سلام
این اولین سفر نامه من هست و بابت همه کم و کاستی ها عذرخواهی می کنم و به زبان عامیانه می نویسم تا ساده و روان باشه.
اردیبهشت ماه 1395 بود که به پیشنهاد پسر عموم که عاشق ماشینه تصمیم گرفتیم برای دیدن نمایشگاه اتومبیل به استانبول سفر کنیم. از آنجائیکه من علاقه زیادی به سفر دارم با کمی تاخیر جواب مثبت رو دادم و برنامه سفر ما از همون موقع آغاز شد. از همون شب اول با خواندن سفرنامه های مختلف و گلچین کردن مطالب و اماکن جذاب و زیبای استانبول شب را صبح کردم. فردا با مراجعه به آژانس ، هتل و پرواز مناسب برای تاریخ نمایشگاه اتومبیل بمدت 6 شب و 7 روز خریداری کردیم.
شهر ما (بوشهر) بدلیل عدم برقراری پرواز به استانبول ، مجبور بودیم نزدیک ترین شهر که شیراز بود را انتخاب کنیم.
روز موعود فرا رسید و خوشحال از اینکه قراره یکی از زیباترین شهر های ترکیه را ببینم مسیر 4 ساعته تا شیراز به سرعت طی شد . ساعت 12 شب به فرودگاه شیراز رسیدیم و پس از پارک کردن ماشین در پارکینگ فرودگاه به سمت سالن خروجی حرکت کردیم. پرواز ما ترکیش ایرلاین بود که پس ازگرفتن کارت پرواز متاسفانه از شانس بد ما 1 ساعت تاخیر داشت که این تاخیر ها برای ما عادی بود. پس از سوار شدن تمام مدت پرواز را به شوق دیدن استانبول زیبا بیدار بودم هواپیما پس از 4 ساعت بر فراز شهر زیبای استانبول قرار گرفت.
تصویر1 : طول پرواز
تصویر2: بر فراز استانبول
پس از خروج از هواپیما و طی کردن مراحل قانونی و تحویل گرفتن چمدان ها به خروجی فرودگاه آتاتورک رفتیم که اونجا با دیدن نام شرکت استقبال کننده به سمت تور لیدر رفتیم.
تورلیدر در مسیر فرودگاه تا هتل در مورد سفر و برنامه های خود توضیحاتی ارائه داد . قیمت تورهایی که لیدرها پیشنهاد می دهند خیلی زیاده ، بهترین پیشنهاد این است که خودتان برای سفرتان برنامه ریزی کنید و از تورها استفاده نکنید بدلیل اینکه خودتان می تونید با نصف هزینه تورها بهترین استفاده را ببرید و متضرر نشوید. قیمت تورها از 30 دلار تا 75 دلار به ازاء هر نفر، بسته به نوع تور، متغیر بود . ما که از قبل می دونستیم هیچ توری را ثبت نام نکردیم حتی گشت رایگان شهری که بیشتر گشت خرید از چند مرکز خرید طرف قرارداد خودشونه و یک روزت رو کامل میگیره و جاهایی می برند که به نظر من اصلاَ ارزش نداره.
روز اول : بالاخره تقریباَ ساعت 8 صبح به هتل سمینال که هتلی به ظاهر 4 ستاره بود ( در استانبول از هتل 4 ستاره انتظار زیادی نداشته باشید ) در خیابان Şehit Muhtar Bey که نزدیک میدان تکسیم قرار داشت رسیدیم.
تور لیدر واچر هتل را به رسپشن تحویل و پس از چند دقیقه صحبت کردن گفت که الان اتاق خالی موجود نیست و امکان چک این نیست و باید تا ساعت 14 منتظر بمونید که من با دادن 20 لیر به یکی از خدمتکاران مشکل را حل کردم و اتاق را تحویل گرفتیم.
تصویر3: نمای بیرون هتل
تصویر4: اتاق هتل سمینال
در رابطه با هتل باید بگم که از نظر موقعیت مکانی در یک کلمه عالی نزدیکی به میدان تکسیم ، خیابان استقلال ، مترو ، صرافی ، داروخونه ، سوپر مارکت ، رستوران ،کافه و ... ولی یکی از مشکلات آن این بود که با وجود اینکه تگ مزاحم نشوید به درب اتاق آویز میکردیم باز خدمتکارن هتل وارد اتاق می شدند حتی دو مرتبه ما خواب بودیم که وارد شدند و مشکل بزرگ دیگر روز آخر متوجه شدیم از اتاق یکی از خانواده های مشهدی در طبقه پایین دزدی شده که با گریه و سر و صدای اونها قرار شد با پلیس تماس بگیرند .
