شهری بر امواج اقیانوس

4.3
از 51 رای
سفرنامه نویسی لست‌سکند - جایگاه K دسکتاپ
شهری بر امواج اقیانوس

بسیار سفر باید تا پخته شود خامی    

صوفی نشود صافی تا درنکشد جامی

(سعدی)

گفتار اول

نوروز امسال مصادف با هفتادمین بهار زندگی من است. فرزندان من، به ویژه پسرم پژمان آرزو دارد به گونه ای زادروز مرا گرامی بدارد. به همین مناسبت ترتیبی داده است تا به نزد آنان به کشور آلمان سفر کنم و از آنجا با یک کشتی تفریحی بر روی آب های اقیانوس برای مدتی کوتاه سفر نمایم. حس میکنم این سفر من با سفرهای گذشته فرق هایی داشته باشد. پس تصمیم گرفتم از لحظه حرکت تا پایان سفر، تمامی خاطرات خوش و یا بد آن را ثبت کنم. برای این کار بدون هیچگونه برنامه ریزی قبلی قلم در دست میگیرم و هر آن چه را که می بینم و بنظرم مهم میباشد به صورت عامیانه می نویسم. شاید این نوشته ها دارای اشتباهاتی از نظر گرامری و انشایی  باشد، که پیشاپیش پوزش می طلبم.

چون مسیر سفر، برایم مشخص بود. برای آشنایی بیشتر با مناطقی که در روزهای آینده به آنجا سفر میکنم.  از تعدادی کتاب و سایت های گردشگری کمک گرفتم تا پیش زمینه ای از جایی که میخوام بروم داشته باشم. در اینجا لازم می دانم از زحمات بیدریغ فرزندانم پژمان پیوندی به جهت ترجمه متون آلمانی و شکوفه پیوندی به خاطر ترجمه متون آلمانی و اسپانیائی و همچنین سرکار خانم نرگس اشکان پور به جهت تایپ کتاب تشکر و قدردانی نمایم .

آغاز سفـر

هم اکنون ساعت 12 نیمه شب روز سه شنبه ( شب چهارشنبه سوری ) می باشد.با ماشین دوستم آرش آرایی عازم فرودگاه اصفهان هستم. خیابان ها خلوت و تقریباً سکوت شب حکمفرما شده است. اما گاهگاهی صدای ترکیدن ترقه، این سکوت را میشکند  و با امواج صدای خود یادآوری می کند که امشب شب جهارشنبه سوری است. به آرامی از شهر میگذرم. پس از عبور از میدان لاله  وارد اتوبان فرودگاه می شوم. آه، چه تفاوتی، فکر می کنم شهر اینجاست و کسی به خواب نرفته است. سرتاسر اطراف اتوبان در شانه خاکی و یا خارج از محدوده اتوبان به صورت زنجیرباف اتومبیل های پارک شده می بینم، خانواده ها در کنار ماشین خود بساطی پهن کرده و مشغول خوردن، صحبت کردن، بازی و تفریح هستند.

به فاصله هر سه تا پنج ماشین یک تل کوچک ویا بزرگی از آتش می بینم، که عده ای پیر و جوان گرد شعله های آتش جمع شده و آیین زیبای چهارشنبه سوری را انجام می دهند. صدای موزیک و شادی و هلهله جوانان به رهگذران پیام می دهد : شهر زنده است، مردم بیدارند و با اجرای چنین مراسم هایی همواره پاسدار و گسترش دهنده آیین های کهن ایران زمین می باشند. دوستم می گفت: در این جاده کمتر مردم جمع شده اند. جمیعت بسیار بسیار زیادی در جاده های اصفهان  شاهین شهر واصفهان  شیراز مستقر شده اند که آنقدر ترافیک ایجاد کرده، که جاده تقریبا مسدود می باشد. جالب این که هیچ گونه ممانعتی از سوی حکومت برای این مردم بوجود نیامده بود.

فرودگاه اصفهان

فرودگاه بین المللی شهید بهشتی اصفهان [1] در فاصله 25 کیلومتری غرب اصفهان واقع شده، که بدلیل دور بودن از مرکز شهر، آلودگی صوتی برای ساکنین شهر اصفهان ندارد. فرودگاه دارای دو ترمینال مسافربری بوده و تمامی پروازهای این فرودگاه  فقط از دو باند پرواز موجود صورت می گیرد. مساحت ترمینال پروازهای داخلی حدود 13750 متر مربع و مساحت ترمینال پروازهای خارجی حدود  7300 متر مربع است. این فرودگاه در سال 1361 خورشیدی رسماً مورد بهره برداری قرار گرفته است.

فرودگاه بین المللی شهید بهشتی اصفهان بر عکس نام پرطمطراق، بسیار فرودگاهی کوچک بوده و شایسته شهر پرآوازه اصفهان نمی باشد.  تشریفات فرودگاهی و خروج از کشور بدون هیچ مشکلی و با برخورد بسیار خوب پرسنل فرودگاهی پشت سر گذاشته شد و در نتیجه ساعت 25/3 بامداد روز چهارشنبه فرودگاه بین المللی شهید بهشتی اصفهان را به مقصد فرودگاه بین المللی  شهر استانبول در کشورترکیه ترک نمودم، تا با تعویض هواپیما از آنجا به فرودگاه دوسلدورف آلمان عزیمت نمایم.

عکس 1.jpg
نمائی از کانتر پذیرش مسافر در فرودگاه بین المللی اصفهان - عکس از بیژن پیوندی

هواپیمای ترکیش ایر

هواپیمای ترکیش ایر [2] مدرن، امروزی، دارای امکانات وتجهیزات اضافی برای مسافران بوده ودر تمامی سفرهای رفت و برگشت مملو از مسافر بود. اما در مقایسه با سایر خطوط هواپیمایی، مسافران در داخل این هواپیما چندان احساس راحتی نمی کردند. بیخوابی، تنگی جا، خستگی  و غیره،  تعدادی از مسافران را کلافه کرده بود. هنوز بر فراز آسمان ایران بودیم، که صبحانه آوردند. هر جوری که سبک سنگین می کنم، می بینم هرگز از نظر طعم، مقدار، تنوع و ...  به پای پذیرایی خطوط هواپیمایی ایران نمی رسد. شاید ذائقه ما ایرانی ها با خوراک های خودمان بیشتر هماهنگی دارد و کمتر غذاهای دیگر کشور ها را می پذیریم.

عکس 2.jpg
نمائی از داخل هواپیمای ترکیش ایر - عکس از بیژن پیوندی
عکس 3.jpg
صبحانه ترکیش ایر - عکس از بیژن پیوندی

فرودگاه دوسلدورف

پس از ترک کشور ترکیه ( ساعت 8.55 بامداد ) روز چهارشنبه وقتی به فرودگاه بین المللی دوسلدورف کشور آلمان رسیدم، مورد استقبال دخترم شکوفه و چند تن از دوستان ایرانی مقیم آلمان قرار گرفتم. این فرودگاه در 7 کیلومتری شهردوسلدورف و 20 کیلومتری شهر اسن قرار گرفته است. چون شهر دوسلدورف مرکز استان نورد راین وستفالن بوده و یکی از مراکز مهم کسب و کار و بین المللی مالی می باشد. همه ساله میلیون ها نفر گردشگر تورهای اروپا از طریق این فرودگاه وارد کشور آلمان می شوند.

همانند گذشته این فرودگاه را وسیع، تمیز، مدرن، منظم، قانونمند، با پرسنلی خوشرو و خندان و عملکردی دوستانه با مسافران دیدم. گردشگرانی که برای اولین بار به این فرودگاه می آیند، انگار به دنیایی دیگر و رویایی قدم گزارده اند. شاید به همین دلایل این فرودگاه در سال 2011 میلادی در بین 240 فرودگاه شاخص جهان، برترین فرودگاه شناخته شده است. برای ایجاد آرامش بیشترحمل و نقل گردشگران امکانات زیر مهیا می باشد :

تاکسی به عنوان لوکس ترین وراحت ترین وسیله حمل و نقل، یک ایستگاه قطار شهری برای دسترسی به نقاط مختلف شهر دوسلدورف، یک ایستگاه قطار بین شهری برای عزیمت به شهرهای مجاور، ایستگاه مرکزی مترو در نزدیکی فرودگاه،  قطار هوایی برای جابجایی گردشگران از ترمینال های فرودگاه به ایستگاه مرکزی راه آهن، خطوط مختلف اتوبوسرانی از فرودگاه به مناطق مختلف، امکان اجاره اتومبیل.

پس از انجام تشریفات فرودگاهی، فرودگاه را به قصد خانه ترک کردم. جاده، اقامتگاه های بین راه، سیمای شهر،همه و همه همانند گذشته بود. هوایی پاک، مردمانی با دلی شاد و پر جنب و جوش، جملگی در تلاش بودند تا زندگی ایده آل برای خود و دیگران فراهم آورند. برابر برنامه قرار است به مناسبت جشن نوروز ابتدا چند روزی را در کشور آلمان بمانم و پس از آن به سفر اصلی خود ادامه دهم.

