شهرستان رودبار و استان گیلان روستاها و جاذبههای دیدنی بسیاری دارند که در میان آنها میتوان به روستای اسطلخ جان اشاره کرد. این روستا علاوه بر طبیعت بینظیرش، دارای قدمت چند صدساله نیز میباشد. امروز در بخش پیشنهادات ایرانگردی لستسکند به سراغ این روستای زیبا رفتهایم. با ما همراه باشید.
معرفی روستای اسطلخ جان
روستای اسطلخ جان از توابع بخش رحمتآباد شهرستان رودبار و در 10 کیلومتری شهر رستمآباد و 22 کیلومتری شهرستان رودبار قرار دارد. روستای اسطلخ جان از شمال به روستای شهران و اتوبان قزوین - رشت، از غرب به کوههای درفک و ارتفاعات جنگلی، از جنوب به روستاهای لیسن، فتحکوه، دیورش و شیرکوه و از سمت شرق به روستای خرشک و شهر تونکابن منتهی میگردد.
عکس از شاهرخ باقرپور سنگری
روستا دارای دو بخش مختلف جلگهای و کوهپایهای میباشد. قسمت کوهپایهای روستا مساحت بیشتری دارد و ارتفاع آن از سطح دریا در حدود 320 متر است. در بخش جلگهای آب و هوای روستا معتدل و مرطوبتر میباشد که فضای این قسمت نیز به نسبت بخش کوهپایهای سبزتر است.
عکس از مریم رجایی
تاریخچه کوتاه روستای اسطلخ جان
عکس از سایت صدا و سیما استان گیلان
روستای اسطلخ جان دارای تاریخچه چندصد ساله میباشد، این موضوع را از سنگ قبرهای گورستان روستا میتوان حدس زد. این روستا در گذشته به سلچان مشهور بوده، اما به مرور زمان و با توجه به استخرهای فراوانی که در روستا وجود دارد، نام روستا در گویش محلی به اسطلخ جان تغییر کرد. البته هنوز هم برخی نام روستا را سلچان میگویند و همچنین روستا به ماهنشین نیز مشهور است. سنگقبرها در گورستان روستا و کتبیههای موجود نشان میدهد که مردم روستا اسطلخ جان در گذشته نیز به زبان وگالشی صحبت میکردند.
جاذبههای گردشگری روستای اسطلخ جان
طبیعت بینظیر اسطلخ جان یکی از جاذبههای روستا است که میتواند روزها شما را با خود همراه کند. همانطور که گفته شد این روستا در گذشته دارای استخرهای فراوانی بوده، اما امروزه از این استخرها تنها هفت استخر طبیعی باقی مانده که به مکانی مناسب برای گذران وقت گردشگرانی که با تور شمال به این منطقه میآیند تبدیل شده است.
عکس ها از مریم رجایی
به جز طبیعت زیبای روستا میتوان به خانههای روستای اسطلخ جان به عنوان جاذبه دیگر اشاره کرد. معماری خانههای روستای اسطلخ جان در دو شکل قدیم و جدید است. خانههای قدیمی روستا از چوب، گل، سنگ و پوشال ساخته شده اما برای ساخت خانههای جدید از آجر، سیمان، تیرآهن و دیگر مصالح مدرن استفاده گردیده است.
عکس از شاهرخ باقرپور سنگری
خانههای قدیمی سقف شیروانی چوبی دارند که در فضای داخلی آن از اتاقهای تو در تو استفاده شده و به کمک ایوان به هم وصل میشوند. خانهها در روستای اسطلخ جان حیاطهای بزرگی دارند که این حیاطها با کمک پرچینهای چوبی یا دیوارهای بلوکی (در خانههای جدید) از یکدیگر جدا شدهاند. خانههای قدیمی با منظره روستا بسیار همخوانی دارد و اقامت در این خانه میتواند تجربهای شیرین به حساب بیاید.
عکس از خبرگزاری شبستان
عکس از مریم رجایی
در میان جنگلهای روستا، امامزادهای به نام امامزاده محتشم وجود دارد. علاوه بر معماری بنای امامزاده، موقعیت بنا نیز بسیار دیدنی میباشد. همچنین رودخانه پر آب سفیدرود نیز از جنوب روستا میگذرد که دیدن رودخانه و همچین شالیزارهای کنار رودخانه میتواند از جاذبههای بکر و بینظیر به حساب بیاید.
صنایع دستی روستای اسطلخ جان
به طور کلی اقتصاد روستای اسطلخ جان بر پایه کشاورزی و دامداری استوار است. مهمترین فعالیت زراعی در روستا کاشت برنج میباشد که در کنار رودخانه پر آب سفیدرود انجام میشود. همچنین در این روستا مردم اغلب دام دارند (مرغ، خروس، گاو، گوسفند و اردک) و محصولات لبنی خود را تا حدودی توسط خودشان تولید میکنند و بخشی از تولید مازاد را نیز در بازارهای محلی به فروش میرسانند.
اما زنان روستا در روزهایی که کشاورزی تعطیل است، خود را با بافت انواع شال و جورابهای رنگی پشمی مشغول نگاه میدارند. این محصولات امروزه به عنوان صنایع دستی این روستا به گردشگران عرضه میشوند.
عکس از خبرگزاری شبستان
سخن پایانی
اگر در سفرهایمان مراقب ردپایمان نباشیم، طبیعت زیبای روستاهای مانند اسطلخ جان به زودی از بین خواهند رفت. پوشش گیاهی و جانوری با روشن کردن آتش، کمپ کردن در جای نامناسب و دویدن و راهرفتن در مسیرهای بکر رو به نابودی خواهد رفت و از روستای زیبایی چون اسطلخ جان یک نام در ذهنها و کتابهای تاریخی باقی خواهد ماند. بنابراین پیش از سفر به این روستا در نظر داشته باشید که بیش از پیش مراقب رفتارهایمان در طبیعت روستا باشیم. اگر سفری به این روستای زیبا داشتهاید با ما از تجربههایتان بگویید. امیدواریم هرچه زودتر از بحران کرونا گذر کنیم و دوباره سفر را از سر بگیریم.