تصویر5 : خیابان منتهی به میدان تکسیم
تقریباَ ساعت 10 از هتل به سمت میدان تکسیم زدیم بیرون ، برای اولین بار وارد میدان تکسیم و سپس خیابان استقلال شدیم
تصویر 6: میدان تکسیم
تصویر 7: یادبود جمهوریت
تصویر 8: میدان تکسیم
تصویر9: خیابان استقلال
تصویر 10: خیابان استقلال
خیابان استقلال یکی از زیباترین خیابانهای تفریحی-توریستی جهان بشمار می آید خیابانی تمیز و زیبا که توش از هر ملیتی پیدا میشه همه شیک و خوشگل که راحت میشد ایرانی ها رو تشخیص داد خیابان کلاً سنگ فرش بود که به ندرت ماشین رفت و آمد میکرد معمولا از صبح ساعت 8 الی ساعت 23:30 محل خوبی برای قدم زدن ، خرید ، عکسبرداری و دیدن کنسرتهای خیابانیه
تصویر 11
تصویر 12
دو طرف خیابان اکثراَ رستوران ، کافه و پوشاک برند مثل LCW و Mango و Colins و Koton و Zara و Jeans و خیلی دیگر از برندهای معروف دنیا موجود است . ضمناً قیمت پوشاک برند یا مارک در همه جای استانبول یکیه و هیچ تفاوتی نمیکنه که شما از چه فروشگاهی در کدوم خیابون یا مرکزتجاری خرید کنید.ضمناً به غیر از فروشگاههای برند اگر در ماباقی فروشگاهها احساس کردید قیمت جنس بالاست، حتما چونه بزنید مطمئناً میتونید تخفیف خوبی بگیرید ترکها به تخفیف (ایندریم) میگویند.
وجود تراموا قرمز رنگ قدیمی در وسط خیابان استقلال و زنگ زدن های آن حس و حال خیابان رو دو چندان می کرد.
تصویر 14: خیابان استقلال
تصویر 15: خیابان استقلال
تصویر 16: خیابان استقلال
تصویر17 : تراموا قدیمی خیابان استقلال
بر اساس لیست تهیه شده از اماکن و زیبایی های استانبول به کلیسای سنت آنتونی در اواسط خیابان استقلال رفتیم که پس از بازدید از این کلیسای زیبا و گرفتن عکس خیابان استقلال را به سمت برج گالاتا طی کردیم.
تصویر 18
تصویر 19
ناهار را در یکی از شعبه های برگر کینگ در خیابان استقلال سفارش دادیم و بعد از آن پیش بسوی هدف بعد . در طول مسیر تجمعاتی رو دیدم که متوجه نشدم در مورد چی هست ولی اینکه یک گوشه از خیابان اصلی شهر را بدون هیچ گونه شلوغ کاری و مداخله پلیس انتخاب کرده بودند برام خیلی جالب بود.
تصویر 20
زیبایی های خیابان استقلال غیر قابل وصفه و در انتهای این زیبایی ها به بنای با شکوه برج گالاتا رسیدیم برج گالاتا واقعاً با عظمت بود در نگاه اول ارتفاع آنچنانی نداره ولی از نزدیک خیلی قشنگ و با ابهت بنظر میاد صف بسیار طولانی منتظر ورود بودن که ما هم به انتهای صف اضافه شدیم .
نوبت به ما رسید من که از قبل کارت ایکوموس (www.iranicomos.org)داشتم با ارائه آن فکر میکردم هزینه بلیط رایگان حساب میشه ولی متصدی برج گفتن که اینجا خصوصیه و این کارت برای مکان های دولتی کاربرد داره ما دوتا بلیط گرفتیم و وارد برج شدیم به بالای برج رسیدیم و از دیدن این همه زیبایی لذت بردیم .
تصویر 21: برج گالاتا
تصویر 22: برج گالاتا
تصویر 23: نمای پل گالاتا و مسجد ینی جامی
پس از بازدید از برج گالاتا از کوچه پس کوچه های زیبای استانبول به سمت پل گالاتا حرکت کردیم در طول مسیر حس جاری بودن زندگی و شاد بودن مردم و توریست ها رو به وفور می دیدیم .
تصویر 25
پل گالاتا مملو از رستوران ، کافه و دست فروش هایی هست که ماهی کبابی برای فروش دارند و بر روی پل مردمی را دیدیم که مشغول ماهی گیری بودند یه خورده به تماشا و عکاسی از اونها مشغول شدیم و به سوی مسجد ینی جامی در نزدیکی اسکله امینونو ادامه مسیر دادیم . در مسجد ینی جامی استراحت کوتاهی کردیم پس از اینکه از مسجد خارج شدیم متوجه شدیم سمت چپ ما بازار سنتی قرار داره که به سوی بازار حرکت کردیم که دیدیم بازار میس چارشی یکی از بزرگترین و قدیمیترین بازارهای تحت پوشش در جهان هست . این بازار دارای 60 راهرو و بیش از 3000 مغازه هست که قهوه فروشی معروف محمد اِفِندی در این بازار قرار دارد دیدن این بازار خالی از لطف نیست بدلیل خستگی زیاد تصمیم گرفتیم پس از صرف چای در اول بازار مقداری از بازار را ببینیم و به سمت ایستگاه مترو halic حرکت کنیم. در مسیر از یک دکه روزنامه فروشی دو استانبول کارت به قیمت هر کدام7 لیر خریدیم به سمت ایستگاه halic که در بالای پل بود رفتیم و اونجا به وسیله دستگاه های مخصوص کارت ها رو شارژ کردیم و به سمت میدان تکسیم حرکت کردیم.