حرکت به سوی سفر اصلی

ساعت 8 بامداد روز شنبه یازدهم فروردین به اتفاق خانواده منزل را به مقصد فرودگاه بین المللی شهر دوسلدورف آلمان ترک کردم. ابتداء با اتوبوس خط شماره  190 از درب منزل به سمت ایستگاه مرکزی قطار منطقه کتویک ( Ketwige ) رفته و با چند دقیقه توقف با قطار بین شهری به سوی فرودگاه بین المللی شهر دوسلدورف ادامه مسیر دادم. این فرودگاه با توجه به وسعت، تعداد پروازهای روزانه، ارائه خدمات و ... را هرگز نمی توان با بزرگترین فرودگاه بین المللی کشور خودمان مقایسه کنیم. در ساعت 12 ظهر با پرواز شرکت هواپیمائی بال اروپا ( Eurowings  ) عازم جزیره قناری گردیدم. پس از 5/4 ساعت پرواز در فرودگاه کوچک شهر لاس پالماس ( Las Palmas  ) در جزیره قناری که یکی از جزایر هفتگانه قناری کشور اسپانیا می باشد فرود آمدم.

جزیره قناری

جزیره قناری ( Gran Canaria) یکی از جزایر هفتگانه کشور اسپانیا می باشد. جزایر هفتگانه قناری عبارتند از :  لاگومرا ( La Gomera  )، قناری ( Gran  Ganaria  )، لانزاروته ( Lanzarote  )، فورته ونتورا ( Fuerteventura )، تنریفا ( Teneriffa )، لاپالما (  La  Palma ) و ال هیرو ( El  Hierro  ). جزیره قناری که یک جزیره آتش فشانی بوده، در قرن پانزدهم توسط کشوراسپانیا تصرف شده است، به مردم اولیه ساکن درجزیره قناری"گوانچن (Guanchen) " می گفتند. این جزیره در فاصله 210 کیلومتری مرز شمال غربی آفریقا قرار داشته، که جزیره تنریفا در غرب و جزیره فورته ونتورا در شرق آن می باشند.

مساحت آن 1532 کیلومتر مربع بوده و دایره ای شکل است. قطر جزیره حدود 45 کیلومتر می باشد.  دارای وضیعت جغرافیائی متنوع وگل و گیاه و همچنین حیوانات مختلفی بوده، که به همین دلیل آن را " قاره مینیاتوری" می نامند.  حدود  790.000 نفر جمیعت داشته و به عنوان پر جمیعت ترین جزیره در جزایر قناری شناخته می شود. کوه آتشفشان لاس نیوس (Pozo de  Las Nieves ) در این جزیره واقع شده و بزرگترین قله آن که در مرکز جزیره قرار دارد حدود  1945 متر می باشد. سالیانه بیش از 2/2 میلیون نفر گردشگر وارد این جزیره می شوند، که غالباً در شرق و یا جنوب جزیره هستند. گردشگران سعی می کنند از مهمترین نقاط دیدنی این جزیره به اسامی : صحرای ماس پالماس ( Mas Palmas )، پارک پالمیتوس ( Palmitos)، پارک گیاه شناسی، سد آب آشامیدنی، کوه سنگی یکپارچه مونولینی (Roquenublo  ) حتماً بازدید نمایند.

عکس 4.jpg
نقشه جزیره قناری اقتباس از گوگل (  Google – Map 2018)

لاس پالماس

شهر لاس پالماس درشمال شرقی جزیره قناری واقع شده و به عنوان پرجمیعت ترین شهر جزیره با حدود 400.000 نفر جمیعت، پایتخت جزیره قناری شناخته می شود. مساحت این شهر  100 کیلومتر مربع و طول آن 12 کیلومتر می باشد. شهر لاس پالماس در سال 1478 میلادی بعد از تصرف جزیره قناری توسط کشور اسپانیا، بوجود آمده است. به نسبت سایر شهرهای اروپائی این شهر دارای فرودگاه کوچکی می باشد، که همه روزه هزاران نفر گردشگر از این فرودگاه وارد جزیره خواهند شد. جالب این که امروز فقط 29 هواپیمای از نقاط مختلف اروپا به این فرودگاه کوچک که از بزرگترین فرودگاه ایران بزرگتر است گردشگر آورده اند.

ورود به کشتی

در اولین روز سفر در ساعت 17 پس از انجام تشریفات گمرکی در فرودگاه شهر لاس پالماس، توسط نماینده شرکت کشتیرانی آیداپریما ( AIDA Prima ) گردشگران شناسائی و بداخل اتوبوس های مربوطه هدایت شدند. هوای منطقه آفتابی و مطبوع و گرمای آن 18 درجه سانتی گراد بود. اتوبوس با عبور از چند خیابان و بلوار به طرف اسکله در حرکت بود،  از دور ساختمانی زیبا، بسیار بلند، مطبق و سفید رنگ توجه مسافران را جلب نمود. گردشگران محو تماشای آن بودند، که بزودی نام آیدا  بر بالای ساختمان دیده شد و همه متوجه شدیم که این یک کشتی است.

حدود 30 دقیقه از حرکت اتوبوس نگذشته بود، که  ما به اسکله  سانتا کاتالینا ( Muelle  Santa Catalina ) شهر لاس پالماس رسیدیم .  پس از پیاده شدن از اتوبوس هیچ گونه باری به گردشگران تحویل داده نشد، بلکه  وسایل و چمدان های مسافران توسط خدمه کشتی مستقیماً از اتوبوس بداخل اطاق ها برده شد. اقدامات امنیتی کشتی بسیار شدید، مطمئن و سهل الاجرا بود.  وقتی از اتوبوس پیاده شدیم، در هنگام کنترل بلیط های مسافران، با دوربین تلفن همراه از یکایک مسافران عکس گرفتند. بعد به زیر چادر پذیرائی رفته، پس از اخذ جدول برنامه حرکت کشتی و نوشیدن یک نوشیدنی، در دهانه خروجی چادر به هریک از مسافران یک کارت الکترونیکی که حاوی مشخصات کامل مسافر بود تحویل داده شد.

این کارت به گونه ای طراحی شده بود، که می توانستیم از آن به عنوان کارت شناسائی، پاسپورت ورود و خروج به کشتی، کلید اطاق، کارت بانکی جهت خرید در داخل کشتی استفاده نمائیم. گفتنی است : نام کامل مسافر، شماره اطاق، طبقه کشتی ,و تاریخ ورود وخروج ( زمان استفاده ) به زبان آلمانی روی کارت درج شده است. پس از دریافت کارت از مسیر ویژه ای به طرف کشتی هدایت شدیم. در انتهای مسیر دستگاهی قرار داشت تا مسافران اجباراً و الزاماً قبل از ورود به کشتی دست های خود را زیر نگاه تیز بین ماموران  ضد عفونی کنند. سپس همانند مبادی خروجی فرودگاه ها، کیف و بار دستی مسافران کنترل و با قرار دادن کارت خود در قسمت مربوطه یکایک گردشگران شناسائی و  وارد کشتی شدیم. در تمامی مراحل تشریفات ورود، کادر کشتی با خوشروئی، متانت و ادب با مسافران  رفتار می نمودند. گردشگران وقت کافی داشتند، جهت شناسائی بیشتر به طبقات مختلف کشتی بروند.

عکس 5.jpg
نمونه کارت شناسائی مسافران کشتی ، طبقه 11 کابین شماره 107 - عکس از بیژن پیوندی

آموزش اجباری

پس از ورود بداخل کشتی به هریک از مسافران بروشور اطلاعاتی داده شد، تا با مطالعه آن  ضمن مطلع شدن از برنامه حرکت اولین روز سفر،  بابخش های مختلف کشتی نیز بیشتر آشنا گردند. در این بروشور قید گردیده بود، که تا ساعت 30/20 دقیقه امروز مسافران پذیرش و وارد کشتی میگردند. سپس درب های ورود بسته شده و راس ساعت 21 تمامی مسافران بایستی جلیقه های نجات را از داخل کابین خود برداشته و به طبقات ششم و هفتم کشتی مراجعه کنند. حدود 10 دقیقه قبل ازآغاز آموزش کلیه پرسنل کشتی مسافران را به طبقات مربوطه هدایت می کردند.

جالب این که اولاً با توجه به جمیعت کشتی، برای جلوگیری از ازدهام و امکان گروه بندی مسافران، جلیقه های نجات به دو رنگ نارنجی و زرد تقسیم شده بود. ثانیاً در محل های تجمع تمامی مسافران از طریق کارت های شناسائی به صورت الکترونیکی حاضر غایب شدند.  ثالثاً تا زمانی که تمامی مسافران در طبقات تعین شده نیامده، آموزش شروع نگردید. ابتدا مسافران مستقر در هر طبقه را به چهار گروه تقسیم کردند و هر گروه را تحت نظارت چند مربی به راهرو ها و سالن طرفین کشتی  مجاور عرشه هائی که به قایق های نجات دسترسی داشت هدایت نمودند.

