سفر زمینی به ارمنستان از سفرهای پرطرفدار بین ایرانیان است. حدود دو قرن است که سفر به ارمنستان، سفری خارجی محسوب میشود و بهجز پیچوخمهای جاده، باید به فکر مسائل قانونی، فنی، فرهنگی، مالی و... باشید. در این مطلب از لستسکند جزئیات سفر زمینی ارمنستان را در اختیارتان قرار میدهیم تا برنامهریزی بهتری برای سفر زمینی به ارمنستان داشته باشید.
مسیر زمینی ارمنستان چطور است؟
در سفرهای زمینی، مسیر روی نقشه بیانگر تمام جنبههای سفر شماست. اگر بخواهیم یک تصویر کلی را از مسیر زمینی ارمنستان برایتان ترسیم کنیم، میتوانیم جادههای شمال ایران را مثال بزنیم؛ زیرا در جادههای ارمنستان، چشماندازهای کوه و جنگل، بسیار خودنمایی میکنند. ضمن اینکه، در طول مسیر امکانات رفاهی بسیاری دیده میشود و میتوانید یک شب را هم در هتلهای بینراهی بگذرانید. در این راهنمای سفر زمینی به ارمنستان، شرح مسیرها را به دو بخش قبل و بعد از ورود به ارمنستان تقسیم کردهایم تا برنامهریزی بهتری برای سفرتان داشته باشید.
مرز ایران و ارمنستان کدام شهر است؟
برای شروع سفر زمینی و بازدید از جاهای دیدنی ارمنستان، باید از هرجای ایران که هستید، خودتان را به آذربایجان شرقی برسانید و بعد از گذر از تبریز و جلفا، به مرز نوردوز، مرز ایران و ارمنستان بروید. مرز ایران و ارمنستان حدود 50 کیلومتر است و خط آن توسط رود ارس تعیین شده است. مسیر زمینی ایران به ارمنستان هم از رود ارس عبور میکند. ازآنجاییکه مسافران، سفر زمینی به ارمنستان را از مبدأهای مختلف تجربه میکنند، فاصله بعضی از شهرهای ایران تا مرز ارمنستان عبارت است از:
- فاصله تهران تا مرز نوردوز: برای پیمایش مسیر تهران تا نوردوز باید حدود 700 کیلومتر را طی کنید و حدود 9 ساعت رانندگی کنید.
- فاصله تبریز تا مرز نوردوز: تبریز تا مرز نوردوز 130 کیلومتر فاصله دارد که طی کردنش حدود 2 ساعت طول میکشد.
- فاصله اصفهان تا مرز نوردوز: اصفهان 1000 کیلومتر آنطرفتر از مرز نوردوز است و برای پشتسرگذاشتن فاصله بین این دو نقطه باید حدود 13 ساعت رانندگی کنید.
- فاصله مشهد تا مرز نوردوز: فاصله این دو نقطه 1680 کیلومتر است و پیمایش آن حدود 20 ساعت طول میکشد.
- فاصله رشت تا مرز نوردوز: اگر بخواهید از رشت تا مرز نوردوز بروید، باید 621 کیلومتر را بپیمایید و حدود 8 ساعت و نیم در راه باشید.
از تبریز تا ارمنستان چند ساعت راه است؟
سفر از تبریز به ارمنستان میتواند با توجه به مقصد و وسیله نقلیه انتخابی متفاوت باشد. برای مثال، فاصله تبریز تا ایروان، پایتخت ارمنستان، حدود ۶۴۰ کیلومتر است که پیمودن این فاصله با خودرو، تقریباً ۱۱ ساعت زمان میبرد. اگر مقصد شما دریاچه سوان است، این مسافت به حدود ۷۱۰ کیلومتر افزایش مییابد که پیمودنش به تقریباً ۱۲ ساعت و ۱۵ دقیقه زمان نیاز دارد. همچنین، سفر زمینی از تبریز به ارمنستان میتواند حدود ۱۶ ساعت با احتساب معطلی در مرز طول بکشد. درصورتیکه سفر هوایی را به دیگر روشهای سفر ترجیح میدهید، باید بدانید مدتزمان پرواز از تبریز تا ارمنستان حدود ۵۰ دقیقه است.