روش دیگر برای رفتن به این اماکن :
از تکسیم با فانی کولر F1 بسمت ایستگاه کاباتاش بروید و از آنجا بوسیله تراموا T1 ایستگاه امین اونو پیاده شوید که البته برعکس توضیحات بالا باید بازدیدتون را شروع کنید.
تصویر 26: دکه ماهی کبابی
تصویر 27: دکه ماهی کبابی
تصویر 28: پل گالاتا
تصویر29: اسکله امینونو
تصویر 30 : دکه های فروش بلوط و ذرت
تصویر 31: مغازه چای فروشی
تصویر 32: بازار میس چارشی
تصویر 33 : استانبول کارت
تصویر 34: دستگاه شارژ استانبول کارت
پس از استراحت در هتل شب مجدد به خیابان زیبا و زنده استقلال رفتیم و از دیدن کنسرت های خیابانی و جنب و جوش مردم لذت بردیم و برای شام دونر را در یکی از رستوران های خیابان استقلال سفارش دادیم و به هتل برگشتیم.
تصویر 35
روز دوم : امروز قصد داشتیم به دیدن جزایر پرنس و بخش آسیایی استانبول بریم پس از خوردن صبحانه به سمت مترو تکسیم حرکت کردیم.
استانبول دارای 8 جزیره در دریای مرمره و دریای سیاه هست. 4 جزیره نظامی و شخصیه و 4 جزیره تفریحی که معمولاً دو جزیره اون رو برای گشت توریست پیشنهاد میدن. یکی جزیره هیبلی یکی دیگه هم جزیره بویوک آدا (بمعنی جزیره بزرگ). این جزایر فوق العاده زیبا هستند و حتما برای دیدن اونها وقت بگذارید طی مسیر شما میتونید به مرغان دریایی غذا بدید در جزیره شما میتونید دوچرخه کرایه کنید که البته ما روز یکشنبه برای بازدید از جزیره رفتیم و موقعی که برای کرایه دوچرخه مراجعه کردیم متوجه شدیم پلیس کل دوچرخه های جزیره را پلمب کرده.
این رو هم بگم شاید اون روز استثنایی پیش اومده بود و یا درشکه بمبلغ 70 لیر سوار شید یا میتونید در پلاژهای جزیره آبتنی کنید وآفتاب بگیرید و در رستورانهای ساحلی غذا و ماهی میل کنید. توی جزیره دو پلاژ یوروک علی و نکی بئی وجود دارد که دارای ورودی می باشند اسکله برای پلاژها سرویس رفت و برگشت رایگان دارد. در صف درشکه بودیم که متوجه شدیم یک آقا و خانم ایرانی هم پشت سر ما هستند که من به آنها گفتم اگر تنها هستند به اتفاق یک درشکه بگیریم که هزینه آن نصف بشه که مورد استقبال آنها قرار گرفت نوبت به ما رسید ولی متصدی درشکه به ما اجازه نداد که با هم سوار شیم و اصرار میکرد که جدا جدا باید سوار بشید که این دوست ما ترکی بلد بود و ازش پرسید چرا؟ و اون گفت شما با هم نیستید به هر حال راضیش کرد که با پرداخت 80 لیر ما رو سوار کنه که بازم به نفع دو طرف بود به هر حال ما سوار درشکه شدیم و جزیره را سیاحت کردیم. نکته خیلی مهم هنگام سفر به جزایر پرنس توجه به زمان رفت و برگشت کشتی ها می باشد حتماً حتماً از ساعت برگشت اطلاع پیدا کنید که بتونید برنامه هاتون را هماهنگ کنید . بعد از اینکه زمان برگشت را هماهنگ کردیم در جزیره گشتی زدیم و در نهایت در یکی از رستوران های دریایی ناهار را سفارش دادیم و بعد از صرف ناهار به ادامه برنامه پرداختیم.
دسترسی به جزیره : میدان تکسیم با فانی کولرF1 به سمت ایستگاه کاباتاش با 2 دقیقه پیاده روی در جهت حرکت تراموا به پمپ بنزین می رسیم . بعد از پمپ بنزین میتونید بلیط کشتی جزایر رو از باجه ای که اونجاست تهیه کنید . آخرین جزیره که بزرگترین جزیره هم هست بیوک آداست.