سپس از طریق بلند گو ضمن خوش آمد گوئی، پیرامون نحوه صحیح استفاده از جلیقه های نجات ، روش خروج از کشتی در هنگام خطر و استفاده از قایق های نجات و همچنین علت لزوم چنین آموزش هائی مطالبی به صورت تئوری به زبان های آلمانی، انگلیسی و اسپانیولی بیان گردید و مربیان حاضر نیز آن را به صورت عملی نمایش دادند. این آموزش حدود یکساعت طول کشید.

عکس 6.jpg
جدول زمان بندی حرکت و توقف کشتی - اقتباس از بروشور اطلاع رسانی

درخاتمه مسافران محیط را به آرامی ترک کردند. گروهی برای استراحت به کابین خود باز گشته، عدهای برای صرف شام به طرف رستوران رهسپار رشده و برخی نیز همانند من برای تماشای حرکت کشتی به روی عرشه ها رفتند. حدود 30 دقیقه تا حرکت کشتی باقیمانده، احساس می کنم قبل از آغاز حرکت ، معرفی بخش های مختلف کشتی خالی از لطف نباشد .

کشتی های آیدا (شهر شناور)

شرکت آیدا ( AIDA )، که در زبان آلمانی تلفظ نام این شرکت کشتیرانی " آی . ائی . دآ . " می باشد، یکی از شرکت های بزرگ اروپائی است که دارای کشتی های مسافربری کروز (Cruz) بوده، که هر کدام همانند یک شهر کوچک بر امواج اقانوس ها شناور می باشند. تا کنون مدل های مختلف کشتی مسافربری با نام های  گوناگون با پیش نام آیدا را در امر گردشگری بکار گرفته است. مانند:

آیدا ویدا (AIDA VITA)، آیدا بلا (AIDA BELLA)، آیدا دیوا (AIDA DIVA)، آیدا بلو (AIDA BLU)، آیدا لونا (AIDA  LUNA)، آیدا سول (AIDA  SOL)، آیدا مار (AIDA MAR)، آیدا نووآ (AIDA  NOVA) و آیدا پریما (AIDA  PRIMA).

شرکت آیدا همواره سعی می کند کشتی مجهزتری را دراین زمینه بکار گیرد، همچنین قرار است در سال آینده میلادی نیز کشتی جدید دیگری در این زمینه به کار گرفته شود که هیچکدام مورد بحث ما نخواهند بود. آخرین مدل مورد استفاده، همین کشتی آیدا پریما می باشد. این کشتی یکی از بزرگترین ، زیباترین، مجهزترین کشتی مسافربری تفریحی خط کشتیرانی آیدا بوده، که با سرمایه مشترک کشور های آلمان و ایتالیا  تولید شده است.

این کشتی برای بازار آلمان در طول سال  همواره خدمات ارائه می دهد. تاسیساتی مانند : بزرگترین سرسره‌ آبی در دریا، صخره نوردی، کلوب ساحلی به سبک هاوایی زیر گنبدی شفاف و بازشونده از  بخش‌های هیجان انگیز این کشتی می باشد.  در این شهر شناور همه چیز حالت عادی داشته و نیازی به پوشیدن لباس‌های رسمی و یا رزرو صندلی در رستوران های عادی نیست.

کشتی آیدا پریما در یک نگاه

کارخانه سازنده :                                     کارخانه میتسیو بیشی

محل ساخت :                                           شهر ناگاساکی( Nagasaki )، کشور ژاپن

سال ساخت :                                           سال 2016 میلادی

سرمایه گذار :                                         کشورهای آلمان و ایتالیا

کلاسه ساختاری :                                     کشور آلمان

پرچم مورد استفاده :                                  پرچم کشور ایتالیا

اولین بندری که به آب انداخته شده :               بندر گنوا (  Genua )

توقفگاه اصلی :                                        هامبورگ آلمان

ابعاد :                                                   طول 300 متر، عرض 6/37 متر، ارتفاع 54 متر، ارتفاع زیر آب 8 متر.

وزن :                                                   100/124 گیگا تن

قدرت موتور :                                         شامل دو موتور 14000 کیلو وات

توان الکتریکی :                                       46800 کیلو وات

سرعت :                                               5/21 گره دریائی ( 43 کیلومتر در ساعت )

تعداد طبقات :                                          18 طبقه ( دارای طبقه  صفر و فاقد طبقه سیزدهم )

تعداد کابین مسافران :                                1643  اتاق یک، دو و چهارنفره  با تجهیزات جانبی متفاوت.

تعداد سوئیت ها :                          تعداد محدودی سوئیت با تجهیزات ویژه برای اقامت مسافران درنظر گرفته شده است.

تعداد رستوران ها :                                   12  رستوران در مساحتی حدود 5840 متر مربع.       

تعداد کافه تریا و بار :                               18 واحد

مساحت کل عرشه ها:                                8050 متر مربع جهت استفاده گردشگران از آفتاب

مساحت استخرها  و منطقه استراحت :            2800 متر مربع

تعدادقایق های نجات :                                14 قایق دو موتوره هرکدام به ظرفیت 330 نفر

مکان نصب قایق ها :                                هر طرف کشتی تعداد 7 قایق بین طبقات  ششم و هفتم

تعداد قایق های نجات یدکی :                        2 قایق که از دید مسافران پنهان می باشد.

قیمت تمام شده :                                        مبلغ 645 میلیون دلار آمریکا

تعداد مسافران قابل پذیرش :                        4620 نفر بوده، که  معمولاًحدود 85 % مسافران از کشور آلمان و 5/14 % مسافران از سایر کشورهای اروپائی و آمریکا  و 5/0 % مسافران از کشورهای قاره آسیا، استرالیا وآفریقا می باشند.

مجموع پرسنل کشتی :                               900 نفر بوده، که تعداد 2 نفر آنان دستیاران اصلی کاپیتان، 35 نفر مدیر بخش های مختلف کشتی و بقیه پرسنل قسمت های مختلف می باشند.

کاپیتان کشتی :                                         آقای  ماسیمو گاربارینو ( Massimo Garbarino  ) اهل ایتالیا

زبان رایج :                                            در کشتی زبان آلمانی زبان اصلی بوده،  اما غالب پرسنل قادرند به زبان انگلیسی نیز حرف بزنند. برخی از مدیران هم به زبان اسپانیایی مسلط می باشند.

سایر تجهیزات

این کشتی دارای منطقه آزاد ( F.K.K. ) که شامل استخر، جکوزی، درفضای آزاد در بالاترین نقطه کشتی( طبقه هیجدهم ) بوده و فقط برای استفاده افراد بالای 18 سال می باشد. در سایر ظبقات کشتی تعداد 18 دستگاه آسانسور بزرگ، پلکان های عریض دو طرفه، بالکن های اختصاصی، عرشه آزاد، اطاق های کار، سرویس های بهداشتی عمومی مردانه، زنانه و ویژه جانبازان، دستگاههای ضدعفونی دست، همچنین اطاق و بالکن مخصوص افراد سیگاری و ... و ... بوده که در بخش معرفی طبقات به آن اشاره میکنم.

معرفی طبقات و تاسیسات کشتی

این کشتی دارای 18 طبقه بوده، که از طبقه پنجم به بالا طول طبقات بتدریج کم می شود. با توجه به تاسیسات موجود در هر طبقه، کاربری آن نیز متفاوت می باشد. نقشه طبقات کشتی از روی برشور شماره ( 04a/02-07/17  ) توزیع شده توسط کشتی ( AIDA  ) به تفکیک مشخص گردیده، که بر اساس پلان های بدست آمده و مشاهدات عینی به شرح مختصر یکایک طبقات می پردازم.

طبقه زیرین یا طبقه صفر: پلانی از این طبقه بدست نیامده و ورود آن برای مسافران ممنوع می باشد، اما بر اساس اظهار کارکنان : این طبقه مرکز استقرار موتورها، انبار ها، مخزن آب آشامیدنی، مخزن سوخت و مخزن فاضل آب بوده و دارای 8 متر ارتفاع می باشد. از بیرون که به کشتی نگاه کنید، آن را نخواهید دید، چون تمامی این طبقه در داخل آب قرار دارد.

طبقات اول و دوم: برای این دو طبقه هم پلانی منتشر نشده است و ورود آن برای مسافران ممنوع می باشد، اما طبق گفته های خدمه کشتی، در این طبقات تعدادی کابین های یک و دو نفره با تجهیزات بسیارمتفاوت وجود دارد. پرسنل کشتی با توجه به درجه و ملیتی که دارند، در این  دو طبقه مستقر می باشند. متاسفانه علیرغم شعارهای تجددگرائی و دموکراسی در اروپا، رفتارهای نژاد پرستانه و تبعیض نژادی در این مجموعه گردشگری به وضوح دیده می شود. چون طبقه دوم کشتی مختص اقامت پرسنل اروپائی بوده و پرسنل قاره های آسیا، آفریقا و استرالیا باید در طبقه اول اقامت کنند.

