در روزهای گذشته خبری منتشر شد که مجسمههای دریایی ساخته شده به دست Jason deCaires Taylor هنرمند بریتانیایی در جزایر مالدیو، به دستور دادگاه، تخریب و منتقل شدند. نظر دادگاه بر این است که به نمایش گذاشتن مجسمههایی به شکل انسان مغایر با احکام دینی است.
این مجموعهی هنری جدید با نام Coralarium که نیمی از آن در داخل آب بود، یک اثر هنری نمادین است که پیوند نزدیک انسان با طبیعت را نشان میدهد اما دادگاهی در مالدیو این مجسمهها را به دلیل شباهت با انسان مغایر با احکام دینی تشخیص داد. دین رسمی مالدیو اسلام است. بر اساس همین حکم، با این که خود دولت مجوز ساخت را صادر کرده بود، در تغییری آشکار، دستور تخریب را صادر کرد.
DeCaires Taylor هنرمندی است که برای ساخت مجسمههای زیرآبی شهرت یافته و گالریهای متنوعی از آثار او در نقاط مختلف دنیا به نمایش گذاشته شده است. این مجموعه مجسمهای جدید هم به سفارش هتل Accor که صاحب یکی از اقامتگاههای مالدیو است در ماه جولای سال جاری در خود دارد. در این مجموعه هنری یک سازهی مکعبی شکل که به شیوهی هنرمندانهای برش داده شده است به علاوهی ۳۰ مجسمه انسان که در روی سازه، زیر آن و اطراف نصب شدهاند وجود دارد.
مجسمههای انسانی با الهام از زندگی مردم مالدیو ساخته شدند و در برخی دیگر، مجسمهها با مرجانهای دریایی یا ریشههای درختی شکل ترکیب شدند. ساخت این مجموعه هنری ۹ ماه طول کشید و چندین نفر مهندس، غواص، فلزکار و قالبساز در آن مشارکت داشتند.
هنرمندی که این مجسمهها را طراحی کرد بعد از شنیدن خبر تخریب گفت:
من از شنیدن این خبر شوکه شدم. مجموعه Coralarium نمادی از پیوند انسان و طبیعت است نه چیز دیگر و طوری طراحی شد تا حیات دریایی بتواند روی آن رشد کند.
بعد از صدور رای از سوی دادگاه، وزارت گردشگری مالدیو هم دستور حذف مجسمههای انسانی را صادر کرد. صدور این دستور و حذف مجسمههای انسانی از مجموعه باعث شد بحثهای سیاسی در میان کاربران شبکههای اجتماعی داغ شود. در نهایت هم هتل Accor اعلام کرد در یک طرح جدید با مشارکت این هنرمند قرار است گالری زیر آب دیگری که هم با طبیعت و هم با فرهنگ و قوانین مالدیو سازگاری داشته باشد ساخته شود.
منبع: theguardian.com