تصویر36 :نقشه مترو استانبول
تصویر 37 : کشتی جزیره
تصویر 38 : در طول مسیر جزیره
تصویر 39 : در طول مسیر جزیره
تصویر 40 : هنگام خروج از کشتی در اسکله بیوک آدا
تصویر 41 : ورودی جزیره
تصویر 42 : جزیره بیوک آدا
تصویر 43 : رستوران های دریایی
تصویر 44 : ناهار در جزیره
مقصد بعدی ما بخش آسیایی استانبول ، بام استانبول چاملیجا تپسی camlica tepesi و خیابان بغداد بود مجدد سوار کشتی شدیم و بدلیل خستگی یخورده خوابیدیم تا اینکه به ایستگاه Kadikoy رسیدیم از کشتی پیاده شدیم و پس از خروج از اسکله بسمت ایستگاه اتوبوس رفته و سوار بر اتوبوس شماره F14 شدیم و با پرس و جو در ایستگاه KORAL پیاده شدیم دقیقاً روبروی ما یک سر بالایی قرار داشت که با پیمودن آن به بام استانبول رسیدیم . فضایی که از بالا کل استانبول و پل بغاز قابل مشاهده بود و رستوران ها و کافه ها درون یک پارک زیبا در بالای بام ، جذابیت خاصی به آنجا بخشیده بود درپارک عروس و دامادهایی دیدیم که برای عکاسی آمده بودند. داخل پارک که گشت میزدیم متوجه مکانی شدیم که چند خانم مشغول پخت و فروش نان بودند.
بعد از آن با گرفتن تاکسی به مبلغ 35 لیر به خیابان بغداد رفتیم شاید شما تونستید با چونه مبلغ کمتری را پرداخت کنید. البته در صورتی که قصد رفتن به بام استانبول را ندارید از خود اسکله Kadikoy بوسیله دلموش میتوانید به خیابان بغداد بروید.
خیابان بغداد استانبول به واسطه انتخابات مملو از تبلیغات بود ، خیابانی که انگار از استانبول به محل دیگری کوچ کردید خیابانی به طول 14 کیلومتر که به موازات دریای مرمره کشیده شده است . خیابان بغداد از لوکس ترین خیابانهای استانبول است که مملو از مغازه های زیبا ، رستوران ، کافه بار و .... میباشد .شبهای خیابان بغداد بسیار شلوغ بوده جوانان با ماشینهای مدل بالا دراین خیابان جولان میدهند. خلاصه زمین تا آسمان با بخش اروپایی استانبول فرق داشت . پس از بازدید از خیابان زیبای بغداد و نوشیدن قهوه در کافه مادو بوسیله دلموش با هزینه نفری 7 لیر به میدان تکسیم بر گشتیم توجه داشته باشید جلو شیشه دلموش ها مسیر ها نوشته شده است.
روش دیگر دسترسی به بخش آسیایی : از تکسیم با فانی کولرF1 به سمت ایستگاه کاباتاش بروید و از آنجا بوسیله تراموا T1 در ایستگاه Karakoy پیاده شوید دقیقا روبروی شما اسکله Karakoy وجود دارد از آنجا بوسیله کشتی و با استفاده از استانبول کارت و با طی کردن مسافتی بر روی تنگه بسفر در ایستگاه Kadikoy در قسمت آسیایی ( اولین ایستگاهی که کشتی توقف میکند ) پیاده شوید.
تصویر45 : بام استانبول
تصویر 47 : پخت نان در بام استانبول
تصویر 48 : ورزشگاه فنر باغچه
تصویر 49 : خیابان بغداد
تصویر 50 : کافه مادو
مجدد پس از استراحت برای شام و خرید به خیابان استقلال رفتیم و تا پاسی از شب در این خیابان سرشار از انرژی به خرید مشغول شدیم.
روز سوم : پسر عموم به دلیل خستگی در هتل استراحت کرد ولی من پس از اینکه صبحانه را خوردم به مسجد سلیمانیه رفتم.
مسجد سلیمانیه استانبول (Süleymaniye Camii) بر روی تپه ای که در مقابل دانشگاه استانبول قرار دارد واقع شده است. این مسجد بی شک بهترین مسجد استانبول و یکی از شاهکارهای معماری سینان (Sinan) است که در سال های 1550 تا 1557 ساخته شده است. اوج هنر معمار این بنا، ساخت گنبد این مسجد است که بلندترین گنبد مسجدهای عثمانی است. دومین مسجد استانبول از لحاظ بزرگی ، دیدن این مسجد خالی از لطف نیست . در باغ پشت این مسجد آرامگاههای سلیمان اول و همسر( خرم سلطان ) و دخترش و نیز آرامگاههای سلیمان دوم و احمد دوم قرار دارد.