طبقه سوم: بخش اعظمی از این طبقه به امور اداری و همچنین شامل کابین های ویژه کارکنان ارشد کشتی بوده،  و ورود آن برای مسافران ممنوع می باشد ، اما فقط پنج بخش آن برای استفاده عموم گردشگران در نظر گرفته شده است . بخش های مورد نظر را میتوانید در پلان مربوطه مشاهده کنید .

88 – مرکز بازی ( دوچرخه / گلف / غواصی )          89 – راهروهای عبور     

90 – فروشگاه ، تریا و مرکز سرویس دهی               91- سالن کنفرانس

92 -  بیمارستان

ضمناً پلکان های انتهائی راهرو و آسانسورها قابل استفاده عموم می باشد.

عکس 7.jpg
نمایش پلان طبقه سوم - اقتباس از بروشور اطلاع رسانی کشتی آیدا

 

طبقه چهارم :در این طبقه تعداد زیادی کابین جهت اقامت مسافران در نظر گرفته شده و سه بخش عمومی اداری نیزبه شرح زیر در این بخش مشاهده می گردد، که قابل دسترس عموم نمی باشد.

85 – باجه فروش تورهای روزانه خارج از کشتی       86 -  سالن پذیرش مسافر         87 – سالن های شستشو 

در این طبقه  سه رشته پلکان های جلو، عقب و قسمت میانی راهروها، آسانسورها و همچنین بخشی از سالن پذیرش مسافران برای استفاده عموم آزاد می باشد.

عکس 8.jpg
نمایش پلان طبقه چهارم - اقتباس از بروشور اطلاع رسانی کشتی

طبقه پنجم : تمامی مساحت های مفید این طبقه به کابین های استقرار مسافران و همچنین تاسیسات عمومی  مانندپلکان، راهرو و آسانسور اختصاص داده شده است.

عکس 9.jpg
نمایش پلان طبقه پنجم - اقتباس از بروشور اطلاع رسانی کشتی

 

طبقه ششم : همانگونه که در پــلان مشخص شده این طبقه کلاً مختص تاسیسات عمومی و رفــاهی بـوده، که اسامی آن ها عبارتست از :

65 - بار                                                75 – کازینو ( قمارخانه )

66 – سالن دیسکو  طبقه ششم                       76 – بار پرلا و بار پریما 

67 -  کلوپ شبانه                                     77 – بار ویژه قمارخانه 

68 -  بار و خوراکی                                 78 – طبقه همکف سالن تاتر کشتی     

69 - محوطه آیدا                                      79 – راهرو های طرفین کشتی          

70 - دماغه                                             80 – رستوران غرب

71 – جواهر فروشی                                 81 -  بالکن ( فضای آزاد) طرفین کشتی

72 -  آژانس مسافرتی                                82 – رستوران کازانوا

73 – استودیو عکاسی                               83 – رستوران بلادونا  

74 –عکاسی ( فروشگاه )                          84 – رستوران مارکت 

پلکان ها، آسانسورها، راهرو ها، سرویس های بهداشتی، مناطق ضد عفونی دست ها را می توان از جمله تاسیسات عمومی این طبقه بشمار آورد. سالن تئاتر به صورت سه طبقه‌ی بسیار زیبا وفوق العاده‌ای بوده، که دارای یک صحنه گرد مجهز به تکنولوژی LED و یک کره متحرک و معلق با افکت‌های نوری خاص می باشد.

عکس 10.jpg
نمایش پلان طبقه ششم - اقتباس از بروشور اطلاع رسانی کشتی

طبقه هفتم : همانگونه که در پلان مشخص شده این طبقه  هم همانند طبقه ششم کلاً به تاسیسات عمومی و رفاهی اختصاص داده شده، که اسامی آن ها عبارتست از :

38 – سونا و ماساژ                                 52 – کافه دریا 

39 – غرفه آرامش ( مدیتیشن )                    53 – باجه فروش سفرهای روزانه

40 -  فروشگاه لوازم ورزشی                     54 – سالن مطالعه مجهز به کتابخانه

41 – بخش ورزش ( دوچرخه / گلف / غواصی )         55 – طبقه دوم سالن تاتر کشتی

42 – بخش مانیکور                         56 – مرکز کنترل سیستم های صوتی و تصویری

43 -  فروشگاه عطر                                 57 – دفتر مسافرتی                     

44 – آرایشگاه                                        58 -  گالری عکس                        

45 – مشاوران مسافرتی                            59 – گالری تابلو نقاشی    

46 – محوطه آیدا                                      60 _ کلاس آشپزی          

47 – غرفه ( نمایندگی ) بستنی مگنوم              61 – رستوران بوسه فرانسوی  

48 – گل فروشی دریائی                           62  – رستوران 

49 – فروشگاه کودک                                63 – رستوران جهان دور 

50 – فروشگاه آیدا                                   64 -  بار لانائی 

51 -  جعبه های ارزشمند

پلکان ها، آسانسورها، راهروها، سرویس های بهداشتی، مناطق ضد عفونی دست ها  نیز از جمله تاسیسات عمومی این طبقه می باشند.

عکس 11.jpg
 نمایش پلان طبقه هفتم - اقتباس از بروشور اطلاع رسانی

طبقه هشتم : عقب کشتی به استقرار تعدادی کابین های اقامت مسافران اختصاص داده شده، اما قسمت میانی و جلوی کشتی همانند طبقه ششم دارای تاسیسات عمومی و رفاهی می باشد، که اسامی آن ها برابر شماره های قید شده روی نقشه عبارتست از :

28 -  بخش اورگانیک                                    33 – بار سوشی       

 29 - محوطه آیدا                                         34 -  بازی های کامپیوتری 

30 – بار سونست                                         35 -  رستوران رز

31 – باجه فروش سفرهای روزانه                    36 – رستوران استیک بوفالو

32 – طبقه سوم سالن تاتر کشتی         37 – استخر و محوطه اطراف

پلکان ها، آسانسورها، راهروها، سرویس های بهداشتی، مناطق ضد عفونی دست ها  نیز از جمله تاسیسات عمومی این طبقه می باشند.

عکس 12.jpg
 نمایش پلان طبقه هشتم - اقتباس از بروشور اطلاع رسانی کشتی

طبقات نهم ، دهم ، یازدهم و دوازدهم : تمامی مساحت این چهار طبقه به کابین های سکونت مسافران و همچنین تاسیسات عمومی مانند پلکان ها، راهروها و آسانسور اختصاص داده شده است.

عکس 13.jpg
نمایش پلان طبقه نهـم - اقتباس از بروشور اطلاع رسانی  کشتی
عکس 14.jpg
 نمایش پلان طبقات دهـم، یازدهم و دوازدهم - اقتباس از بروشور اطلاع رسانی کشتی

طبقه سیزدهم :  با توجه به این که عدد 13 نزد اروپائیان عدد نحسی می باشد. در این کشتی طبقه سیزده وجود ندارد و شماره گزاری طبقات بگونه ای است که بعد از عدد 12 از عدد 14 استفاده شده است.

طبقه چهاردهم : پس از دماغه کشتی، نیمی از مساحت این طبقه، به کابین های سکونت مسافران و همچنین تاسیسات عمومی مانند پلکان ها، راهروها، آسانسورها، سرویس های بهداشتی، مناطق ضد عفونی دست ها  اختصاص داده شده و در نیمه باقی مانده عقب کشتی تاسیسات عمومی و رفاهی مشروحه زیر رویت می گردد :

21 – کلوپ کوچک نوزادان                           25 – منطقه چهار عنصر اصلی  

22 -  کلوپ بچه ها                                   26 – منطقه ال .ای . دی .

23 – مرکز نوزادان                                    27 –اِلمان منطقه پنج

24 – رستوران آتش 

زمین‌های بازی کودکان برای چهار گروه سنی مختلف در نظر گرفته شده است.

