مجمعالجزایر مارکر وادن (Marker Wadden) هلند ساخته دست بشر است. این 5 جزیره که جزء جدیدترین قسمتهای افزوده شده به نقشه جهان محسوب میشوند، الگویی مبتکرانه را برای حفاظت از حیات وحش ایجاد کرده است. دریاچهای که این مجمعالجزایر در آن ساخته شده است، از عمق کمی برخوردار است و حدود 700 کیلومتر مربع وسعت دارد. دریاچه مارکرمیر (Markermeer) در کنار شهر لیلیاستاد (Lelystad) بسیار بااهمیت است. این دریاچه آب شیرین از گذشتههای دور به عنوان یک منطقه مناسب از لحاظ زیستمحیطی شناخته میشده است.
از بین رفتن تنوع زیستی بهعنوان چالشی جدی در جهان حاضر قلمداد میشود و هلندیها متوجه شدهاند که این منطقه مانند گذشته نمیتواند در حفظ محیط زیست تأثیرگذار باشد، همچنین از طرفی این منطقه دیگر محیط مناسبی برای زندگی آبزیان نیست، بنابراین برای کمک به حفاظت از تنوع زیستی و محیط زیست ایده ساخت مجمعالجزایر مارکر وادن را مطرح کردند که بهنوعی یک پروژه و جنبش غیرانتفاعی نیز محسوب میشد.
فضای آرام مارکرمیر دولت را ترغیب کرد تا این پروژه حفاظت از محیط زیست را به عنوان یکی از جالبترین پروژههای حفاظتی اروپا اجرا کند. اجرای پروژه نیز حدود 3 سال به طول انجامیده است و بیشتر هزینه حدوداً 60 میلیون یورویی آن توسط شهروندان پرداخت شده است. در این پروژه عمیقترین قسمت دریاچه را به مردابی برای حیوانات وحشی تبدیل کردهاند و بستری از نی و محلهایی برای تولید مثل پرندگان نیز در نظر گرفته شده است. طبق آخرین آمارها حدود 120 گونه پرنده مختلف ازجمله، غاز، اردک، مرغ ماهیخوار، قرهغاز در اطراف و داخل این 5 جزیره زندگی میکنند.
حدود 2200 قطعه پرنده در این منطقه اقدام به لانهسازی کردهاند. همچنین 4 نوع خفاش و بیش از 170 گونه حشره در محدوده جزایر زندگی میکنند. پوشش گیاهی مارکر وادن نیز از بیش از 127 گونه گیاهی تشکیل شده است. از این 5 جزیره فقط یکی قابل بازدید است و 4 جزیره دیگر کاملاً بکر و دستنخورده باقی خواهند ماند. جزایر بکر مارکر وادن بهعنوان نمادی خلاقانه از بازگشت به محیطزیست و حفاظت از آن محسوب میشوند.
نظر شما درباره طرحهای خلاقانه حفاظت از محیط زیست چیست؟ آیا نمونه دیگری از آن را سراغ دارید؟
منبع: bbc.com