دسترسی به مسجد سلیمانیه: از تکسیم سوار مترو خط M2 شده و در ایستگاه Vezneciler پیاده شده و از آنجا با 5 دقیقه پیاده روی به این مسجد بسیار زیبا خواهید رسید.
تصویر51
تصویر 52
بعد از بازدید از مسجد سلیمانیه مجدد به میدان تکسیم برگشتم و از آنجا به اتفاق پسر عموم جهت خرید و دیدن آکواریوم sealife به مرکز خرید فروم استانبول Istanbul Forum رفتیم. ابتدا به آکواریوم رفتیم قیمت ورودی آکواریوم نفری 18 لیر بود (در جریان باشید که استانبول سه آکواریوم بزرگ داره که دوتا از اونها در یک محل بنام بایرام پاشا واقع شده و یکی دیگه در بویوک شهر هست )و بعد از آن برای ناهار به فود کورت فروم استانبول رفتیم .یک مرکز خرید بسیار خوب که اکثر برندهای معروف در این مرکز دارای شعبه هستند ولی کلیه قیمت ها مقطوع بوده و اغلب فروشگاهها در زمان های خاص تخفیف های خوب خرید دارند. از نظر من این مرکز خرید بسیار متنوع و با قیمت های خوبی بود که ما کلی خرید کردیم. مرکز خرید ایکیا نیز دقیقاً کنار فروم استانبول قرار داره که ما فقط به دیدن ورودی آن بسنده کردیم.
دسترسی به فروم استانبول : از تکسیم سوار بر مترو M2 شده سپس در ایستگاه Yenicopi پیاده و مجدد سوار بر مترو M1 شده و در ایستگاه Kocatepe پیاده شوید ، از ایستگاه مترو که خارج شدید دقیقا استانبول فریوم مقابل شماست.
تصویر 53 : فروم استانبول
تصویر 54 : فروشگاه ایکیا
با هماهنگی که از قبل انجام داده بودیم قبل از غروب آفتاب به سمت برج سفیر حرکت کردیم. برج سفیر (بگفته خود لیدرهای فارسی زبان) بزرگترین برج قاره اروپاست. در طبقه فوقانی این برج ، یک تراس شیشه ای وجود دارد که تمام شهر استانبول رو از اون ارتفاع میتونید ببینید. نمای زیبا و عکسهای زیبائی رو میتونید در این ارتفاع از شهر استانبول بگیرید پیشنهاد من این است که شما بین ساعت 30/6 تا 7 بعدازظهر ( در شش ماهه اول سال ) اونجا باشید که هم از ویو شهر در روز استفاده کنید و هم با داشتن استراحت کوتاهی در فضاهای تعبیه شده از ویو شب اونجا هم استفاده کنید در ضمن تراس برج تا ساعت 22 شب برای بازدید باز است. ورودی به طبقه فوقانی برج سفیر نفری 18 لیر در صورت تمایل به استفاده از هلی کوپتر مجازی سه بعدی نفری 28 لیر باید پرداخت کنید. هلی کوپتر سه بعدی مانند سینمای سه بعدی خود ماست ولی فضای داخل سینما طوری است که شما احساس میکنید سوار بر هلی کوپتر بر فراز استانبول در حال پرواز هستید.
ما فقط به دیدن طبقه فوقانی برج بسنده کردیم در ابتدا محلی بود که از ما عکس گرفتند و گفتند موقع برگشت به شما تحویل میدهیم. البته موقعی که ما برگشتیم پایین هیچ اثری از عکس و عکاس نبود. ما ابتدا زیبایی های شهر در روز را دیدیم و پس از استراحت و نوشیدن قهوه ، دوباره بعد از تاریکی هوا به بالای برج رفتیم و عکس گرفتیم. بعد از برج به هتل برگشتیم و ضمن هماهنگی با تور لیدر برای تور کشتی ایرانی بر روی تنگه بسفر برای شب بعد خرید های امروزمون رو هم تو هتل گذاشتیم و دوباره راهی خیابان زیبای استقلال شدیم.
دسترسی به برج سفیر : از تکسیم با مترو خط M2 ایستگاه 4.Levent پیاده شده و با اندکی پیاده روی به ورودی برج میرسید.
تصویر55 :استانبول از بالای برج سفیر
روز چهارم : امروز بر اساس تحقیق و اطلاعات سفرنامه های دیگر تصمیم گرفتیم به اوت لت اولیویوم برویم زیرا این مرکز سه شنبه ها تخفیف های بیشتری نسبت به سایر روزها دارد.در این مرکز خرید می توانید خرید خود را با قیمتی پایین تر از دیگر مراکز خرید انجام دهید این مجموعه یکی از بهترین مراکز خرید ارزان در ترکیه است. میشود گفت یک حراجی بزرگ است که اجناسی که کم کم از گردونه مد خارج می شوند با قیمتی بسیار مناسب به فروش می رسند. این مرکز خرید شامل غرفه های اوتلت یعنی مراکز فروش با تخفیف های ویژه هستش و به طور معمول همه به دنبال جنس مارک دار و ارزان قیمت هستند. پس از خرید ، ناهار را در فود کورت اولیویوم خوردیم و چون زمان کافی برای رسیدن به برنامه بعدی که گشت دریایی بود نداشتیم با تاکسی به هتل برگشتیم.