عکس 15.jpg
نمایش پلان طبقه چهاردهم - اقتباس از بروشور اطلاع رسانی کشتی

طبقه پانزدهم :  در این طبقه پس از دماغه کشتی، از سمت جلو حدود یک سوم طول آن، به کابین های سکونت مسافران و همچنین تاسیسات عمومی مانند پلکان ها، راهروها، آسانسورها، سرویس های بهداشتی، مناطق ضد عفونی دست ها اختصاص داده شده و دو سوم طول باقی مانده عقب کشتی دارای تاسیسات عمومی و رفاهی  بوده، که اسامی آن برابر نقشه عبارتست از :

8 – سالن تلویزیون                                   15 -  محل بازی مسطح

 9 -  بار آیدا                                            16 -  منطقه بازی     

10 – کلوپ ساحلی                                    17 – کلوپ     

11 – منطقه آزاد اطراف اسخر برای آفتاب گرفتن         18 – محل بازی های رایانه ای

12 -  بار استخر                                      19 – منطقه بازی های ورزشی 

13 – محل ورزش جوانان                         20 – عرشه شیشه ای طرفین کشتی

14 – زمین گلف کوچک                            

عکس 16.jpg
 نمایش پلان طبقه پانزدهم - اقتباس از بروشور اطلاع رسانی کشتی آیدا

 

عکس 17.jpg
نمای داخلی طبقه پانزدهم با سقف مدور شیشه ای

طبقه شانزدهم : همانگونه که در نقشه مشاهده می شود، پس از دماغه کشتی، بخش کوچکی از قسمت جلو به کابین های سکونت مسافران و همچنین تاسیسات عمومی مانند پلکان ها، راهروها، آسانسورها، سرویس های بهداشتی اختصاص داده شده و مجموعاً پنج بخش مهم عمومی و رفاهی در این طبقه دیده می شود :

3 – عرشه پاسیو مانند                   4 – بار پاسیو مانند                       5 – کلوپ ساحلی 

6 – منطقه ورزش های خارج سالن              7 – منطقه بند بازی(راه رفتن روی طناب)   

عکس 18.jpg
نمایش طبقه شانزدهم - اقتباس از بروشور اطلاع رسانی کشتی

طبقه هفدهم : این طبقه فقط دارای دو بخش به نام " منطقه آزاد برای آفتاب گرفتن" جهت استراحت و آفتاب گرفتن مسافران بوده، که با شماره 2 در پلان مشخص شده است. از تاسیسات عمومی فقط پلکان و آسانسور را می توان در  پلان مشاهده نمود.

عکس 19.jpg
نمایش پلان طبقه هفدهــم - اقتباس از بروشور اطلاع رسانی کشتی

طبقه هیجدهم : این طبقه به صورت نیم طبقه در قسمت جلوی کشتی بر روی طبقه هفدهم ساخته شده، که با دو رشته پلکان مارپیچ مانند واقع درطرفین کشتی به آن میتوان دسترسی داشت. این محدوده با شماره 1 با عنوان (F.K.K ) یا منطقه آزاد پوشش انسانی در پلان مشخص شده است. این طبقه دارای سرویس بهداشتی زنانه و مردانه، یک واحد جکوزی بوده و بقیه مساحت آن برای  استراحت و آفتاب گرفتن مسافران می باشد. ورود به این طبقه فقط برای افراد بالای 18 سال آزاد است. کسانی که مایلند به این بخش وارد شوند، نباید دارای هیچ نوع پوششی باشند.

عکس 20.jpg
نمایش پلان طبقه هیجدهــم - اقتباس از بروشور اطلاع رسانی کشتی آیدا

سایر تاسیسات مهم :

تجهزات داخل کابین : داخل کابین مسافران دارای تجهیزات یکسانی می باشد. فقط وسعت کابین، داشتن پنجره، داشتن بالکن و استقرار کابین در طرفین طول کشتی موجب بالا رفتن قیمت  آن خواهد شد.  هر کابین مجهز به تختخواب به تعداد نفرات، جلیقه نجات، میز تحریر، صندلی، کمد، گاو صندوق الکترونیکی، تلویزیون، سرویس بهداشتی، حمام و تجهیزات استحمام می باشد.  گفتنی است : کارت شناسائی هر نفر حکم کلید درب اتاق، کلید برق، کارت بانکی جهت خرید  و کلید گاوصندوق داخل اطاق بوده، که هنگام ورود رمز گزاری می شود. در پایان سفر نیز بطور اتوماتیک رمز آن غیر فعال خواهد شد.

تانکرهـا : چون کشتی باید مدت زمانی طولانی در سطح آب های اقیانوس شناور باشد. لذا همواره با معضل تامین سوخت، تامین آب مصرفی و همچنین دفع فاضلاب  مواجه می باشند. برابر اظهار مسئولان این بخش از تاسیسات، یکی از پرهزینه ترین بخش کشتی بوده، چون بایستی در تمامی بندرگاه هائی که متوقف می شوند، نسبت به تامین آب مصرفی، پرکردن مخزن سوخت وخالی نمودن تانکر فاضلاب خود اقدام نمایند.

دانستنی های مهم کشتی : 

هزینه سفر

سفر با کشتی، یکی از سفرهای لوکس تفریحی بوده، که با توجه به هزینه بالائی که دارد، امکان استفاده آن برای همه گردشگران میسر نمی باشد. هزینه بلیط برای هر نفر بر اساس زمان سفر، استفاده از برخی امکانات ویژه آن، نوع کابین انتخابی بسیار متفاوت است. مثلاً بهای اولیه بلیط در هنگام تعطیلات بسیار بالا بوده، که چنانچه کابین خود را از طبقات بالاتر کشتی انتخاب کنید ویا اطاقهای جانبی  بالکن دار بخواهید، هزینه بیشتری را باید پرداخت نمائید. توجه داشته باشید که اطاق های قسمت میانی طبقات که بدون پنجره بوده و یا کابین های طبقات پائین تر ارزانتر می باشند.

مشخصات کابین ها و سوئیت ها

کابین ( اتاق ) و سوئیت ها  با توجه  به موقیعت مکان قرار گرفتن در کشتی، تجهیزات جانبی، مساحت  و خدماتی که ارائه می شود، کلاسه بندی شده و با قیمت های متفاوتی در اختیار مسافران قرار می گیرد. در زیر اطلاعات کلی اتاق ها و سوئیت های کشتی آیدا پریما برای آگاهی خوانندگان  درج می گردد.

الف : کابین (اتاق ) – (Kabinen Previous)

1 -  کابین های قسمت میانی (Innenkabine )

کابین های بخش میانی کشتی دارای 16 متر مربع مساحت بوده و مجهز به تختخواب مجزی برای اقامت حداکثر 3 نفر می باشد. کلاس این نوع کابین ها (IB, IA   ) است. در بخش میانی کشتی تعداد 10 عدد کابین  هرکدام به مساحت 20 متر مربع، دارای 2 تختخواب، کلاس کابین : (IB) نیز وجود دارد.

عکس 21.jpg
 نمایش داخل کابین قسمت میانی کشتی - عکس از سایت کشتی آیدا

 

2 - کابین با چشم انداز دریا (Meerblickkabine)

کابین های طرفین کشتی که دارای چشم انداز بوده، با توجه به متراژ، گنجایش و ... عبارتند از :

  • کابین با مساحت 22 تا 23 متر مربع، برای اقامت حداکثر 4 نفر، دارای کلاس کابین :  (MD, MB ) 
  • کابین با مساحت 22 تا 23 متر مربع، برای اقامت حداکثر 3 نفر،  دارای کلاس کابین :  (MC, MA ) 
  • تعداد دو عدد کابین به مساحت 27 متر مربع، دارای 2 تختخواب،  دارای کلاس کابین :  (MD ) 
  • تعداد دو عدد کابین به مساحت 28 متر مربع، دارای 3 تختخواب، دارای کلاس کابین :  (MD )

3 -  کابین با تراس (Verandakabine)

کابین های طرفین کشتی که دارای تراس بوده، با توجه به متراژ، گنجایش و ... عبارتند از :

  • کابین با مساحت 21 تا 27 متر مربع، برای اقامت حداکثر 4 نفر، مساحت تراس 4 الی 13 مترمربع، کلاس کابین :  (VH, VG ) 
  • تعداد 4 عدد کابین به مساحت 28 متر مربعی، دارای 3 تختخواب، دارای کلاس کابین :  (VH ) 
  • تعداد 4 عدد کابین به مساحت 30 متر مربعی، دارای 3 تختخواب، دارای کلاس کابین :  (VH ) 

4 -  کابین با تراس راحت (Verandakabine Komfort)

کابین های طرفین کشتی که دارای تراس با امکانات ویژه بوده، با توجه به متراژ، گنجایش و ... عبارتند از :

  • کابین با مساحت 24 تا 37 متر مربع، مساحت تراس  4 الی 16 مترمربع، برای اقامت حداکثر 4 نفر با محوطه اضافی، دارای کلاس کابین :  (VF, VC ) 
  • کابین با مساحت 24 تا 37 متر مربع، مساحت تراس  4 الی 16 مترمربع، برای اقامت حداکثر 4 نفر با سرویس بهداشتی و حمام جداگانه،  دارای کلاس کابین :  (VD, VA ) 
  • کابین با مساحت 24 تا 37 متر مربع، مساحت تراس  4 الی 16 مترمربع، برای اقامت حداکثر 3 نفر با سرویس بهداشتی و حمام جداگانه، کمد لباس، دارای کلاس کابین :  (VE, VB) 