بهترین رستورانهای ایرانی ارمنستان
مسیر مرز ارمنستان تا ایروان
هرچند روستاهای بین مرز ایران تا ایروان بسیار دیدنیاند؛ اما اگر واقعبین باشیم، هیچیک از آنها مقصد اصلی نیستند و بسیاری از اوقات، مقصد اصلی سفر زمینی به ارمنستان، شهر ایروان است. به همین دلیل، تقاضای سفر با تور ایروان بسیار زیاد است. پس از اینکه از مرز ایران عبور میکنید، قسمتی از راه را در امتداد رود ارس طی خواهید کرد تا به جاده مغری برسید و با یک تغییر مسیر، بهسمت شمال حرکت کنید. مسافت بین این دو نقطه، حدود 450 کیلومتر است و ممکن است حدود 8 ساعت طول بکشد. در سفر زمینی به ارمنستان، از شهرهای زیر عبور میکنید تا به ایروان برسید:
- شهر مغری: شهر مغری از نزدیکترین شهرهای ارمنستان به ایران است که توسط کوهها احاطه شده و نام آن برگرفته از واژه ایرانی «مهر» است.
- لهواز: خانههای لهواز و طبیعت سرسبز آن ارزش چند دقیقه استراحت و گشتوگذار در این شهر را دارد.
- لرنادزور: لرنادزور حدود 50 کیلومتر از لهواز فاصله دارد و از نظر طبیعت، مشابه لهواز است.
- کاپان: این شهر مرکز استان سیونیک است و از نظر بافت شهری، ساختمانهای چندطبقه و مدرنتر دارد و چندین رستوران و هتل در آن آماده خدمترسانی به گردشگران هستند.
- آرپی: با پیمایش حدود 200 کیلومتر میتوانید از کاپان به آرپی بروید. بعد از آرپی، باید حدود 120 کیلومتر دیگر هم بروید تا به ایروان برسید؛ این مسیر از شمال نخجوان میگذرد.
بهترین وسیله نقلیه برای سفر زمینی ارمنستان
جدا از مسائل مالی، سلیقه هم در انتخاب بهترین وسیله نقلیه برای سفر زمینی به ارمنستان مؤثر است. مثلاً سفر به ارمنستان با ماشین شخصی برای کسانی که در بین همراهان فقط یک نفر رانندگی میکند یا کسانی که حوصله رانندگی طولانیمدت را ندارند، قطعاً طاقتفرسا خواهد بود؛ مگر اینکه یکیدو شب در طول مسیر اقامت داشته باشند. در ادامه، انواع روشهای سفر زمینی به ارمنستان را بررسی میکنیم.
سفر زمینی به ارمنستان با اتوبوس
اتوبوسهای تهران به ارمنستان رفتوآمد مرتبی دارند و از پایانههای بیهقی و آزادی راهی شمال ایران میشوند. حتی در محلههای ارامنهنشین تهران هم خرید این بلیطها امکانپذیر است. همچنین اگر مبدأ سفرتان تبریز باشد، میتوانید بلیط اتوبوس ارمنستان را از آنجا بخرید. ساعت حرکت این اتوبوسها معمولاً بین ساعت 9 صبح تا 11 صبح است و بهدلیل تفاوت زمان معطلی در مرز، نمیتوانیم زمان دقیق رسیدن آنها به ایروان را تخمین بزنیم؛ اما بهطور کلی اتوبوسهایی که از تهران بهسمت ایروان حرکت میکنند، بعد از 24 ساعت و اتوبوسهایی که از تبریز روانه ایروان میشوند، بعد از 18 ساعت به مقصد میرسند.
هزینه سفر به ارمنستان با اتوبوس
قیمت بلیط اتوبوس ایران به ارمنستان از 7 میلیون تومان شروع میشود. این قیمتها نسبت به قیمت بلیط هواپیما بسیار مناسب است و گزینهای اقتصادی برای سفر به ارمنستان محسوب میشود. البته قیمت ذکرشده ممکن است با توجه به نوسانات ارزی و سایر عوامل تغییر کنند. دانستن قیمت غذا در ارمنستان از موارد ضروری برای تخمین هزینه سفر به ارمنستان است.