دسترسی به اولیویوم : از تکسیم سوار بر اتوبوس شماره T93 ( که در زیر میدان واقع شده است ) شده و در ایستگاه Oliviom پیاده شده و با پیمودن مسافت کوتاهی به مرکز خرید میرسید.
ساعت7 در لابی هتل تور لیدر را دیدیم و به اتفاق سوار ون شدیم و پس از تکمیل مسافران به سمت اسکله حرکت کردیم. تور شبهای ایرانی را من پیشنهاد میکنم از طریق همان تور لیدرها ثبت نام کنید چون من دوستانی رو دیدم که تور شب های ایرانی را بواسطه هزینه کمتر جدا رفته بودند و رزرو کرده بودند ولی عملاً هیچ ایرانی اونجا وجود نداشته و خیلی تور کسل کننده ای بوده ، این تورها یه محیط کاملا خانوادگی با تمام مراسمهای شاد هست. تور شبهای ایرانی از زیر تنگه بسفر رد میشه که فوق العاده زیباست پیشنهاد میکنم حتما این سفر رو تجربه کنید. ما اونجا با یک خانواده ایرانی دوست شدیم که روز های بعد به اتفاق آنها به دیدن اماکن تاریخی رفتیم.
تصویر 56
تصویر 57
روز پنجم : امروز روزی بود که پسر عموم از ایران برای آن ثانیه شماری میکرد نمایشگاه اتومبیل. صبح به سمت نمایشگاه اتومبیل استانبول به راه افتادیم پس از حدود 1 ساعت و نیم و استفاده از انواع وسایل حمل و نقل عمومی به نمایشگاه که در بخش Tuyap بود رسیدیم. من به شخصه اولین بار بودم نمایشگاهی را به این وسعت و زیبایی میدیدم پسر عموم که دیگه نگو... بعد از بازدید از بخش های مختلف نمایشگاه ناهار را در یکی از شعبه های مک دونالد در نزدیکی نمایشگاه خوردیم و به سمت هتل برگشتیم.
تصویر 58
تصویر 59
تصویر 60
تصویر 61
بعد از استراحت و خوابی کوتاه طبق روال شب های گذشته برای خرید و شام راهی خیابان استقلال شدیم که دیدیم تمام خیابان مملو از طرفداران تیم فوتبال گالاتاسرای ترکیه هست و اغلب فشفشه بدست و با طبل و بوق دارند خوشحالی میکنند که بعد از سوال کردن از یکی از آنها متوجه شدم گالاتاسرای قهرمان لیگ ترکیه شده خیلی حس و حال خوبی داشت و ما هم مثل الباقی هواداران قاطی کارناوال آنها شدیم و به شادی پرداختیم.
تصویر 62
تصویر 63
تصویر 64
روز ششم : قرار بود طبق برنامه امروز را به دیدن کاخ توپکاپی ، مسجد سلطان احمد ، مسجد ایاصوفیه ، گرند بازار و آب انبار باسیلیکا بپردازیم. با دوستان جدیدمون راهی مترو میدان تکسیم شدیم البته با کمی تاخیر و از آنجا به اولین مکان یعنی کاخ توپکاپی رفتیم . کاخ توپکاپی به موزه تبدیل شدهاست و از جذابترین جاذبههای توریستی ترکیهاست. در این موزه بسیاری از آثار ادبی و هنری ایران نیز نگاه داشته میشود. در این موزه آثاری همچون لباس پیامبر اسلام ، شمشیرهای مختلف او ، دندان، مو، کفش و ... نگهداری میشود ورودی این کاخ 30 لیر می باشد. متاسفانه بدلیل صف طولانی پسر عموم و اون خانواده از دیدن داخل کاخ انصراف دادند ولی من با کمی جست و جو فهمیدم از طریق کارت ایکوموس رایگان و بدون صف میشه بلیط تهیه کرد. به داخل کاخ با شکوه توپ کاپی رفتم و از نقاط مختلف آن بازدید کردم ولی بدلیل اینکه باران شروع به باریدن کرد سریع اومدم بیرون و به اتفاق سایر همراهان به سمت مساجد رفتیم .