5 -  کابین با دورنمای زیبا  ( Panoramakabine  )

کابینی با مساحت 24 تا 27 متر مربع ، مساحت تراس  7 مترمربع، برای اقامت حداکثر 3 نفر، واقع در دماغه کشتی در طبقه شانزدهم، محیطی برای لذت بردن همراه با آرامش و آسایش، دسترسی اختصاصی به عرشه کشتی، مجهز به ماشین قهوه، کپسول قهوه، شیر و شکر،  دارای کلاس کابین :  (VP ) 

6 - کابین تراس دار دولوکس بلند (Verandakabine Deluxe mit Lounge  )

کابینی با مساحت اتاق 34 متر مربع،  تراس 6 متر مربع و بهارخواب 6  متر مربع،  برای اقامت حداکثر 5 نفر یا بیشتر با سرویس بهداشتی و حمام جداگانه، دارای کلاس کابین :  (DL ) 

ب :  سوئیت ها  ( Suiten Previous)

1 - سوئیت کوچک (Junior- Suite )

سوئیتی با مساحت  44 تا 53 متر مربع،  مساحت تراس  12 الی 16 مترمربع ، برای اقامت حداکثر 4 نفر،  دارای کلاس کابین :  (JA) 

2 - سوئیت کوچک و بلند  (Junior- Suite mit Lounge  )

سوئیتی با مساحت  34 متر مربع، تراس 6 متر مربع و بهارخواب  6 متر مربع،  برای اقامت حداکثر 4 نفر، با سرویس بهداشتی و حمام جداگانه، حرارت بهارخواب با باز کردن درب بین بهارخواب و کابین از طریق سیستم گرمایش کابین بدلخواه قابل تغییر می باشد.  دارای کلاس کابین :  (JB)

3 -  سوئیت بزرگ  (Suite)

سوئیتی با مساحت  39 تا 115متر مربع،  با عرشه آفتابی اختصاصی به مساحت 11 الی 72 مترمربع، برای اقامت حداکثر 4 نفر، با سرویس بهداشتی و حمام جداگانه، کمد لباس، دارای کلاس کابین :  (SP, SC, SB, SA). 

عکس 22.jpg
نمای داخلی سوئیت بزرگ یا لوکس عکس از سایت کشتی آیدا

 

خوردن و آشامیدن 

الف : خوراک مسافران در سه وعده صبحانه، نهار و شام برابر برنامه ای که همه روزه اعلام می گردد،  به هرمیزان، در داخل رستوران ها در ساعات اعلام شده رایگان می باشد. رستوران ها همه روزه با چند نوع غذا، یا به صورت بوفه و یا به صورت منو پذیرای مسافران می باشند. نوع غذا در رستوران ها متفاوت خواهد بود. صبحانه در تمامی رستوران ها تقریباً یکسان است.

ب : نوشیدن آب میوه تازه و قهوه رایگان از ساعت پنج بامدادبرای کسانی که در عرشه ورزش صبحگاهی انجام می دهند آماده می باشد.

ج : نوشیدن انواع چای و دمنوش، شیر گاو، شیر سویا، شیر برنج، آب پرتقال، آب هندوانه، آب کرفس، آب گوجه فرنگی، آب گازدار، آب ساده و قهوه در رستوران هائی که ویژه صرف صبحانه می باشد. در ساعات سرو صبحانه به هر میزان برای مسافران رایگان می باشد.

د : نوشیدن قهوه به همراه کیک همه روزه بعدازظهر در مکان های تعین شده رایگان خواهد بود.

ه : نوشیدن آب ساده، آب گازدار، انواع نوشیدنی ها، انواع قهوه، انواع چای و دمنوش در هنگام صرف نهار و شام، به هرمیزان برای مسافران رایگان می باشد.

و : در صورتیکه مسافران بخواهند در خارج از مکان های تعین شده وخارج از ساعات پذیرائی عمومی، حتی در داخل اطاق خود چیزی بخورند و یا بیاشامند بایستی با استفاده از کارت شناسائی خود آن را خریداری نمایند. برای سهولت کار به ویژه برای کودکان ترتیبی داده شده تا با پرداخت مبلغ 49  یورو یک کارت ویژه خریداری نموده، که با آن می توانید در تمام ساعات شبانه روز هر آنچه که مایلند نوشیدنی غیر الکلی رایگان مانند آب، نوشابه، کوکتل ساده بنوشند.

تجیهزات و تاسیسات غیر رایگان

استفاده از برخی مکان ها و تاسیسات داخل کشتی رایگان نیست و هزینه استفاده از آن بسیار گران می باشد.

1 -   ماساژ:  استفاده از سالن های ماساژ در قبال پرداخت حداقل 40 یورو به بالا امکان پذیر است.

2 -  سونا: استفاده از مجموعه سونای خشک، سونای بخار، جکوزی وسالن های استراحت آن  درقبال پرداخت وجه امکان پذیر است. برای جذب گردشگران استفاده 90 دقیقه اول در قبال پرداخت 10 یورو و ساعات اضافی بعد به ازای هرساعت 40 یورو می باشد.

3 -  آموزش : استفاده از مکان های آموزشی مانند  آموزش آشپزی، غواصی و ... رایگان نمی باشد.

4 -   فروشگاه ها : تمامی فروشگاه های مستقر در کشتی همانند فری شاپ فرودگاه ها بوده و زمانی که کشتی در حال حرکت می باشد اجازه فروش خواهند داشت. ناگفته نماند :  در تمام ایامی که کشتی در کنار اسکله ای لنگر می اندازد و متوقف می باشد، هیچ یک از فروشگاه های داخل کشتی مجاز به فعالیت نبوده و تعطیل می باشند.

5 -  بیمارستان  متاسفانه تمامی خدمات بیمارستان درقبال دریافت هزینه بسیار گران به مسافرانی که نیاز به خدمات پزشکی می باشند ارائه می گردد.

نقش تلویزیون داخل کابین ها

یکی از مواردی که  هنگام معرفی کشتی به مسافران تاکید گردیده،  استفاده از تلویزیون موجود در کابین های مسافران می باشد. در این مجموعه تصویری، میتوان موارد زیر را مشاهده نمود.

1 -   در بخش (  Top )  گردشگران می توانند،  ویژه برنامه های بسیار مهمی که در همان لحظه اکتیو می باشد را رویت نمایند.

2 -  در بخش ( Servic ) گردشگران میتوانند به زیر مجموعه هائی مانند صندوق پستی شخصی خود، صورت ریز هزینه های اضافی انجام شده در داخل کشتی و همچنین اخبار روزانه کل جهان به صورت اختصاصی دسترسی داشته باشند.

3 -  در بخش ( Plan  ) می توان از برنامه های مجموعه های رفاهی مانند ماساژ و سونا، رزرو رستوران های خاص داخل کشتی و همچنین پلان های تورهای روزانه گردش در خارج از کشتی استفاده نمود.

4 -   در بخش جهت یابی،  گردشگران می توانند به آسانی با طبقات مختلف کشتی، بوفه ها، رستوران ها، مغازه ها، دفتر گردشگری و راه های فرار  آشنا شوند. گفتنی است : این بخش را میتوان همواره در مونیتورهای اطلاع رسانی  کنار راه پله ها نیز مشاهده کرد.

عکس 23.jpg
تلویزیون داخل کابین - عکس از بیژن پیوندی

5 -   در بخش ( Shop  ) مسافران می توانند از کیوسک عکاسی جهت مشاهده و چاپ عکس های خود، خرید های اینترنتی و همچنین تقسیطی نمودن هزینه مسافرت های آینده خود  استفاده نمایند.

6 -  در بخش ( Media  ) می توان به اطلاعاتی پیرامون ویدیوهای کشتی، برنامه کودکان  و همچنین کیوسک اینترنتی دست یافت.

7 -   بخش دانستنی ها که بسیار بخش مهمی بوده و مسئولان در گفتگوهای خود تاکید می نمایند، که گردشگران حتماً این بخش را مشاهده کنند. فایل های اطلاعاتی قابل رویت دراین بخش عبارتست از :

  • اطلاعاتی پیرامون معرفی کاپیتان و مدیران بخش های مختلف
  • نحوه استفاده از جلیقه های نجات به صورت آموزش نوشتاری و تصویری.
  • اطلاعات اولیه پیرامون شناسائی بخش های مختلف کشتی.
  • تاریخچه کامل مکان هائی که کشتی در آنجا توقف می نماید .
  • پرسش و پاسخ عمومی مسافران .
  • اقدامات مهمی که در روزهای مختلف در کشتی انجام می گیرد. البته خلاصه آن در بروشورهای روزانه درج می گردد.
  • معرفی کلوپ آیدا و نحوه عضویت در آن.
  • اطلاعات نسبتاًکاملی پیرامون بندرگاه هائی که کشتی در آنجا توقف می نماید شامل :

1 -  اطلاعات کلی و عمومی بندرگاه

2 - اطلاعات ضروری که بایستی گردشگران بدانند.