سفر زمینی به ارمنستان با قطار
هیچ قطاری، بهطور کامل مسیر زمینی ارمنستان را طی نمیکند. بنابراین اگر بخواهید سفر زمینی به ارمنستان با قطار را تجربه کنید، سفرتان ترکیبی خواهد بود؛ یعنی اول باید با قطار به آذربایجان شرقی بروید، سپس خودتان را به مرز برسانید و بقیه مسیر را با استفاده از خودرو و اتوبوس طی کنید. شهر جلفا، یکی از نزدیکترین و معقولترین مقاصد اولیه برای سفر زمینی به ارمنستان با قطار است؛ اما باید بدانید که حرکت مستقیم قطار از تهران به جلفا بسیار کم است و باید از سایر شهرهای ایران، مثل تبریز، خودتان را به جلفا برسانید. پیشنهاد ما این است که گزینه سفر زمینی به ارمنستان با قطار را کنار بگذارید.
سفر زمینی به ارمنستان با ماشین شخصی
اگر سفر زمینی به ارمنستان با ماشین شخصی را انتخاب میکنید، باید پیگیر پلاک ترانزیت، گواهینامه بینالمللی و بیمه ماشین هم باشید که جزءبهجزء هر یک از این مدارک را در مطلب جهانگردی با خودروی شخصی شرح دادهایم. مزایای سفر به ارمنستان با ماشین بهگونهای است که طی کردن این مراحل اداری ارزشش را دارد؛ چراکه از نظر زمانی، ماشین کمی سریعتر از اتوبوس به ارمنستان میرسد؛ ضمن اینکه دستتان برای برنامهریزی سفر بازتر خواهد بود.
هزینه سفر زمینی به ارمنستان
درمجموع ارمنستان، ارزانتر از سایر مقاصد خارجی است و هزینه سفر زمینی به ارمنستان هم نسبت به سفر هوایی کمتر خواهد بود. علاوهبر اینها، ارمنستان از کشورهای بدون ویزا برای ایرانیان است. ازاینرو شما هیچ پولی بابت پرداخت هزینه ویزای ارمنستان نمیپردازید؛ اما در طول سفر زمینی به ارمنستان هزینههای ریزودرشتی سر راهتان سبز میشوند که بدون اطلاع از آنها برنامهریزی قبل از سفر بعید است.
یکی از راهها برای مدیریت هزینههای سفر و اختصاص بخشی از بودجه سفر به تفریحات و بازدید از دیدنیهای مقصد، استفاده از تور اقساطی است. در ادامه، میتوانید برخی از قیمتها و هزینههای سفر زمینی ارمنستان را ببینید.
- قیمت بلیط اتوبوس تهران به ایروان: قیمت بلیط اتوبوس تهران به ارمنستان حدود 2 میلون تومان است و اختلاف 100 هزار تومانی در برخی بلیطها دیده میشود.
- قیمت بلیط اتوبوس تبریز به ایروان: اگر از اتوبوس تبریز به ایروان استفاده کنید، قیمت بلیطتان حدود 1 میلیون و 500 هزار تومان است.
- قیمت بیمه ماشین: ارمنستان از آن دسته از کشورهایی است که حتماً باید قبل از ورود، ماشینتان را بیمه کنید. در غیر این صورت، جریمههای چندهزار درامی شامل حالتان میشود.
- خرید اینترنت: اگر با ماشین شخصی به ارمنستان سفر میکنید، حتماً چندهزار درام هم برای خرید سیمکارت کنار بگذارید؛ زیرا به احتمال زیاد، در طول مسیر به اینترنت و نرمافزارهای مسیریاب نیاز خواهید داشت.
- کاپوتاژ: هزینه کاپوتاژ ماشین، از 700 هزار تومان تا 2 میلیون تومان متغیر است.
- عوارض خروج از کشور: عوارض خروج از کشور برای هر نفر 520 هزار تومان است.