ایاصوفیه یا حاجیا سوفیا کلیسای مسیحیت شرق بود که در دوره امپراتوری بیزانس به سال 532 میلادی بنا به دستور امپراتور کنستانتین اول ساخته شد. پس از فتح استانبول ، سلطان محمد دوم دستور داد کلیسای ایاصوفیه را به مسجد تبدیل کنند. سلیمان اول دستور داد نقاشیها و نگارگریهای داخل ایاصوفیه را بپوشانند تا نماز جمعه در آنجا خوانده شود مسجد سلطان احمد و ایا صوفیه روبروی هم قرار دارند ورودی این مسجد 30 لیر می باشد که من مجدد به وسیله کارت ایکوموس رایگان و بدون صف وارد شدم.
بعد از آن به بازدید مسجد سلطان احمد رفتیم این مسجد به عمد در مقابل عمارت ایا صوفیا ساخته شده تا نشان دهد که معماران عثمانی و مسلمان میتوانند رقبای سرسختی برای اجداد مسیحی خود باشند. با این وجود، معمار نتوانسته قبههایی بزرگتر از قبه عمارت ایا صوفیا بسازد و به همین دلیل تلاش کرده با تنظیم دقیق موقعیت قبهها، شبه قبهها و منارهها جلوهای زیبا را پدید آورد. علیرغم تلاش معمار، ابعاد ساختمان کوچکتر از ابعاد عمارت ایا صوفیا است که این مساله سلطان احمد را بسیار خشمگین کرد. بنابراین دو عمارت آثار تاریخی و معماری بسیار ارزندهای هستند که جلوهای منحصربهفرد را به این بخش از شهر میدهند. در غرب ، این مسجد را با نام مسجد کبود میشناسند چرا که در نقاشیهای طرح داخلی از رنگ آبی استفاده زیادی شدهاست. برای بازدید از مسجد این نکته را در نظر داشته باشید که هنگام نماز به مدت 1 ساعت شاید هم بیشتر اجازه عکس برداری از داخل مسجد ندارید که من فقط تونستم به سختی وارد مسجد بشم و از داخل آن دیدن کنم و عکسی را به یادگار بگیرم. بعد از آن بدلیل خستگی دوستانمون از رفتن به آب انبار باسیلیکا صرف نظر کردیم به یکی از رستوران های اون اطراف رفتیم و ناهار را اسکندر کباب سفارش دادیم.
بعد از ناهار دوستانمون گفتند که ما خسته شدیم و به هتل بر میگردیم ، من و پسر عموم به دیدن گرند بازار رفتیم بازار بزرگ استانبول یکی از قدیمی ترین بازارهای جهان و وسیعترین بازارهای ترکیه و آسیا می باشد که از نظر شکل ساختار و معماری بسیار جذاب و دیدنی است . گرند بازار که به آن Kapalıçarşı گفته می شود دارای 60 راه رو و بیش از 5000 مغازه است که اجناس مختلفی برای فروش و عرضه قرار می دهند. و بعد از آن نیز به هتل برگشتیم و برای شب آخر تصمیم گرفتیم به منطقه زیبای بِبِک برویم.
اگر فیلم ها و سریال های ترک را نگاه میکنید ، حتماً کافی شاپ ها و رستوران های زیبایی که درکنار ساحل استانبول واقع شده اند را دیده اید . این منطقه ساحلی زیبای استانبول بِبِک نام دارد .منطقه بِبِک دارای زیباترین منظره از تنگه بسفر شهر استانبول میباشد . در کنارساحل محوطه مخصوص پیاده روی دارد که معمولاً صبح ها تعداد زیادی از افراد برای پیاده روی به این منطقه مراجعه می کنند . بهترین و گرانترین کافی شاپ ها و رستوران های استانبول در این منطقه قرار گرفته اند از نظر منظره و سرویس بی نظیر عالی ولی هزینه ها بشدت بالا و گران می باشد. در میدان تکسیم با چک و چونه تاکسی گرفتیم که ما رو به بِبِک ببره وقتی به مقصد رسیدیم با سوال کردن تازه متوجه شدیم راننده تاکسی ما رو 5 کیلومتر عقب تر از بِبِک پیاده کرده که ضد حال خوردیم و چون خسته بودیم یه خورده همون اطراف چرخ زدیم و به سمت هتل برگشتیم.
دسترسی به کاخ توپکاپی : از تکسیم با فانی کولر F1 به ایستگاه کاباتش رفته و از آنجا سوار بر تراموا خط T1 شده و در ایستگاه Gullhane پیاده شوید.
دسترسی به مسجد ایاصوفیه و سلطان احمد : از تکسیم با فانی کولر F1 به ایستگاه کاباتش رفته و از آنجا سوار بر تراموا خط T1 شده و در ایستگاه Sultan Ahmet پیاده شوید.
دسترسی به گرند بازار : از تکسیم با فانی کولر F1 به ایستگاه کاباتش رفته و از آنجا سوار بر تراموا خط T1 شده و در ایستگاه Beyazit پیاده شوید.