3 -  تاریخچه

4 -  مکان های دیدنی

5 - اطلاعات خاص، بویژه دانستنی های ممنوعه جزیره ها.

6 -  معرفی پول رایج

حرکت کشتی

حالا که با کشتی تا حدودی آشنا شدید. داستان سفر خود را ادامه می دهم. هم اکنون ساعت 30/21 شب است. عده ای از مسافران برای استراحت به کابین خود رفته، برخی در حال شام خوردن هستند، من هم به همراه تعدادی از گردشگران بر روی عرشه رفته، تا نظاره گر حرکت کشتی باشم. احساس میکنم  علاوه بر مسافرانی که در بالکن اختصاصی اطاق خود و یا عرشه های مجاور رستوران ها  در انتظار حرکت می باشند، بیشتر گردشگران  کشتی در طبقات 15 و 16 در کنار تعدادی از مدیران داخلی جمع شده اند تا  آغاز سفر را جشن بگیرند.

نور چراغ ها عرشه را همانند روز درخشان نموده، چند دقیقه ای به ساعت 10 شب باقی نمانده، گارسن ها با سینی های پر از نوشیدنی های ویژه جشن ها، افتتاحیه ها و مراسم رسمی، همزمان وارد عرشه شده و مشغول پذیرائی گردیدند. عقربه های ساعت روی عرشه ها، ساعت 22 یا 10 شب را نشان میدهد. تمامی بلندگوهای داخل کشتی همزمان راس ساعت 22 موزیک مخصوصی را پخش می کنند. در میان هیاهو و شادی مسافران، برخی از گردشگران با دوربین های خود لحظات آغازین حرکت کشتی را با گرفتن عکس و فیلم ثبت می کنند.

مسافران برای مردم مستقر در ساحل و یا برای مسافران سایر کشتی ها دست تکان می دهند. کشتی آرام و خزنده  ساحل را به مقصد کشور پرتقال ترک می کند. وقتی کشتی از فانوس دریائی عبورکرد و از ساحل دور شد، موزیک قطع گردید و هرکدام از گردشگران به کابین خود باز گشتند. من هم برای تجربه کردن اولین خواب بر روی امواج اقیانوس به سوی کابین خود رفتم.

بروشورهای اطلاع رسانی

بروشورهای اطلاع رسانی( برنامه های روزانه )  هرشب برای آگاهی مسافران از برنامه های  روز بعد در 6  صفحه به صورت بروشورآکاردئونی به زبان آلمانی چاپ شده و در پشت درب کابین گزارده خواهد شد و حاوی مطالب گوناگونی می باشد.  سعی می کنم در گزارش روزانه خود، برای آگاهی شما و جلوگیری از اطاله کلام فقط به بخش های مهم آن اشاره نمایم، اما اسکن تمامی صفحات برنامه روزانه را در بخش پیوست ها می توانید ملاحظه نمائید. چهارچوب اطلاعات درج شده در صفحات بولتن خبری عبارتست از:

در صفحه اول : شامل اطلاعات کلی  مانند: مکانی که در آن هستیم، وضیعت هوا، ساعات ورود و خروج، طلوع آفتاب، غروب آفتاب، مقصد بعدی، فاصله تا مقصد بعدی و مهمترین برنامه های آن روز که در کشتی اجرا خواهد شد می باشد.

در صفحات 2و3 و6  : چکیده ای از برنامه هائی که در روز بعد  در داخل کشتی اجرا می گردد،  برای آگاهی مسافران شرح داده  می شود.

در صفحه 4 و 5 :  اطلاعات دقیق  برنامه های قبل از ظهر، بعد از ظهر و شب که در کشتی اجرا میگردد، با مشخص کردن ساعت اجرا، مکان آن و نحوه شرکت گردشگران در آن  برای آگاهی مسافران درج خواهد شد و همچنین مشخص می نماید در روز بعد صبحانه، نهار، عصرانه و شام در کدام رستوران و کافه تریا و در چه ساعاتی  سرویس دهی خواهد شد.

اولین بروشور اطلاع رسانی سفر 

 ساعت 11 شب برای استراحت عرشه کشتی را ترک کردم. پشت درب کابین خودم اولین بروشور اطلاع رسانی کشتی را دیدم. در این بروشور ضمن معرفی کامل کاپیتان، چکیده اطلاعات مربوط به قسمت های مهم کشتی، اسامی رستوران های ارایه دهنده شام، نهار و صبحانه روز بعد، برنامه های ویژه شب اول اقامت در کشتی و همچنین اطلاعاتی پیرامون اسکله ای که مسافران سوار کشتی شده بودند درج شده بود. در این بروشور نام اسکله  سانتا کاتالینا (Muelle  Santa  Catalina ) واقع در شهرلاس پالماس (Las  Palmas) در جزیره قناری (Gran  Canaria) قید شده بود.

کشتی در ساعت 5 بامداد در این اسکله لنگر انداخته، ضمن پیاده نمودن گردشگران قبلی، مسافران جدید را تا ساعت 20.30 پذیرش نموده بود. طلوع آفتاب در این شهر 52/7دقیقه بامداد و غروب آفتاب ساعت 18/20 دقیقه شب بوده، که من غروب زیبای این شهر را توانستم تماشا کنم. همانگونه که به جهت خستگی راه  در خواب عمیقی فرو رفته بودم، کشتی به سوی اولین مقصد خود، شهر فونچال ( Funchal ) کشور پرتقال در فاصله 537 کیلومتری مبدا، در حرکت بود.

اولین طلوع آفتاب در اقیانوس

امروز یکشنبه در دومین روز سفر، ساعت 6.30 دقیقه بامداد از خواب بیدار شدم، بخاطر آن که کابین ما در بخش میانی کشتی قرار داشت وفاقد پنجره بود، احساس کردم هوای کابین بسیار بد و خفه کننده است. درب کابین را مدت کوتاهی باز گذاشتم تا کمی تهویه انجام شود. لباس راحتی پوشیدم وبرای انجام ورزش بامدادی عازم عرشه طبقه پانزدهم شدم. با هوای مطبوع و وزش نسیم ملایم بهاری مملو از اکسیژن پاک سطح اقیانوس مواجه گردیدم. تعداد زیادی از گردشگران بروی عرشه آمده بودند.

برخی در حال نرمش کردن، عده ای  در حال دویدن، تعدادی با دوربین های خود درحال پرسه زدن بودند. چند نفری را هم  داخل سالن در حال شناکردن دیدم. من هم حدود چند کیلومتری با قدم های تند اطراف عرشه راه رفتم. سپس در داخل بار استخر با یک لیوان آب پرتقال تازه و یک فنجان قهوه از خودم پذیرائی نمودم.  هوا در حال روشن شدن بود، لحظه به لحظه اقیانوس زیباتر دیده میشد. لحظات طلوع خورشید اندک اندک فرا میرسید. تعدادی از گردشگران با گرفتن عکس و یا فیلمبرداری، زیباترین لحظات تابش اشعه خورشید بر سطح آرام  اقیانوس را برای خود ویا دیگران ثبت نمودند.

اطراف کشتی تا چشم انسان اجازه دیدن داشت، فقط آب بود، با موج های بسیار کوچک، هر لحظه اقیانوس زیبا و زیباتر می شد. احساس می کردم روز خوبی در پیش رو دارم، هرگز این همه زیبائی، آب، هوای پاک و سکوت لذت بخش را یکجا ندیده بودم. آنقدر محو تماشای اقیانوس بودم که صدای موتورهای کشتی را نمی شنیدم، گوئی آیدا پریما همانند شهری برسطح اقیانوس با نسیم بهاری، شناور است. با بالا آمدن آفتاب اندک اندک گرمای سوران خورشید را همانند اوایل روزهای تابستان در شهرهای کویری ایران حس میکردم. دوست نداشتم این همه زیبائی خدا دادی را به این زودی ترک کنم، اما ساعت صرف صبحانه فرا رسیده بود و من همانند سایرین عرشه را ترک کردم.

عکس 24.jpg
نمای داخل کابین های بخش میانی کشتی - عکس از پادرا پیوندی

اولین روز روی امواج

ساعت 10 صبح در روی عرشه مشغول تماشای اقیانوس هستم. هواکاملاً آفتابی و درجه حرارت هوا 18 درجه سانتیگراد گزارش شده، آب اقیانوس بسیار آرام بوده و کشتی با سرعت 43 کیلومتر در ساعت به سوی اولین مقصد در حرکت می باشد. یادم میاد که در بروشور اطلاعاتی شب گذشته درج شده بود " طلوع آفتاب ساعت 7.35 دقیقه بامداد و غروب آفتاب را ساعت 20.24 دقیقه شامگاه خواهد بود، و قرار است  کشتی تا فردا صبح  حوالی ساعت 6 بامداد، با پیمودن 290 مایل دریائی ( 537 کیلومتر ) به ساحل شهر فونچال (  Funchal ) کشور پرتقال برسد. " بنابراین تمام امروز و امشب را بر روی امواج اقیانوس در حرکت خواهیم بود. سعی می کنم از برنامه های ویژه امروز و امشب داخل کشتی و همچنین دیدنی های اقیانوس با شما حرف بزنم.

