نقش برجسته کانکسی وجود داره که زلزله زده ها همچنان در اون در حال زندگی هستن .
نقش برجسته آنوبانی نی یک نقش برجسته ی بسیار ارزشمند است در شهر سرپل ذهاب که متاسفانه مورد بی مهری فراوان قرار گرفته و در حال حاضر بخشی از یک مدرسه پسرانه میباشد و هیچگونه محافظت و نگهداری ازش صورت نمیگیره و این موضوع خیلی ناراحت کنندس از این بابت که قدمت ۴۸۰۰ ساله داردو واقعا ارزشمنده .سنگ نگاره مربوط به خود آنوبانی نی شاه در برابر ملکه ایستاده و حلقه در دست دارد وبا دست دیگر دو اسیر در بند ایشون قرار داره که صورت ایشون یا بخاطر زلزله یا عوامل دیگه کاملا از بین رفته .در پایین آن هم نوشته ای به خط اکدی(یکی از تمدن های بین النهرین)نوشته شده که اگه کسی این نقش برجسته رو خراب یا مخدوش کنه به نفرین دچار میشه و نسلش بر باد میره.من عاشق این نقش برجسته ام بدلیل زیبایی کوهی که روی اون قرار گرفته و قدمتش که واقعا باعث افتخاره.کاش یکم بها میدادیم به این گنجینه های پیرمون.راحت میتونیدبا گوگل مپ این اثر در حال از بین رفتن رو پیداش کنید و نگهبان و بلیط فروشی هم نداره اما کاملا کوه زیبایی که نقش برجسته روی اون قرار داره هویداس ولی بخاطر فرسایش باید خیلی دقت کنید تا نقش برجسته رو پیدا کنید توی کوه.روی دیوار مدرسه هم که در عکس انتهایی میبینید نقش برجسته رو نقاشی کردن که پادشاه ۹ نفر از دشمنانش رو دربند داره.#سرپل#ذهاب#آنوبانی نی
این سنگ نگاره در شهر سرپل ذهاب متعلق به لولوبیان است که پیش از آریایی ها در زاگرس میزیستهاند و متعلق به ۲۰۰۰سال پیش از میلاد است! در این اثر پادشاه لولوبی به نمایش گذاشته شده که پا را بر سینه اسیری گذاشته که توسط ۶نفر با کلاه های مختلف که نشان قومیت این افراد است حمل میشود.و الهه ایشکار دو اسیر را بوسیله یک حلقه که نماد قدرت است به پادشاه تقدیم میکند! این کتیبه به کتیبه بیستون شباهت بسیار دارد و به گفته برخی محققان داریوش کتیبه بیستون را از روی کتبیه آنوبانینی ساخته است !این سنگ نگاره جز آثار ملی ایران است! در پایین کتیبه آنوبانینی کتیبه دیگری به نام کتیبه گودرز شاه که متعلق به دوره اشکانی است قرار دارد!
نقش برجسته آنوبا نی نی یکی از نقشبرجستههای متعلق به یکی از چهار عنصر قومی زاگرس نشین در هزارهٔ سوّم پ.م. بنام لولوبی یان است. نقش برجسته در نزدیکی و تقریبا حومه شهر سرپل ذهاب در استان کرمانشاه قرار دارد و در حدود ۲۰۰۰ سال پیش از میلاد تراشیده شدهاست.
در روز بازدید ما راهنمایی از میراث فرهنگی و گردشگری هم حضور داشتند که توضیحات بسیار جالب و جذابی در مورد منطقه و این سنگ نگاره بیان کردند که واقعا جالب و جذاب بود.
هیچ وجه ورودی نداشت و اینجا الان تقریبا در داخل شهر قرار گرفته است.
بازدید کننده اندکی از اینجا وجود داشت و حدود نیم ساعتی را پای صحبت های راهنمای میراث فرهنگی و تماشای سنگ نگاره بودیم.
فروردین 98
این سنگ نگاره که اکنون در یک دبستان دخترانه در سر پل ذهاب بر صخره ای بنام میان دکل قرار گرفته است مربوط به ۲۰۰۰ سال پیش از میلاد و مربوط به لولوبیان است که جزء آثار ثبت شده ملی ایران نیز هست. این اثر به سنگ نبشته بیستون شباهت دارد و به عقیده برخی, داریوش بزرگ بیستون را با الهام از این اثر ساخته است.