یک پدیده جالب زمینشناختی که با نام ستونهای بازالتی (basalt column) شناخته میشود، باعث جذب ۴۰ هزار بازدیدکننده در عرض چند ماه در شمال ترکیه شده است و مقامات محلی هم تلاش میکنند تا این پدیدهی زیبا و کمیاب را به همه معرفی کنند. این پدیدهی زمین شناختی در این ابعاد فقط در چند نقطهی دنیا وجود دارد و فرآیند به وجود آمدن آن هم میلیونها سال طول میکشد.
این منظرهی خاص طبیعی در شمال استان بارتین و در فاصلهی ۱۷ کیلومتری شهر کوچک گزلحصار واقع شده است. آنطور که پیدا است این ستونهای طبیعی در اثر فرآیند خروج مواد مذاب (لاوا) از آتشفشانها و سپس سرد و کریستالیزه شدن در یک شرایط خاص به وجود میآید. این پدیده در خیلی از نقاط کوهستانی دنیا دیده میشود اما کمتر نقطهای پیدا میشود که ستونهای آن ارتفاع و ابعاد به این بزرگی داشته باشند. به ویژه این که این ستونهای بازالتی درست در کنار دریای سیاه واقع شده و پوشش گیاهی هم آن را زیباتر ساخته است.
فواد دورسون مدیر فرهنگ و گردشگری استان بارتین در همین موضوع اظهار داشت:
مهمترین ویژگی این منطقه همین ستونهای بازالتی ۸۰ میلیون ساله است. لاوای بیرون آمده از دل زمین، این ستونها و اشکال هندسی را ساخته است. ستونهایی که برخی شکل ۵ ضلعی و برخی ۶ ضلعی دارند. ستونهای بازالتی گزلحصار با دیگر نمونهها متفاوت است، ستونهای بازالتی موجود در دنیا اکثراً افقی هستند اما در اینجا هم ستونهای افقی و هم عمودی دیده میشوند.
مقامات محلی با توجه به فرصتی که داشتند، پروژهای را برای جذب گردشگرها به این منطقه شروع کردند. بعد از فراهم شدن امکانات اولیه و شناساندن منطقه به مردم موفق شدند در طول ۴ ماه ۴۰ هزار بازدیدکننده جذب کنند. آقای دورسون دربارهی هدف این پروژه گفت: هدف ما افزایش تعداد بازدیدکنندهها به ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار نفر است تا بتوانیم آن را به مقصدی برای گردشگرهای بینالمللی تبدیل کنیم.
طبق این پروژه قرار است در کنار این پدیدهی زیبا و جالب طبیعی، امکانات رفاهی مثل رستوران، کافه و حتی خانههایی برای اقامت هم ساخته شود. فعلاً در مرحلهی اول، یک مسیر پیادهروی چوبی برای تماشای ستونهای بازالتی از زاویهی بهتر نصب شده است.
ستونهای بازالتی مشهور دنیا در ایرلند، اسکاتلند و ایالت کالیفرنیا آمریکا هستند و در ترکیه فقط در استان بارتین وجود دارند.
منبع: aa.com.tr