شهر قرون وسطایی میرائوک یو، سایتی باستان شناسی است که روی تپه های زیبای راکین Rakhine در غرب برمه واقع شده است. میرائوک یو زمانی پایتخت امپراطوری قدرتمند آراکان بوده که در آن بازرگانان پرتغالی، هلندی و فرانسوی شانه به شانه ی شاهزادگان مغول و بزرگان بنگال در رفت و آمد بوده اند؛ اما اینک اینجا روستایی آرام است که افراد گله های بز خود را چرانده، کشاورزان روی زمین های خود کار می کنند و زنان از چاه های صدها معبد قدیمی و پاگوداهای بودایی که پادشاهان میرائوک یو در روزهای اوج شهر بنا کرده اند، آب بر می دارند.
پادشاهی میرائوک یو در سال 1430 توسط پادشاه مین سا مون بنیان گذاری شده و به مدت سیصد و پنجاه سال یعنی تا 1785 پایتخت باقی ماند. در زمان اوج، میرائوک یو نیمی از بنگلادش و بخش های غربی برمه پایین را کنترل می کرد. شهرت این مکان تا اروپا نیز گسترش یافت و پس از اینکه مبلغ و مسافر پرتغالی فری سباستین مانریکه گزارشی شفاف از مراسم تاجگذاری پادشاه تیری توداما در سال 1635 و دربار راکین منتشر کرد به عنوان شهری سراسر شکوه و جلال شرقی شناخته شد.
همین طور که شهر گسترش پیدا کرد، پادشاه و ساکنان ثروتمند آن، تعداد زیادی معبد و پاگودای بودایی بنا کردند. برخی از این مکان ها همچنان به عنوان مکان های عبادت مورد استفاده بوده و به عنوان اصلی ترین جاذبه های میرائوک یو شناخته می شوند. در حقیقت مجموعه معابد و پاگوداهای میرائوک یو تنها نسبت به باگان در مکان دوم قرار داشته و در نوع خود بینظیر است. اما برخلاف باگان که پر از گردشگر است میرائوک یو به فراموشی سپرده شده، شاید دلیل این موضوع نیز دسترسی سخت به این مکان باشد. اینجا فرودگاهی ندارد و تنها راه رسیدن به آن توسط قایق است که 7-8 ساعت طول می کشد.
یکی از مسائلی که میرائوک یو را از سایر سایت های باستان شناسی محبوب جدا می کند این است که در اینجا زندگی محلی ها درست در قلب این سایت تاریخی در جریان می باشد.
یکی از نویسندگان سفر به نام Robert Reid در مورد سفر خود به میرائوک یو اینچنین می گوید:
«در اینجا ویرانه های تاریخی تنها پس زمینه ای برای زندگی روزمره هستند. دسته های زنان جوان کوزه های خود را از چاه های اطراف معبد پر کرده و مسیر خود را با گذر از پله های ترک خورده ی پاگوداها به سمت مزارع کوتاه می کنند؛ مزارعی که بین گنبدهای 500 ساله قرار گرفته اند. افراد مسن نیز زیر درخت ها نشسته و سیگار می کشند.»
یکی از تفاوت های دیگر بین باگان و میرائوک یو این است که برخلاف آنچه در باگان جریان دارد، در میرائوک یو هیچ کدام از معابد بسته نیستند و میتوان به داخل و بیرون آنها دسترسی داشت. هرچند تعداد معابد باگان بسیار بیشتر از میرائوک یو است اما مناظر تپه های اطراف در میرائوک یو چیزی دست کم از باگان ندارد. معابد میرائوک یو نیز با باگان تفاوت داشته و به جای گل و آجر، از آجر سنگ ساخته شده اند. برخی از این معابد با دیوارهای ضخیم خود مانند پناهگاه ساخته شده اند و در حقیقت نیز در زمان جنگ به عنوان محل اقامت پناهجویان مورد استفاده قرار می گرفتند.
از آنجا که میرائوک یو پایتخت سابق امپراطوری آراکان بوده با دیوارهای دفاعی طولانی و خاکریزهایی احاطه شده که در مرکز آنها کاخ سلطنتی وجود داشته؛ هرچند امروز چیز زیادی از این کاخ باقی نمانده است.
منبع : amusingplanet