- عوارض بنزین: بهطور مثال اگر باک بنزین شما 30 لیتر ظرفیت داشته باشد، عوارض یک باک بنزین برای شما 1 میلیون و 550 هزار تومان است؛چه باک شما پر باشد، چه خالی.
- قیمت سوخت: قیمت هر لیتر بنزین در ارمنستان، 517 درام است.
مشکلات سفر زمینی به ارمنستان
تا اینجا، جزئیات سفر زمینی به ارمنستان و شرایطش روشن شد؛ اما نباید فراموش کنیم که این سفر، یک ماجراجویی بهتماممعناست و نکات ریزی دارد که ممکن است از دایره توجه ما خارج باشد و ما را در سفر غافلگیر کند. همچنین باید به خاطر داشته باشیم که قرار نیست همه این سفر، در جاده خلاصه شود و بهتر است با خواندن راهنمای سفر به ایروان درباره جنبههای مختلف سفرتان اطلاعات به دست آورید. اینکه میتوانید از چه جاذبههایی دیدن کنید، بهترین زمان سفر به این کشور را متوجه شوید و خیلی اطلاعات دیگر. برای مثال، خیلیها تور کریسمس ارمنستان را برای سفرشان به این کشور انتخاب میکنند. از این موارد که بگذریم، مهمترین نکاتی که باید درباره سفر زمینی به ارمنستان بدانید، عبارتاند از:
- جادههای ارمنستان، پیچوخم و چالههای زیادی دارد و بهتر است رانندگی را دست کسانی بسپارید که تجربه کافی در این زمینه دارند.
- جادههای دوطرفه ارمنستان پر از ماشینهای سنگین هستند و سرعت پایین آنها ممکن است شما را وادار به سبقت گرفتن کند؛ اما فراموش نکنید که در برخی از قسمتهای خطرناک جاده، گاردریل کشیده نشده و بهتر است از سرعت زیاد بپرهیزید.
- مه و برف، پدیدههای رایج در کشورهای همسایه شمالی ایران هستند؛ بنابراین اگر در فصل سرما و بهار به ارمنستان میروید، زنجیرچرخ را فراموش نکنید.
- گرچه در ایروان مکانیکیهای زیادی آماده خدمترسانی هستند و ایرانخودرو هم در این شهر شعبه دارد؛ اما سعی کنید ریزترین مشکلات خودرو را قبل از شروع سفر برطرف کنید تا در مسیرهای زمینی ارمنستان دچار مشکل نشوید.
- قوانین رانندگی در شهر ایروان بسیار سختگیرانه است؛ بنابراین هنگام رانندگی در این شهر حواستان به مقررات راهنمایی و رانندگی باشد.
- سعی کنید زمانبندی سفرتان را طوری بچینید که استراحتی در تبریز داشته باشید و خروج از مرز را به ساعات اول روشنایی روز موکول کنید؛ چراکه تاریکی جاده هنگام سفر با تور خارجی به ارمنستان، خطرآفرین است.
سفر زمینی ارمنستان با تور لستسکند
هرچند سفر زمینی به ارمنستان با ماشین، مزایایی دارد؛ اما با خرید تور، دغدغه رفتوآمد و رزرو هتل به صفر میرسد. در صفحه تور ارمنستان در وبگاه لستسکند، میتوانید خدمات و قیمت تورهای مختلف را مقایسه کنید و بعد از آن، فقط با چند کلیک، تور مد نظرتان را بخرید. خوب است اشاره کنیم که در این صفحه، تور هوایی هم برای سفر به کشور ارمنستان وجود دارد.
سخن آخر
در این مطلب با صفر تا صد سفر زمینی به ارمنستان آشنا شدید. خوشبختانه هر سال افراد زیادی چنین سفرهایی را تجربه میکنند و تجربههایشان برای سفراولیها کارآمد خواهد بود؛ بنابراین پیشنهاد میکنیم با مطالعه سفرنامهها و پرسوجو از افراد خبره، باز هم درباره زیروبمهای سفرتان اطلاعات به دست آورید. اگر تجربه سفر زمینی به ارمنستان را دارید، چه نکاتی را برای سفر زمینی به ارمنستان پیشنهاد میکنید؟