الف  :  پذیرائی شامل :

1 -  نوشیدنی بامدادی توسط یک بار واقع در طبقه 18  از ساعت 6 الی 7 صبح

2 - صبحانه توسط 7 رستوران واقع در طبقات 6 و 7 و 8 و 14  از ساعت 30/7 الی 11 صبح

3 - نهار توسط 6 رستوران واقع در طبقات 6 و 7 و  14   از ساعت 12 الی 17

4 - عصرانه توسط 3 کافه تریا واقع در طبقات 3 و 6 و 7  از ساعت  14 الی 17

5 - شام توسط 14 رستوران واقع در طبقات  6 و 7 و 8 و 14   از ساعت  18 الی 24

گفتنی است :

1 -  خوردن و نوشیدن هرنوع مواد خوراکی و نوشیدنی، در ساعات ذکر شده در داخل رستوران ها، بار و کافه تریا های یادشده به دفعات متفاوت برای مسافران رایگان می باشد. حتی بردن مواد غذائی به بیرون از محیط رستوران ها آزاد خواهد بود.

2 -  برای جلوگیری از خستگی و اتلاف وقت مسافران در طول سفر ترتیبی داده شده تا  مهمانان در صورت تمایل بتوانند در طول روز از برنامه های مختلفی استفاده نمایند. 

ب  :  برنامه های قبل از ظهر :

برای امروز 20 برنامه گوناگون برای کودکان، جوانان و خانواده ها در طبقات 3 و 6 و 7 و 8 و 14 و 15 و16 و 18  پیش بینی گردیده،  که از ساعت 9 صبح تا 13 ظهر اجرا می گردد. که دو برنامه آن مربوط به جشن های اوسترن بوده و خیلی مهم می باشد.

ج  :  برنامه های بعد از ظهر :

در بعد ازظهر امروز مجموعاً 23 برنامه گوناگون برای گردشگران در نظر گرفته شده، که از ساعت 12 الی 18 در طبقات 3 و 6 و 7 و 8 و 14 و 15 و 16 اجرا می گردد. فقط تعداد 4 برنامه در بعدازظهر مهم و ویژه می باشد.

د :  برنامه های شب :

از ساعت 18 الی 23.30 دقیقه شب تعداد 23 برنامه گوناگون برای مسافران تدارک دیده شده، که در طبقات 6 و 7 و 8 و 14 و 15 و16  اجرا می شود. تعداد 10 برنامه امشب مورد توجه خاص گردشگران دوره های قبل گزارش شده است.

ه  : روش های استفاده از برنامه ها

برنامه های پیش بینی شده به روش های مشروحه زیر برای گردشگران قابل استفاده خواهد بود.

1 -  تعدادی از برنامه ها برای تمامی مسافران کاملاً رایگان و بدون محدودیت می باشد .

2 -  به علت محدودیت جا استفاده از برخی برنامه ها مستلزم ثبت نام قبلی خواهد بود .

3 -  تعدادی از برنامه ها در قبال اخذ وجه  قابل استفاده خواهد بود .

4 -  ازبرخی از برنامه ها به طور کامل فیلمبرداری می گردد ، که بخشی از فیلم تهیه شده در فیلم کلی سفر خواهد آمد .

5 -  استفاده از تعدادی از برنامه ها برای افراد زیر 18 سال ممنوع می باشد .

و :  مهمترین برنامه های امروز 1 -  جویندگان تخم مرغ :

بمناسبت جشن " اوسترن " مسئولین  تعداد 4 عدد تخم مرغ در چهار نقطه کشتی مخفی کرده و اعلام نموده بودند که گردشگران می توانند از آغاز بامداد تا ساعت 18 غروب وقت دارند تا تخم مرغ های مخفی شده را پیدا کرده و از کاپیتان کشتی جایزه بگیرند. این تخم مرغ ها توسط 4 کودک زیر 10 سال پیدا شده بود. که درپایان مراسم " گپی دوستانه با کاپیتان کشتی "  از آنان تجلیل و به هرکدام یک عروسک هدیه داده شد. عروسک ها هرکدام شکل حیوانی خاص بوده، که نماد چهارگانه کشتی می باشند.

2 -  بازی بینگو ( Bingo

گردشگران با خرید کارت های بازی در مکان تاتر کشتی دور هم گرد آمده وبا حضور تعدادی از مسافران و مسئولان بازی بینگو، که همان بازی داولنا بوده، که در ایران بازی آن غالباً بدون پول و برای سرگرمی در خانواده ها متداول است، را اجرا نمودند. این بازی دارای یک برنده بوده، که مبلغ 2000 یورو جایزه دریافت کرده است. بدلیل وجود جایزه، چون این بازی حالت قمار داشته، لذا فقط افراد بالای 18 سال می توانستند این بازی را انجام دهند.

3 -  رویت دلفین ها            

ساعت 3 بعدازظهر امروز کاپیتان اعلام نمود که هم اکنون تعدادی دلفین در سمت راست کشتی مشاهده می شود.  من هم به همراه تعداد زیادی از گردشگران به روی عرشه سمت راست رفتم، تعداد پنج عدد دلفین در نزدیکی کشتی دیدم. با توجه به سرعت آرام کشتی، تا مدتی دلفین ها در دید گردشگران قرار داشتند.

4 -  سایر برنامه ها   

از مهمترین برنامه های دیگر می توان به  " گپی دوستانه با کاپیتان کشتی " ، " سخنرانی پیرامون پیدایش کشتی " ، " اجرای موزیک زنده برای مسافران " و " کارگاه آموزشی بزرگسالان " اشاره نمود.

عکس 25.jpg
سرسره آبی و استخر کودکان - عکس از بیژن پیوندی

 

5 -  تبریک تولد     

امروز سالروز تولد من است. فرزندانم سر میز صبحانه، هنفتادمین بهار زندگیم را تبریک گفتند. وقتی نوه من بزبان آلمانی به من تبریک گفت،  یکی از پرسنل رستوران متوجه شد. سریع به مدیر داخلی رستوران خبر داد. مدیر جلوی میز ما آمد و ضمن تبریک گفتن و اطمینان از صحت سالروز تولد به محل کار خود بازگشت. در خلال مدتی که مشغول صرف صبحانه بودم، مدیر مربوطه هر بار با چند تن از پرسنل سر میز ما می آمدند، تا یکایک با ادای احترام، تولدم را تبریک بگویند. ادب و مهمان نوازی این پرسنل را هرگز فراموش نخواهم کرد.

شهر فونچال ( Funchal )

پس از 32 ساعت حرکت کشتی در اقیانوس، ساعت 6 بامداد روز دوم، یک ساعت زودتر از موعد تعیین شده،  هنگامی که در عرشه مشغول ورزش بامدادی بودم، کشتی آیدا به آرامی در اسکله پونتین ها ( Molha de Pontinha )، واقع در شهر فونچال  ( Funchal Maderia )، کشور پرتقال ( Portugal )  پهلو گرفت. در این لحظه برخی از مسافران کشتی در خواب بسر می بردند. نه تنها پهلو گرفتن کشتی را نتونستن ببینند، بلکه از طلوع زیبای خورشید در این دیار همیشه سبز کشور پرتقال نیز محروم شدند. هوای این شهر نیمه ابری و گرمای آن حدود 17 درجه سانتیگراد بود.

عکس 26.jpg
نقشه جزیره مادریا کشور پرتقال - اقتباس از گوگل (Google – Map 2018)

در بولتن خبری شب قبل،  طلوع آفتاب امروز ساعت 7.54 دقیقه بامداد و غروب آفتاب ساعت 20.28 دقیقه غروب درج شده بود. وقتی کشتی در بندری پهلو می گیرد، مسافران مجاز هستند در صورت تمایل کشتی را به صورت افرادی و یا گروهی ترک نمایند، بشرطی که قبل از موعد مقرر به کشتی بازگردند. من باتفاق خانواده ام به همراه تعدادی از گردشگران ساعت 9 صبح  با برداشتن مقداری ساندویچ، میوه و آب ازمرکز سرویس دهی واقع در طبقه سوم کشتی، جهت دیدن شهر فونچال از کشتی خارج شده و برای مشاهده زیبائی های این شهراز بالاترین ارتفاع و عبور از خیابان های باریک که دارای  شیبی بسیار تند ( 20 % ) می باشد، با اتوبوس شهری بطرف بلندترین نقطه شهر رفتیم. بلیط رفت و برگشت اتوبوس برای هر نفر 12 یورو  بود.