تصویر 65 : ورودی کاخ توپکاپی
تصویر 66 : ماکت کاخ توپکاپی
تصویر 67 : مسجد ایاصوفیه
تصویر 68 : مسجد سلطان احمد
تصویر 69 : فضای داخلی مسجد سطان احمد
تصویر 70 :گرند بازار
روز هفتم و آخر : امروز روز آخر اقامت ما در شهر رویایی استانبول بود تصمیم داشتیم به دیدن کاخ دولما باغچه برویم ولی با توجه به کمبود وقت صرف نظر کردیم . پس از صبحانه به اتاق برگشتیم و با جمع کردن وسایل و چمدان هایمان چک اوت کردیم و با دادن چمدان هایمان به انبار هتل برای آخرین بار به میدان تکسیم و خیابان استقلال رفتیم و آخرین خریدهایمان که شیرینی و قهوه بود را انجام دادیم و پس از خوردن ناهار در یکی از شعب مک دونالد به هتل برگشتیم و منتظر ترانسفر به فرودگاه شدیم . پرواز ما ساعت 10 شب بود و بموقع پرواز انجام شد و ما استانبول را به امید بازگشت دوباره به مقصد شیراز ترک کردیم. بازم عذرخواهی میکنم بابت کم و کاستی سفرنامه.
تصویر 71 :خیابان استقلال
تصویر 72 : شیرینی فروشی خیابان استقلال
تصویر 73 : فرودگاه آتاتورک استانبول
چند تا نکته از نظر من شاید بدرد دوستان بخوره
- از تبدیل کردن ارز خود به لیر در فرودگاه و مراکز خرید استانبول ( اولویوم ، استانبول فوریوم و ... ) خودداری کنید زیرا پول شما رو نسبت به صرافی های اطراف تکسیم با درصد کمتری تبدیل میکنند. من به شخصه از صرافی های اطراف تکسیم و خیابان استقلال تبدیل ارز میکردم که هم خیالم راحت تر بود و هم اینکه نسبت به جاهای دیگر چند لیری به صرفم بود ، معمولاً بعد از ظهر زمان مناسبی برای تبدیل ارز می باشد . البته دقت کنید نرخ تبدیل ارز در صرافی ها در حد 3-4 لیر متفاوت است که این به خودتون بر میگرده که از کدام صرافی تبدیل ارز کنید.
- حدالمقدور از تاکسی استفاده نکنید ؛ چون یا شما را جایی دیگه پیاده می کنند و یا بلایی که سر یکی از خانواده ها آوردند که 50 لیر به راننده تاکسی داده بودند بعد راننده گفته بوده که شما به من پولی ندادید و الان شما را به پلیس تحویل می دهم.
- قیمت همه اجناس توی فرودگاه گرانتر از شهر است، لازم به ذکراست که کلیه معاملات در سالن های فرودگاه با یورو و دلار صورت میگیره.از خرید سیم کارت موبایل، مواد غذایی و هر گونه خدمات دیگر توی فرودگاه خودداری کنید.
- لازمه استفاده از وسائل نقلیه در استانبول خرید بلیط(ژتون) از باجه های مربوطه یا کارتی بنام استانبول کارت میباشد که من پیشنهاد میکنم حتما این کارت را که قابلیت استفاده در همه وسائل نقلیه ترکیه اعم از مترو، اتوبوس، متروبوس ، کشتی ، تراموا و فانی کولر را دارند تهیه کنید و موقع برگشتن استانبول کارت را می توانید به دکه ها بفروشید . قیمت کارت خام 7 لیر و قابلیت شارژ به هر میزان را دارند و در هزینه های شما تقریباً 1 تا 5/1 لیر صرفه جویی می شود.
- اگر خرید شما در هر فروشگاهی از مبلغ 120 لیر بیشتر شد فروشنده موظف است به شما یک رسید معاف از مالیات یا Tax Free تحویل دهد و در صورت عدم این کار خودتان از فروشنده Tax Free تقاضا کنید . این رسید در فرودگاه جهت عودت مبلغی بعنوان معاف از مالیات قابل ارائه هست.
- فروشگاههای زنجیره ای MIGROS با تابلوی نارنجی رنگ که وسعت و تنوع اونها باعلامت Mنشون داده شده هرچی تعداد حرف M زیر کلمه MIGROS بیشتر باشه فروشگاه بزرگتره بسیار فروشگاهای شیک و با قیمت مناسب هستند. برای خرید موادغذائی وآب معدنی میتونید از این فروشگاه خرید کنید.البته پوشاک و لوازم الکترونیک هم داره که اونها هم قیمتهاش مناسبه.
- فروشگاههای CAREFOUR هم میتونید اجناس با قیمتهای مناسب رو اونجا ببینید و بخرید.
- فروشگاههای زنجیره ای flormar عرضه کننده محصولات آرایشی زنانه هستند. این محصولات در مقایسه با محصولات مشابه اروپائی از کیفیت و قیمت مناسبی برخوردارند.
نویسنده : محسن خرمایی